09 Nisan 2024 - Salı

MALİ TABLOYU AÇIKLAMA ZAMANI

mali

Yazar - ÖZCAN ALADAĞ
Okuma Süresi: 3 dk.
24 okunma
ÖZCAN ALADAĞ

ÖZCAN ALADAĞ

ozcanaladag001@gmail.com - 05358268550
Google News

Yerel seçimler öncesinde özellikle CHP’li belediye başkan adayları başta olmak üzere muhalif partilerden aday olan isimler, genel merkezlerin talimatı doğrultusunda başkan seçildiklerinde kazandıkları belediyelerin mali tablosunu belediye binasına asma sözü verdiler.

Yani belediyenin aktif ve pasif miktarlarını çıkarıp halka duyuracaklar.

Hoş, halk bunu öğrenince ne yapabilecek? Sadece öğrenmekle kalacak…

Yine de belediyenin mali tablosunun bilinmesi halk adına önemli. Bunu belediye başkanlarının tez elden hayata geçirmeleri gerekiyor. AK Partili belediyelerden CHP’ye geçen belediyelerin hesaplarının ‘didik didik’ yapılarak varsa ortada bir ciddi sıkıntı, bunun da halk ile paylaşılması gerekiyor.

CHP’den belediye başkanı seçilen isimlerin, daha önce kendi partileri tarafından yönetilen CHP’li o belediyelerin hesaplarını da kamuoyuna duyurması gerekiyor. Yani kendi partisinin yönettiği belediye de olsa, mali tablonun kamuoyu ile paylaşılması gerekiyor. Çünkü bu konuda genel merkezin özellikle talimatı var…

Mali tablonun açıklamasının ardından yarıda kalan iş ve işlemlerin hız kesmeden sürdürülmesi gerekiyor. Elbette kadrolaşma gerçekleşecek. Bu kaçınılmaz bir gerçek.

Kadrolaşma gerçekleşirken özellikle çalışanların haklarının korunması, mağdur edilmemesi gerekiyor. Yani belediye çalışanıyla uğraşılmaması gerekiyor. İşçiye, memura yani belediye çalışanı dokunup ‘mağdur etmeye’ başlarsanız, daha ilk dakikadan gol yemiş olursunuz.

Bunun yaşanmış çok örnekleri var. Sebep bulup çalışanlar uğraşmak çok kolay yöntem. Bunu tercih eden tüm siyasetçiler, daha sonra yaptıkları hatayı halka anlatmakta zorluk çektiler.

Belediye kesesinden, halktan toplanan vergilerden kimlere nelerin aktarıldığını da bilmek aslında CUMHUR’un hakkı diye düşünüyorum. Cumhur yani yurttaş, vekile yetki veren asil, vergisiyle toplanan paranın kimlere nasıl aktarıldığını bilmesi gerekiyor. Bu en doğal hakkı…

Bu hakkı seçilen belediye başkanları verebilecek mi? Onu da makam süresi içinde yaşayarak göreceğiz.

CHP’den seçim kazanan belediye başkanı arkadaşların ezici üstünlük ile belediyeyi kazanmalarından kaynaklı olarak mecliste elde ettikleri çoğunluk nedeniyle artık ‘çalıştırılmıyoruz, hizmetlerimizi meclis engelliyor’ gibi mazeretleri de kalmadı. Yani yeni dönemde CHP’li belediyeler rüştünü ispat ederseler, 2028 seçimleri CHP adına büyük kazanım olur. İktidar yolunun açılmasını sağlar.

Bu anlamda yerel yönetimlerde söz sahibi olan belediye başkanlarına büyük görev düşüyor.

Tüm belediye başkanlarımıza Allah kolaylıklar versin diyoruz. Onların güzel hizmetlerini kamuoyuna duyurmak da bizim asli görevimiz olur.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları