08 Kasım 2022 - Salı

METRO, TRAMVAY VE HALİSÇELİK

Yazar - ÖZCAN ALADAĞ
Okuma Süresi: 4 dk.
148 okunma
ÖZCAN ALADAĞ

ÖZCAN ALADAĞ

ozcanaladag001@gmail.com - 05358268550
Google News

Her belediyede işi bilen, şehrin ihtiyaçlarına yanıt verecek çalışmalara imza atan aklı başında, konunun uzmanı isimlerin bulunması gerektiğini her daim söyler dururum. Adana Büyükşehir Belediyesi’nin de bu anlamda bir yöneticisi var. Sayın Genel Sekreter Ergül Halisçelik.

Adana Büyükşehir Belediyesi’nin 2023 yılı taslak bütçesinin hazırlanıp şehre ait mega projelerin izahının yapıldığı toplantıyı belediye adına Genel Sekreter Ergül Halisçelik yaparak açıklamalarda bulundu. Halisçelik, belediyenin iki mega projesinin izahını yaparak belediyenin bütçesinin de 8 milyar 500 milyon lira olarak öngörüldüğünü ifade etti. Komisyon üyelerine yaptığı sunumda kente dair önemli açıklamalarda bulundu Sayın Halisçelik.

2023 yılında Adana Büyükşehir Belediyesi’nin bütçe tahmini 8 milyar 500 milyon lira olacak. Önceki dönem 4 milyar 900 milyon lira idi. Bu 8 milyar 500 milyon liralık bütçenin 2 milyar 500 milyon liralık kısmı yatırıma ayrılmış. Büyük hedef. Tebrik ediyorum.

Gelelim mega projelere. Sayın Ergül Halisçelik iki mega projenin birincisinin metronun ikinci etabı olarak ortaya koydu. 2.etap metro projesinin 240 ile 350 milyon dolar arasında değişen bir rakama mal olacağını söyledi. Yolcu kapasitesi ise 120 ile 200 bin yolcu arasında değişebilecek şekilde öngörülmüş.

Metronun ilk etabında yolcu hedefi 300 bin olarak belirlenirken gerçekleşme oranı 30 bin olmuş. Yani hedef tutmamış.

Metronun ikinci etabı 2026-2055 yılları arasında yani 30 yıl boyunca işletebileceğinin öngörüsüyle işletme planlaması hedefleniyor. Yani geliri giderinden fazla olacak bir proje.

İkinci mega proje ise tramvay projesi. İyi ve kötü senaryolar yapılarak 200 bin yolcu ve 240 milyon dolar maliyet ile işin altından kalkılırsa 8.65 yılda kendini amorti edecek olan bir proje var ortada.

30 yılın geri kalan 21.4 yılında kar edecek bir proje.

Belediyenin cari giderinin giderek azalması da ayrıca sevindirici olan bir başka nokta…

Mega projelerin kazmasının vurulup bitirilme tarihi ise 3 yıl olarak hedefleniyor. Bu kazmayı vurmak kime nasip olur bilemiyoruz artık…

Bu arada 19 Ağustos 2022 tarihinde bu mega proje ile ilgili olarak 4.kez başvuru yapılmış ve Ankara’dan borçlanmaya ait yetki bekleniliyor. İnşallah kısa zamanda bu konuda adım atılır ve Ankara’dan onaya ait sevindirici haber gelir diyorum.

Zeydan Karalar’ın da Ergül Halisçelik gibi konuyu bilen, uzman bir isimle çalışmasının ayrıca şans olduğunu düşünüyorum. Çok iyi bir alt yapı ile hazırlık yapılmış. Ankara’nın bu kez hangi gerekçe ile projeyi onaylamayacağını(!) inanın merak ediyorum…

Ergül Halisçelik, Adana’nın iki önemli sorunu olduğunu söylüyor. Birincisi yoksulluk, diğeri ise ulaşım sorunu. Yoksulluğu herkes bir şekilde çözmeye talip… İkinci sorunu ise ancak Büyükşehir Belediyesi ile Ankara çözecek…

Büyükşehir bu konuda iyi hazırlık yapmış. Bakalım Ankara Adana’ya nasıl bakacak?

Onu da bekleyip göreceğiz.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları