KIRSALA EL ATTILAR VE DOĞRU YAPTILAR
ÖZCAN ALADAĞ
ozcanaladag001@gmail.com - 05358268550Köyden kente göçün önüne geçmenin yolu insanları yerinde mutlu etmekten, ekonomilerini ve hayat koşullarını iyileştirmeden geçiyor.
Hükümetin politikasının da bu istikamette olması gerektiğini her daim söylüyoruz. Bakanlık uygulamalarının kırsala yönelmesinin Türk insanının hayat düzeyini daha da artıracağını biliyoruz.
Bu anlamda son dönemlerde kırsala yönelik çalışmalarda önemli mesafeler kat edilerek artış gözlenmesi sevindirici bir olay. Kurs açılması, çiftçinin bilgi sahibi olması, üreteceği ürünün kalitesini ve değerini artırıcı çalışmalar yapması olumlu sonuçları beraberinde getiriyor.
Kırsala bahçecilik, gıda teknolojileri, hayvan sağlığı, hayvan yetiştiriciliği, ormancılık, tarım teknolojileri alanlarında kurslar açılıyor. Arıcılık, kooperatifçilik alanlarında kırsalda eğitimler veriliyor.
Özellikle yerel yönetimler bu konuya da destek vererek kırsalda fide dağıtımı, hayvan desteği, tavuk ve diğer besicilikte katkı koyarak üreticinin yanında oluyorlar. Bence de doğru yapıyorlar. Çünkü kırsalın buna ihtiyacı var.
Son dönemlerde devletin doğal afetlere maruz kalan yurttaşların ve doğanın da anında imdadına yetişmesi inanın Türk toplumunu mutlu ediyor. İnsanlar, devletin kendilerinin yanında olduğunu görmesi, desteğini alması kadar güzel ne olabilir.
Kadın kooperatiflerin kurulması, teşviki ve aşamalarda kolaylıkların sağlanmasının da önümüzdeki süreçte meyvelerinin alınacağını düşünüyorum. Kadının el attığı her konuda başarının elde ediliyor olması da kadının öncelikle kendine olan inancı ve güveninin artmasını temin ediyor.
Modern ve teknoloji kullanılarak kırsalda kalkınma ve modern tarım üretiminin arttırılması hedefleniyor bütün bu çalışmalarla. Doğru yöntemle yapılan uygulamalara destek vermek, takdir etmek gerekiyor. Tarım politikalarındaki eksik yönlerin ortaya konularak politikaya yön verenlerin uyarılmasının da meyvelerinin alınıyor olması işin bir başka açıdan sevindirici olan yanı.
Tarım Bakanlığı’nın bir de bana göre şu tarım sigortaları konusuna el atması gerekiyor. Üretici ürününü ekiyor. Doğal afetlere karşı tarlasını sigortalatıyor. Bir afet ile karşı karşıya kaldığında ürününün değerini sigorta şirketlerinden alamıyor. Şirketler adeta para ödememek üzere kaçamak yollara başvurup üreticiyi mağdur ediyorlar.
Bu anlamda tarım sigortasının yeniden üreticinin lehinde düzenlemeye ihtiyacının olduğunu düşünüyorum.
Kırsala atılan her tohum kazanç olarak ülke ekonomisine döner…