14 Kasım 2021 - Pazar

ADANA'NIN HAKKI MI YENİLİYOR?

Yazar - ÖZCAN ALADAĞ
Okuma Süresi: 3 dk.
223 okunma
ÖZCAN ALADAĞ

ÖZCAN ALADAĞ

ozcanaladag001@gmail.com - 05358268550
Google News

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar hak aramaya başladı. Bu hak arama, belediyelere merkezi hükümetten gönderilen para konusundaki hak arama…

Başkan Karalar, Adana’ya diğer belediyelerden az para gönderildiğini söylüyor. Meclis oturumunda bu konuyu açan Başkan Karalar, AK Partili Vedat Gündoğan’ın yaptığı performans değerlendirmesi sırasında dile getirdiği iddialara yanıt verirken bu cümleleri kullandı.

Karalar, “Burada bir yanlışlık var. Adana’nın nüfusu Mersin’den 500 bin, Hatay’dan 700 bin daha fazladır. Ancak Mersin Adana’dan her ay 50 milyon lira fazla para alıyor. Bu yanlışlığın düzeltilmesi için de el birliği yapalım” dedi.

Aslında bu matematik doğru bir matematik.

Kabul edilebilir bu yanlışlığın sebepleri var elbette. Ancak sonuç itibariyle ortaya çıkan görüntü Adana’nın parasının az verilmesini işaret ediyor. Haklı olarak Başkan Karalar’ın itirazı da bu istikamette.

Yeni hazırlanan Yerel Yönetimler Yasa Tasarısı’nda bu yanlışlığın düzeltilmesi için çalışmalar başlatılmış. Bu da sevindirici bir durum.

Bu arada az verilen paranın iadesi, temini söz konusu değil elbette.

Kasım ayının meclis oturumlarında bir diğer önemli konu da Kent Meydanı meselesiydi. Haklı olarak muhalefet bu konuyu kamuoyunun gündemine taşıdı. AK Partili Ozan Gülaçtı, Seyhan Kent Meydanı üzerine eleştirilerde bulunup akıbetini ve Büyükşehir Belediyesi’ni ilgilendiren kısmını Karalar’a sordu.

Karalar ise yanıt olarak “Bu projenin bitmesi gerekiyor. Seyhan Belediyesi ile devir konusunda teknik çalışmalar devam ediyor. Devir alır almaz bu projeyi bitireceğiz” dedi.

Devir konusunda rakamlarda anlaşılamadı bildiğim kadarıyla. Yanlış hesaplamadan kaynaklı bir sorun yaşandı.

Seyhan Belediyesi haklı olarak bugüne kadar yaptığı masrafları istiyor. Büyükşehir ise bu rakamların fazlalığından dem vurup aşağıya çekilmesi istiyor. Para olarak yani nakit olarak bir ödeme yapılmasının azlığından ve karşılığında verilecek arsalar konusunda bir anlaşmazlık var ortada.

Bunun da giderilmesi adına CHP’li iki belediyenin uzlaşma noktasına gelmeleri gerekiyor.

Kent Meydanı konusunda bir diğer eleştiri ise burasının Kent Meydanı’ndan daha çok iş merkezi konumunda olması. Şu anki konumu ve şekli itibariyle Kent Meydanı’ndan uzak duran bu hizmetin üzerinde daha çok tartışılacak gibi gözüküyor.

Konu Adana’nın hakkından açılmış iken bugüne kadar hakkı yenilmeyen bir Adana’dan söz edene ben kendi adıma rastlamadım. Hep yıllarca “Sahipsiz Adana” diye başlayan cümleler ile Adana gündeme geldi. Bakalım bu hak yenme konusunda Adana’ya kim, nasıl sahip çıkacak?

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları