01 Kasım 2021 - Pazartesi

HATIRA ORMANLARI VE HARNUP

Yazar - ÖZCAN ALADAĞ
Okuma Süresi: 3 dk.
253 okunma
ÖZCAN ALADAĞ

ÖZCAN ALADAĞ

ozcanaladag001@gmail.com - 05358268550
Google News

Memleketin her yerinde kamu kurum ve kuruluşları belirli aralıklarla kendi nam ve hesaplarına düzenledikleri etkinliklerle hatıra ormanları oluşturuyorlar. Doğrusu güzel bir çalışma, takdir etmek lazım.

Lakin oluşturulan hatıra ormanları konusunda tamamlamadıkları, eksik bıraktıkları bir konu var ki bu da benim açımdan çok önemli. Bu konuyu buradan dile getirmek istiyorum.

Önceki gün Kozan’da şehit aileleri, Kaymakamlık ve Belediye ile birlikte el ele vererek şehitlikte fidan ekmişler. 69 şehit adına dikilen fidan ‘harnup’ olmuş. Dikkatimi çekti. Yani diğer adıyla ‘keçiboynuzu’…

Keçiboynuzlarından elde edilecek olan gelir de ileride şehit çocuklarına bırakılacakmış. En değerli fidan ekimi olmuş. Emeği geçenlere teşekkür edelim.

Çeşitli kurum ve kuruluşlar tarafından belirli bölgelerde tahsis edilen hatıra ormanlarında fidanlar ekiliyor. Sonrasında kaderi ile baş başa bırakılıyor. Bakımı yapılmadığı için 100 tane fidan ekerseniz bunun ancak 10 tanesi ayakta kalıp yaşayabiliyor. Gidin bakın hatıra ormanlarının haline.

Bakım yok, sulama yok. Allah’a havale etmişler. Oysaki hatır ormanı oluşturuyorsanız buna bakmak, yetiştirmek zorundasınız. Dağın başına ekilen fidanın kendi haliyle büyümesini beklerseniz ortaya güzel sonuçlar çıkmaz.

Harnup ağacı dikerek buradan gelir temin etmek, bu geliri de şehit çocuklarına vermek fikri güzel bir fikir olmuş. Belki bu konuyu biraz daha geliştirerek oluşturulan fidan dikme konusunu bu anlamda amacına ulaşacak bir niteliğe büründürebiliriz.

Özellikle Orman İşletme Müdürlüklerinin bu hatıra ormanlar konusunda titiz davranmasını, ekilen fidanların sulanması ve bakımı konusunda ilgili kurum ve kuruluşları uyararak yardımcı olmasını temenni ediyorum.

Yoksa fidanlara yazık oluyor… Emekler araya gidiyor…

Kozan Kaymakamlığı’nın Kozan Belediyesi ile işbirliği içinde dikilen keçiboynuzlarının ileride insanların sağlığına da katkı koyacak noktaya geleceklerini belirterek emeği geçenlerin ellerine sağlık diyor, bunun diğer hatıra ormanları dikme niyetinde olanlara örnek olmasını temenni ediyorum.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları