25 Ocak 2022 - Salı

KARALAR VE BASIN TOPLANTISI

Yazar - ÖZCAN ALADAĞ
Okuma Süresi: 5 dk.
241 okunma
ÖZCAN ALADAĞ

ÖZCAN ALADAĞ

ozcanaladag001@gmail.com - 05358268550
Google News

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Zeydan Karalar’ın özellikle Hafif Raylı Sistem Projesi ile ilgili olarak acilen bir basın toplantısı yaparak olup bitenlerden, gelişmelerden Adana halkını haberdar etmesi gerekiyor.

Ben böyle düşünüyorum.

Neden gerekiyor? Onu da izah edeyim müsaade ederseniz.

Bu projenin hayata geçirilmesi Adana’nın büyük bir sıkıntısını çözecektir. Gerçekten hayati bir proje. Kim yapar ise yapsın, sonuç olarak Adana kazanacağı için bu konunun üzerine gidilmese gerekir.

Cumhurbaşkanlığı tarafından hafif raylı sistem projesinin ikinci etabına ait kısmının onaylanmaması konusu söz konusu olduğunda AK Parti cenahı, neden projenin onaylanmadığını ortaya koyarak açıklama yaptılar.

AK Parti cenahı, “Adana Büyükşehir Belediyesi’nin dış kredi ile yaptığı borçlanma miktarının toplam bütçenin 1.5’ini geçemeyeceğini gerçeği yasanın amir hükmü olarak ortada dururken, belediyenin dış borç miktarı 1.9’dur. Dolayısıyla onaylanamaz” yorumunu yaptılar.

Bu açıklamalardan sonra konunun tarafı olarak Adana Büyükşehir Belediye adına bir yetkili veya başkan olarak Sayın Karalar çıkıp ‘doyurucu açıklama’ yapmadı. Haliyle AK Parti cenahının açıklaması Adanalıların zihnine yer etti.

Sadece CHP İl Başkanı bir açıklama yaparak Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Başbakan iken Adana Hafif Raylı Sistem Projesi’nin ikinci etabını yapmanın kendilerine nasip olacağına dair Adana’da İstasyon Meydanı’nda halka verdiği sözü hatırlattı. Haricinde bir gelişme yaşanmadı.

Şimdi Sayın Zeydan Karalar’ın bir basın toplantısı yaparak olup biteni kamuoyuna açıklaması gerekmez mi? Gerekir…

Peki, neden yapmaz?

Sanırım Zeydan Karalar Bey biraz siyasi davranıp Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan ve AK Parti ile mesafeyi açmamak istiyor.

Karalar’ın basın toplantısında söyleyebileceklerinin neler olduğunu dilerseniz buradan dilim döndüğünce izah etmeye çalışayım. Eğer bir yanlış ifadem var ise Sayın Karalar’da çıkıp bizi düzeltebilir.

Sayın Karalar basın toplantısında ilk olarak ‘Sayın Cumhurbaşkanımız, 2.Etap Adana Hafif Raylı Sistem Projesi’ni yapmaya yönelik Başbakan iken sizin bu Adanalı insanlara sözünüz var. Bunu öncelikle bir kenara koyalım’ demesi gerekiyor.

Arkasından, ‘Bu belediyenin toplam bütçe oranına göre yüzde 2.4 noktasındaki dış kaynaklı borç miktarını mali disiplin içinde 1.9’a kadar indirdik. Sürekli azalma oranı var. Sizin projeye kefil olup onayladığınız ve dış borcun kullanılmaya başlanılması döneminde bizdeki oran 0.90’lara düşücek’ demesi gerekiyor.

Hatta, ‘Sayın Cumhurbaşkanım, sizin yatırım programına alınması noktasında onay vermeniz halinde hemen biz dış borç almıyoruz. Öncelikle hazinenin dış borç konusunda onayı gerekiyor. Hazine bizim bu projeyi inceleyerek belki de düzeltilmesi gereken noktalar olacak. Bunları düzeltin diyerek bizden isteyecek. O vakte kadar bizim dış kaynaklı borç oranımız zaten mali disiplin ve borç ödeme eğilimimizle 0.90’lara düşecek’ demesi gerekiyor.

Bir nebze avan proje gibi düşünün bu projeyi. Dış borç kaynağının onayına değin yani Adana Büyükşehir Belediyesi kaynak kullanımı koşullarının tamamını yerine getirmiş oluyor…

Böyle de bir durum var ortada. Sayın Zeydan Karalar’ın bence yanına Genel Sekreter Ergül Beyi alıp bu konuyu tüm çıplaklığıyla dile getirmesi gerekiyor.

Eğer bunu açıklamayacak ise o vakit kafasında başkaca bir formül vardır demektir. Bunu da tahmin etmek çok zor değil.

‘Hükümetle, Cumhurbaşkanı ile kötü olmayayım…’ yaklaşımı!

Zeydan Karalar’ın bu yaklaşım içinde olacağına çok ihtimal vermem, vermek de istemem. Çünkü kendisine oy veren halk, konuyla ilgili ayrıntılı bilgi bekliyor.

Biz de bu beklentiyi buradan dile getirmiş oluyoruz. Hoş, bizden başka da kafa yoran da yok bu konuda…

Çünkü biz Adanalıyız. Kentimize hizmet gelmesinin mutluluğunu yaşamak istiyoruz. Bu projenin de Adana adına elzem olduğuna inanıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızdan da bu konuda olumlu yaklaşımları hassaten bekliyoruz.

 

 

 

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları