20 Mayıs 2023 - Cumartesi

ADANA SEÇİM SONUÇLARI DEĞERLENDİRMESİ

Yazar - ÖZCAN ALADAĞ
Okuma Süresi: 4 dk.
142 okunma
ÖZCAN ALADAĞ

ÖZCAN ALADAĞ

ozcanaladag001@gmail.com - 05358268550
Google News

Türkiye sandık başına giderek kararını verdi. Ortaya çıkan karar ‘istikrar’ yönünde oldu.

TOGG tercih edildi, soğan ve patates tercih edilmedi. Beka tercih edildi. Milliyetçilik, bayrak, Kuran tercih edildi. Kısacası Cumhur İttifakı Türk halkının tercihi oldu.

Adana’daki seçim sonuçlarına baktığımızda Kemal Kılıçdaroğlu oyların yüzde 50.89’unu alırken, Recep Tayyip Erdoğan 43.92 oy alabildi. Sinan Oğan ise oyların yüzde 4.82’sini alarak yarışta üçüncü olabildi.

Aslında bu sonuç Adana adına beklenen sonuçtu. Yani Adana’da Millet İttifakı’nın oyunun Cumhur İttifakı’nın oyundan fazla çıkacağı (Cumhurbaşkanlığı seçiminde) herkes tarafından dillendirilen ve tahmin edilen bir seçim sonucuydu.

Tahmin edilmeyen seçim sonucu milletvekilliği seçiminde oldu. AK Parti’nin ve MHP’nin milletvekili sayılarında azalma olma ihtimali ile hareket edilerek CHP’nin oyunu artırıp milletvekili sayısını artıracağı düşünülüyordu. İYİ Parti’nin milletvekili sayısında artış beklenmez iken, Yeşil Sol Parti’nin oylarında artış olmasına kesin gözü ile bakılıyordu.

Kendi adıma MHP’nin Türkiye genelinde ve Adana’da aldığı oy oranında yanıldığımı belirtebilirim. Milliyetçilik akımının Adana’da meyvesini alan MHP, 2 olan milletvekili sayısını korumuş oldu. AK Parti ise oy kaybetmeden milletvekili sayısını domine etti.

Yeni seçilen milletvekillerine hayırlı ve uğurlu olsun diyorum. Allah utandırmasın. Adana adına önemli görevlere imza atmalarını bekleyelim kendilerinden. Üstün bir performans sergilemeleri ile toplumda karşılıkları olan isimler olmayı sürdürsünler dileyelim.

Adana’da CHP’nin Büyükşehir Belediyesi’ne sahip olmasına karşın oylarının yükselmesinde belediyenin etkisinin hiç ama hiç olmadığını düşünüyorum. Aksine Büyükşehir Belediyesi’nin CHP’ye artı oy getirmediğini söyleyebilecek kadar siyaseti gözlemlediğimi söyleyebilirim. Katılan olur ya da olmaz. Bu benim düşüncem. Bu seçim sonucu Zeydan Karalar’ın gelecekteki siyasetine eksi hane olarak yazılacak niteliktedir.

Seyhan ve Çukurova’daki oylara baktığımızda alınan sonuçlar itibariyle CHP’ye katkı sağladıklarını da oy dağılımına baktığımızda gördüğümü söyleyebilirim.

Sarıçam’da MHP’li Bilal Uludağ ve ekibinin başarısı sandığa olumlu yansımış.

Yüreğir’de AK Parti’nin acilen kendini yenileme adına harekete geçmesi gerektiğini düşünüyorum.

CHP’nin Karataş, Ceyhan, Seyhan ve Çukurova dışında birinci olduğu ilçe kalmaması da siyasetçilerin tahlil etmeleri gereken önemli konulardan birisidir. 11 ilçede AK Parti ve MHP üstünlüğü yaşanırken, Büyükşehir Belediyesini Sayın Zeydan Karalar’ın yeniden kazanacağını düşünmek biraz hayal olsa gerekir.

Kaldı ki halk üzerinde etki yapacak eserlere de imza atamaması nedeniyle oy oranlarının artmayacağını düşünüyorum.

Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kaldı…

İkinci turda Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın bu kez fark atarak seçimleri kazanacağı çıkan seçim sonuçları itibariyle belirgin bir şekilde karşımızda duruyor. Kemal Kılıçdaroğlu’nun ikinci tur adına şansının olmadığını söylesem seçim sonucunu yanlış okumuş mu olurum?

10 ay sonra belediye başkanlığı seçimleri yapılacak. Görünen odur ki Adana seçmeni bu genel seçim sonucuyla yine ‘istikrar’ diyecek gibi görünüyor. Çünkü genel seçimin sonucu yerel seçime direk olarak etkir.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları