24 Ocak 2022 - Pazartesi

STOKÇU SİYASETÇİ!

Yazar - ÖZCAN ALADAĞ
Okuma Süresi: 4 dk.
181 okunma
ÖZCAN ALADAĞ

ÖZCAN ALADAĞ

ozcanaladag001@gmail.com - 05358268550
Google News

Türk insanı kurnazdır. Stokçuluk ile paraya para demez. Vurgun yapmayı sever. Tıpkı kurdun puslu havayı sevdiği gibi…

Son günlerde ülkenin ekonomisinin kötüye gitmesini fırsat bilen stokçular, elindeki malı değerlendirip fiyatları yükseltip para kazandılar. Acıyan Allah garibana acısın… Siyasetçinin stokçusu nasıl olur? Biraz bu konuya kafa yorayım istedim. Stokçu siyasetçi tipi nasıldır? Siyasetçi stok olarak neyi saklayabilir? İşte cevap aradığım sorular bunlar oldu.

Siyasetçinin saklayacağı stoklar hizmet, bilgi, arşiv, para ve gönüllere girme diyerek yorumladım ben kendi adıma. Yani siyasetçinin stok olarak biriktirebileceklerinin neler olabileceğini düşünüp bunu becerenlerin olup olmadığını da kafamda muhasebesini yapmak istedim.

Yaptığı hizmetleriyle toplumun sevgisini kazanan siyasetçi tipleri vardır. Bu tür siyasetçiler hizmet stok yapanlardır. Onları da beğenen çıkar, beğenmeyenler olur. Ama en nihayetinde ülkesine, şehrine, köyüne, kasabasına hizmet etmiştir. Örneğin Süleyman Demirel, Bülent Ecevit, Necmettin Erbakan, Alparslan Türkeş gibi bir çırpıda sayılabilen siyasetçi tipleri bu hizmet stokçuları…

Bilgi stok eden siyasetçiler vardır. Bütün her şey kendilerine danışılır. Ansiklopedi gibidirler. Hiçbir zaman birinci adam olmazlar. Hep ikinci adam olurlar. Liderlerin, genel başkanların arkasındaki isimlerdir. Bu her siyasi görüşte ayrı yer edinen bilgi sahibi olan siyasetçiler, liderlerin rehberleri gibidir.

Arşiv stokçusu olan siyasetçiler vardır. Görev yaptıkları dönemlerde yanında yer aldıkları siyasi hareketin ve liderin arşivi gibidirler. Geniş bir arşiv kapasitesi olan bu tip siyasetçiler, liderlerin konuşma metinlerini hazırlarlar. Onlara proje üretirler, eylemlerinin topluma mal olması adına kafa yoran siyasi tipleridir.

Para stoku yapanlarda vardır siyasetçilerin içinde. Elbisesi ile oturdukları koltuktan milyonlarca para ve mülk sahibi olarak kalkarlar makamdan. Dünyalıklarını yapmışlardır ama ahretliğini ise tamamen yok etmişlerdir. Gözlerinin içinde para işaretleri beliren tiplerdir. Uzun boylu siyaset yapamazlar ama vurdukları, götürdükleri ile hayatlarını düzene koyarlar. Bir müddet sonra haydan gelenin huya gittiği gibi elindeki avucundakini kaybederler.

Stokçuların içinde en makbul olanı da gönüllere girme stoku yapanlardır. Parası ve pulu yoktur ama herkesin yanında itibarlıdır. Yaşarken ve ahrete intikal ettiklerinde haklarında övgü ile söz edilen, heykelleri dikilen, adına günler düzenlenen ve hayırla yad edilen siyasetçilerdir bunlar.

Allah politikacıları böyle gönüllere girme stoku yapan politikacı tiplerinden yapsın. Temennimiz budur.

Siz hiç siyasetçinin şansı ile anlaşan tiplerine rastladınız mı? Yani yukarıda yazdığım, dile getirmeye çalıştığım stokçu siyasetçi tiplerinden bir türlü olmayan veya olmak istemeyen ama şansları ile anlaşma yaparak siyasette ayakta kalan tiplerde vardır bu arada onu da belirtmekte yarar var.

Adana özelinde geriye dönük son 30 yıllık siyasi tarihte gelip geçenleri gözümün önünden geçirirken kentin ne kadar şanssız olduğunu bir kez daha test etme imkanı buldum. Dostlarla birlikte halen aktif siyaset yapan isimler üzerinden stokçu siyaset tiplerini irdelerken bir arkadaşımın kullandığı cümle beni çok etkiledi. Bu cümle aynen şöyleydi. ‘Muhalefet, dünyanın en kolay işidir. Çünkü işiniz muhalif olmaktır. Önemli olan iktidar olup hangi siyasetçi kategorisine girdiğinize halkın karar vermesidir!’

Haksız da değil doğrusu…

Eskisi ve yenisiyle aktif siyaset sahnesinde yer alarak gelip geçen tüm siyasetçilere bir tavsiyem olsun istiyorum. Kendilerini hangi tür stokçu siyasetçi kategorisinde görmek istediklerini bir muhasebe yapsınlar ve sonra da halkın yanındaki görüntülerini de bir irdelesinler.

O vakit yaptıkları işin zevkine varırlar…

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları