KANUNUN ARKASINDAN DOLANMAK
ÖZCAN ALADAĞ
ozcanaladag001@gmail.com - 05358268550Kanun yapma yetkisini elinde bulunduran meclis, çıkardığı yasalardan kaynaklanan ara boşlukları işine geldiği gibi yorumlayan idareler yeri gelince kanunun arkasına dolanarak işlerini de bir şekilde hallediyorlar.
Durum böyle olunca, ortaya çıkan sonuçta kimseye ‘sen neden kanunun arkasından dolandın?’ diye sorulmuyor.
Yıllarca Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Aytaç Durak bu kuralı uyguladı belediyecilik anlayışında. Hep de başarılı oldu!
Belediyelerin denetim komisyonları geriye dönük olarak bir yıllık belediye iş ve işlemlerini, hesaplarını denetliyorlar. Denetim raporunun bir yaptırımı yok aslında. Belediye başkanı isterse bu raporu dikkate alıyor, istemezse almıyor.
Denetim kurulunun tespit ettiği bir önceki yıla ait iş ve işlemlerdeki yanlışlıklar, idare tarafından bir sonraki yıl düzeltiliyor mu? Hayır… Yine bildiklerini okuyorlar. Yine aynı yolda ilerliyorlar. Kes, kopyala yapıştır mantığı ile…
Vatandaşa yönelik kolaylıklarda ise ortaya mevzuat hazretleri çıkıyor. İdare, bürokrasi yukarıdan gelecek talimata göre ‘gereğini yaparız’ anlayışı ile yurttaşa yaklaşıyorlar. Sayıştay Raporlarından çıkan sonuçlardan dolayı da bugüne kadar bir belediye başkanın başına olumsuzluk adına, yaptıkları yanlışlıklar adına bir cezai işlem geldi mi?
Ben görmedim, duymadım. Sorumluluk almaktan da herkes imtina eder duruma geliyor bir adet…
Belediyelerde durum böyle de odalarda, birliklerde, derneklerde durum farklı mı? Oralarda da aynı…
Yani her yer birbirini örnek alıyor.
Her meclis oturumunda 50’ye yakın imarla ilgili gündem maddesini görüşüyor belediye meclis üyeleri. Grup başkanvekillerinin tavrına göre el kaldırıp maddeleri oyluyorlar. Mahkemeden, yargıdan gelen kararlara mecburiyetten dolayı uymak zorunda kalıyorlar. Eğer yargı da olmasa yanlışlıkların içinden çıkılmaz olur…
Siyasi iktidarlar da kanun yaparken uyarıları dikkate almadan, konunun muhataplarının taleplerine de uymadan kendilerine göre yasa çıkarıyorlar. Sayısal üstünlükleri elinde olmalarından kaynaklı olarak yasayı çıkarıyorlar. Hakkı, adaleti elden kaçırıyorlar. Bir müddet sonra bakıyorlar ki ortada büyük yanlışlık var.
Bir torba yasa hazırlayarak düzeltme yoluna gidiyorlar. Bu arada canı yanan halk oluyor, yurttaş oluyor. Yurttaş mahkemelerin yolunu tutuyor. Adliyenin işi bu yasa yapanların yanlışlıklarından dolayı artıyor. Kırtasiye, para masrafı kırılıp gidiyor…
Bütün bunların çözümü yok mu?
Var elbette. Kanunun arkasından dolanmadan, kanun yaparken adil olarak, çıkan kanunlara veya yönetmeliklere de harfiyen uyarak, yurttaşı da muhatap alıp işlerini kolaylaştırarak bir nizam ortaya koyarsanız hiçbir sorun kalmaz.
Ama nerede bunu yapacaklar? Nerede bunu yapan idareler?
Yıllarca bu konuda basın kuruluşlarında yapılan haberleri ve yorumları dikkate alsalar inanın ortada bir yanlışlık kalmaz. Tabi ki işlerine gelirse…
Nisan ayındaki Büyükşehir Belediyesi’nin meclis oturumlarında ortaya konulan denetim kurulu raporunda ortaya çıkan sonuçları dinleyince inanın üzüntüm bir kez daha arttı. Kimse sorumluluğu üzerine almadan vakit geçiriyor. Buna da üzülüyoruz Adana adına, Adanalı adına.
Bizim görevimiz ortada duran yanlışlığa işaret etmek. Siyasetçinin görevi de el kaldırıp indirmek…
Hayırlı işler dileğiyle diyelim ve görüşmek üzere temennisiyle…