19 Mayıs 2022 - Perşembe

İŞİM İYİ DİYEN YOK

Yazar - ÖZCAN ALADAĞ
Okuma Süresi: 3 dk.
208 okunma
ÖZCAN ALADAĞ

ÖZCAN ALADAĞ

ozcanaladag001@gmail.com - 05358268550
Google News

Ramazan ayından sonra işlerin açılacağını düşünen ticaret erbabı ve esnaf kara kara düşünmeye başladı. Ne yazık ki ‘işim iyi diyen’ kimse kalmadı.

İş yerlerinin açılma oranı ile kapanma oranını mukayese ettiğinizde acı gerçekleş karşılaşırsınız. Kapanma oranı yeni iş yeri açma oranına göre oldukça yüksek.

Siftah etmeden evinin yolunu tutan esnaf tanıyorum mahalle aralarında, ana cadde üzerinde. Elektrik parasını ödeyemez duruma geleni mi ararsınız, Bağkur primlerini yatıramayanları mı ararsınız. Vitrinine koyacak ürünü alamaz duruma geleni mi ararsınız. Bu durum nereye kadar gidecek? Onu da inanın bilemez olduk.

Giyim sektörü de aldı başını gidiyor. Yiyecek ve içecek sektörü de yerlerde sürünüyor. Küçük esnafın halini anlatmaya gerek yok. Sizin anlayacağınız işim iyi diyen kalmadı.

Gariptir, müteahhitler de sıkıntıda. İnşaat sektöründe gerileme var. Yapsatçılar da durağan bir ortamdalar. Yani sizin anlayacağınız her sektör rezil… Bütün bu sıkıntıların nedeni olarak Dünyadaki pandemi sonrasında oluşan yeni düzen düzenlemesi gösterilmiş olsa da Türkiye’deki sıkıntıların arasında başkaca sıkıntılar da yer alıyor.

Yerel yönetimler ihale açıyor. İhaleye girenlerde korkmaya başladı! İhaledeki kırım sonrasında artan maliyetleri de düşünerek ihaleye girmiş olsalar dahi teminatlarını yakarak geri çekilmeyi tercih eder duruma geldiler. Doğrudan temin yöntemi ile işi götürmeye çalışan bir avuç azınlık hariç…

İşin doğrusu bu süreç nereye kadar devam edecek? Sıkıntılar nasıl aşılacak? Ne zaman sona erecek? Sorularına yanıt aranmış olsa da kimse soruya cevap veremiyor.

Tarımda ise üretici sattığı malın karşılığını alamıyor. Maliyetler yüzünden gübresini atamaz durama geldiği tarlasından elde ettiği ürünün para etmemesinden kaynaklı üretimdeki düşüş yaşanıyor. Oysaki aradaki aracılar yüzünden tüketiciler yüksek rakamlar üzerinden ürün tüketmeye devam ediyorlar.

Ülkenin tablosu ne yazık ki bundan ibaret…

Bizim gördüğümüzü yetkililer görmüyor mu? Görüyorlar ve sadece sabretmemizi öneriyorlar. Sabredelim de nereye kadar? Sabır ile sıkıntı çözülecek olsa sabır edilecek ama bir türlü sıkıntı çözülmüyor, çözülemiyor.

Kimin işi iyi?

Bir avuç azınlığın…

Onların zaten işleri iyiydi. Yenidünya düzeninde onlara hiç ama hiçbir şey olmadı.

Olmayacak da…

İşleriniz iyi olsun temennisinde bulunalım. Ancak elimizden bu geliyor…

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları