12 Aralık 2021 - Pazar

MECLİSTEKİ TALEP OYLANIR!

Yazar - ÖZCAN ALADAĞ
Okuma Süresi: 4 dk.
203 okunma
ÖZCAN ALADAĞ

ÖZCAN ALADAĞ

ozcanaladag001@gmail.com - 05358268550
Google News

Ekonomik sıkıntılar çeken yerel gazetelere maddi anlamda katkı sağlamayı amaçlayan ‘Belediye Meclis Kararlarının yerel gazetelerde yayınlanmasına ait talep’ konusunu müteakip defalar buradan dile getirip tüm meclis üyelerine çağrıda bulunduk.

Bu talebi ilk olarak İYİ Partili Recai Mercimek Bey gündeme getirip meclise de teklifi sundu. Bu teklifin sunumundan sonra belediye bürokratları ile görüşüldü. Yerel gazetelere bu anlamda bir kaynağın temin edilmesinin mümkün olamayacağı ifade edildi. Meclise verilen teklif komisyonlara gönderildi. Komisyonlarda iki yıla yakın zamandır bekleyen bu teklifi bir türlü karara bağlayıp meclise getirmediler. Getiremediler!

Başkan Zeydan Karalar Bey, konu gündeme gelince ‘Ben zaten yeterince yerel gazetelere desteJ oluyorum’ ifadesini kullanıp konuyu geçiştirdi. Pandemi dolayısıyla o kara günlerde yapılan ilan desteğini evet herkes kabul ediyor, bu yardım gerçekleşti. Lakin hatırı sayılır derecede olmayan bu yardım ile yerel gazetelere yeterince destek verildiğini söylemek de insafsızlık olur.

Elbette biz yerel gazeteciler olarak konuyu gündeme getirirken haklı yönlerimizi ortaya koyarak istekte bulunduk. Konunun muhatabı olan Büyükşehir Belediyesi…

Kabul eder, ya da etmez. Orası kendilerine kalmış bir konu. Bakın bu konuda İzmir ve son olarak da İstanbul Büyükşehir Belediyeleri meclislerinden konuyu görüşüp kabul ederek geçirdiler. Yasal olarak böyle de bir zorunlulukları var aslında.

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi Kasım Ayı Olağan Toplantısı Beşinci Birleşimi’nde yerel gazetelerin desteklenmesi konusu gündeme geldi. Komisyon görüşünde, 5393 Sayılı Belediye Kanununun 14’üncü maddesine göre belediye hizmetlerinin, vatandaşlara en yakın yerlerde ve en uygun yöntemlerle sunulmasının belediyenin görevleri arasında olduğuna dikkat çekilerek, aynı Kanunun 23’üncü maddesinin de kesinleşen meclis kararlarının yedi gün içinde halka duyurulması hükmünü taşıdığı belirtildi. Komisyon raporunda, bu gerekçeler ile İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi karar özetlerinin resmi ilan yayınlama hakkı bulunan İstanbul merkezli yaygın, bölgesel ve yerel gazetelerde duyurulmasının uygun görüldüğü kaydedildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi de, İzmir’de meclis gündemlerini canlı olarak yayınlıyor. Ama böyle bir karar aldılar.

Kaldı ki Büyükşehir Belediyesi’nin bütçesi de yerel gazetelere destek konusunda her iki belediyenin yapabileceğine eşdeğer olmasa da altından kalkabilecek kadar yeterli bütçesinin olduğunu biliyoruz. Yeter ki bu konuda bir adım atılsın.

Meclis üyeleri de bu konuda yeterince konunun üzerine gitmiyorlar.

Son RTÜK arsasının yerini kıymetlendirip Dünya Göz Hastanesi’ne ikram edilme serüveninde dirayetli durarak, kendilerince haklı sebeplerin arkasına sığınıp karara el kaldıran ve olumlu oy verip rant kokularının çıkmasına neden olan o meclis üyesi arkadaşlarımız, bugün gelinen noktada yerel basına karşı aynı cömert davranışı sergileyemiyorlar.

Kaçak dövüşüyorlar!

Bir eleştirimde meslek örgütümüz olan ÇGC’ye olsun. Konuyla ilgili olarak biz üyelerin 

ve gazetelerin ikazlarıyla zoraki harekete geçme ihtiyacı duyan ÇGC’nin başkanı eğer yaptığı geziler kadar bu işe el atmış olsaydı şimdiye kadar bir netice çıkardı bu yerel gazetelere destek konusunda.

Anlayan da anlıyor aslında meslek örgütünün bu konudaki kısır, sığ yaklaşımını. Eğer ayrıntıya girmemiz gerekir ise de onu da masaya yatırabilirim. Hiç sıkıntı yok benim açımdan.

Sözün özü,

Komisyonlarda bu kadar uzun süre gündem maddesi bekletilmez. Yaparsınız oylamanızı, kabul edersiniz ya da etmezsiniz. Getirirsiniz meclise, oylarsınız. Kabul edersiniz veya etmezsiniz. Bu olay artık kabak tadı verdi. Sizden ricamız yapın oylamayı, kabul edin veya etmeyin. Hiç önemli değil artık. Bu işe de bir nokta koyun.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları