07 Mart 2022 - Pazartesi

SIKINTILAR BİTECEK AMA BİZ DE BİTTİK!

Yazar - ÖZCAN ALADAĞ
Okuma Süresi: 4 dk.
153 okunma
ÖZCAN ALADAĞ

ÖZCAN ALADAĞ

ozcanaladag001@gmail.com - 05358268550
Google News

Çarşı Pazar yangın yeri gibi adeta. Neye el atsanız el yakıyor fiyatlar. Herkes tutturabildiğine satmanın gayretinde.

Marketler almış başını gidiyor. Önce ‘bindiriyor’, sonra ise ‘indiriyor’…

Böyle de bir durumla karşı karşıyayız. İktidar kanadından yani AK Parti ile MHP’den gelen açıklamalara baktığımda ‘Dünyadaki pandemi sonrasında oluşan genel konjektörden kaynaklı olarak fiyatların arttığını, dolardaki yükselişlerin ve petrol fiyatlarının yükselişini gerekçe gösterip ‘sıkıntılar bitecek’ diyerek yorumluyorlar olup biteni.

Evet, sıkıntılar elbette bitecek. Sonu olmayan bir sıkıntı olmaz en nihayetinde. Sıkıntılar bitene kadar bizler de yani yurttaşlarda bitecek…

Kimin bu sıkıntılar karşısında nereye kadar dayanacağını test etmemiz mümkün değil ama alım gücü eriyen yurttaşın inanın dayanacak hali kalmadı. Memleket resmen yangın yeri gibi fiyatlar el yakıyor…

Market tekeli yüzünden fiyatları önce bindirenler sonrasında şefaat okur gibi indirdiklerini beyan edip aslında fahiş fiyatlar ile para kazanıyorlar. Denetim ise hiç yok denecek durumda. Mahalle aralarındaki marketlerin hiç denetlendiğine rastlamadım. Kendi adıma söylüyorum, market denetimini resmen ‘sıfır’ denetim olarak nitelendirebilirim.

Göstermelik denetimler ile insanlara denetim yapıldığı hissini vermeye çalışıyor yetkililer. Oysa gerçekte durum hiç böyle değil. Kime sorsanız herkes haklı. Hiç haksız olan yok. Satana soruyorsunuz kendine göre olmadık mazeretler ortaya koyuyor. Yurttaş ise bunaldı bu ağır yükün altında.

Yeni yapılan apartmanların alt katlarını marketlere kiraya vermeyi hedefleyerek inşa edenlerde biz yurttaşlar değil miyiz? Oradan gelecek kazanç ile mutlu olurken, bugün o marketlerin fahiş fiyatlarından yakınır duruma geldik! Buna ne demeli…

Poşetlerin ücretsiz olduğu dönemlerde alışveriş yapan halka poşet veren marketler, poşetlerin ücretli olmasından sonra büyük bir kazanç elde ettiler. Buna rağmen bu kazancı fiyatlara yansıtmadılar.

Devletin yetkilileri, market tedarikçilerinin yazışmalarını incelediğinde birbirlerine süfle vererek ‘şu tarihten itibaren şu malların fiyatlarını artıracağız. Haberiniz olsun’ şeklinde gelişen uyarılarla halktan nasıl kazanç elde ettiklerini basından takip ederseniz aslında fiyatların nasıl belirlendiği konusunda bilgi sahibi olursunuz!

Adil değiliz, adaletli hiç olamıyoruz. Para kazanma hırsı ile insanların en kötü günlerde dahi cebindeki paraya göz diken bu spekülatörler yüzünden açlık ve sefalete doğru biraz daha kısa zamanda ulaşmanın sıkıntısını yaşıyoruz.

Bu nedenle çarşı pazarın acilen denetim altına alınması, marketlerin ise ciddi anlamda denetlenmesi gerekiyor. KDV indiriminden sonra dahi değişmeyen fiyatları görünce insan olarak çılgına dönüyoruz.

Adana’daki zabıtaların, tarım, ticaret ve maliye bakanlıkları yetkililerinin de sahada olmaları gerektiğine inanıyorum. Denetimin sıkılaştırılmasının doğru olan bir yöntem olduğun konusundaki fikrimizi beyan ederek netice itibariyle ‘yeter artık bu kadar insanların kanını emdiğiniz’ diyerek bu fahiş fiyatla para kazananlara seslenmek istiyorum.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları