19 Mayıs 2022 - Perşembe

ASKİ'DE PARA VAR MI? YOK MU?

Yazar - ÖZCAN ALADAĞ
Okuma Süresi: 3 dk.
176 okunma
ÖZCAN ALADAĞ

ÖZCAN ALADAĞ

ozcanaladag001@gmail.com - 05358268550
Google News

Adana Büyükşehir Belediyesi’nin Mayıs ayı meclis oturumunda Başkan Zeydan Karalar ASKİ ile ilgili ayrıntılı bilgiler verip su fiyatlarına zam yapılmasının elzem olduğunun altını çizdi. İstenen zam oranı da yüzde 30 oranındaydı.

Sayın Karalar, ASKİ’nin girdi maliyetlerinin artışındaki oranları verip rakamları ortaya koyarken alınan araçların yanında kiralanan araçların borcu olan paranın da ödenemez duruma geldiğini belirterek meclis üyelerinin zam konusundaki tavırlarının olumlu olmasını da böylelikle rica etmiş oldu.

Meclisteki bu gelişmeleri gazetemizde haberleştirerek ‘ASKİ’de para yok!’ başlığı altında bütün bu gelişmeleri okuyucularımızla paylaştık. Haberimizden sonra ASKİ’nin sanki zarar eden bir duruma düşmesi gibi endişeye kapılmalar söz konusu olmuş.

Öncelikle bunu bir düzeltelim. ASKİ’nin zarar ettiği yok ama borç ödemeleri, artan girdi maliyetleri ve aynı zamanda yapılan yatırımların da devam etmesi nedenleriyle eksi bakiye vermesi söz konusu. Bunu da Sayın Karalar rakamlarla ifade etti. Para olmayınca borç ödenemiyor elbette…

Borcun ödenememesi ASKİ’nin zarar edilen noktaya getirilmesi anlamı taşımıyor. Genel Müdür Nesrin Vursavuş’un ve Başkan Zeydan Karalar’ın ASKİ politikaları ile zarar etmediğini her ay açıklanan rakamlara baktığımızda bunu görebiliyoruz. Önceki dönemlerdeki ASKİ ile bugünkü konumundaki ASKİ’yi mukayese dahi etmek istemem.

Bütün muslukların(!) kısılarak tasarrufa gidilip paranın da doğru yönetilip mali disiplin içinde ortaya konulan yönetim tarzından dolayı ASKİ’nin hem tahsilatları arttı. Hem de yatırımlardaki miktar oranı arttı. Kurum zarar ettirilmiyor ama artan maliyetler karşısında ASKİ’nin de bu kadar ağır yükün altından kalkması mümkün olmuyor. Asıl bizim haberde vurgulamak istediğimiz konu buydu.

ASKİ’nin yıllarca Adana Büyükşehir Belediyesi’ne para aktaran bir kurum olduğunu biliriz. Borç para verir Büyükşehir Belediyesine. Belki de halen ASKİ, Büyükşehir Belediyesi’nden alacaklıdır. Böylesine önemli bir kurumu idare etmek de kolay değil. Nesrin Hanımın ASKİ’deki başarılı yönetim anlayışını sadece bizler değil, mecliste belediye meclis üyeleri de takdir eder noktadalar. Bunu konuşmalarında dile getirip taleplerinin dikkate alınmasının da kendilerini sevindirdiğini belirterek başta Nesrin Hanım olmak üzere tüm yöneticilere meclis üyelerimiz teşekkür etmeyi ihmal etmiyorlar.

Dolayısıyla yanlış bir anlaşılmaya sebebiyet vermemek adına ASKİ’nin zarar ettirilmediğini, artan maliyetler karşısında geliri sabit olan kurumun bu borç yükü altından kalkmakta zorlandığını ortaya koymaya çalıştık.

Bilinsin istedim. Bu vesile ile Sayın Nesrin Vursavuş Hanıma da başarıları dileklerinde bulunuyorum.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları