12 Aralık 2021 - Pazar

HAMASİ NUTUKLAR

Yazar - ÖZCAN ALADAĞ
Okuma Süresi: 4 dk.
170 okunma
ÖZCAN ALADAĞ

ÖZCAN ALADAĞ

ozcanaladag001@gmail.com - 05358268550
Google News

Siyasetçinin özünde vardır hamasi nutuk atmalar…

Vaatler ile başlayan siyasi başlangıç, görev süreleri için gerçekleşmeyen vaatler yüzünden bir sonraki dönem yok olan siyasetçi örnekleriyle yıllardan bugünlere kadar yaşayarak geldik.

5 Aralık önemli bir tarihti kadınlarımız için. Seçme ve seçilme haklarının verildiği gün olarak bu önemli günü toplumun her kesimi kendine göre kutladı. Siyasetçiler de bu önemli günde hamasi nutuklar atarak, söylem geliştirerek günün kazanımını kendi hanelerine yazdırmanın gayretine girdiler.

Erkek egemen toplumda kadının daha fazla söz sahibi olması adına verilen gayretlerin (maalesef diyorum) çok yavaş işlediğini görüyorum. Karar veren mekanizmada erkek olunca, kararlar da çok yavaş işleyerek hayata geçiyor.

Siyasette, iş hayatında, sosyal hayatta kadınların daha fazla söz sahibi olmasını istediklerini belirten erkek siyasetçilerin söylemlerinin altının boş çıkması da herkesi üzüyor. Üzülen sadece kadınlarımız olmuyor, Türk toplumu oluyor.

Adana’da kadınların siyasette yer alma oranına bakın, Türkiye genelindeki orana bakın aslında siz de bu konuda bir fikir beyan edebilirsiniz. Kadınların her konuda aktif olmalarını temin etmeyi günün anlam ve önemine binaen yapılan konuşmalar ve açıklamalar sırasında hatırlayanların sayesinde olay bu noktalara kadar gelip dayanıyor.

Bir dönem özellikle CHP teşkilatında çok yaşandığı için önemli bulduğum bu örneği vermek istiyorum sizlere. CHP’nin il ve ilçe örgütlerinde yapılan başkanlık seçimlerinde yapılan listelerde yer alan kadınlar, seçim yapılır ve yönetim kurulu üyeliğini hak ederlerdi. Aradan bir müddet zaman geçer yönetime seçilen bu kadınlar görevlerinden istifa eder, yedek listede yer alan eşleri yönetim kuruluna girerek görev yaparlardı.

Hülle sizin anlayacağınız bu olayın kendisi…

Son dönemlerde bu konuda hülle yapılmaktan sanki vazgeçildi gibime geliyor…

Kadın genel başkana sahip partinin dahi il başkanı erkek! Belediye başkanlarının tamamı erkek Adana’da. (Ceyhan’ın belediye başkanı direk olarak aday yapılıp seçilmedi, Kadir Aydar’ın görevden alınması ile meclis üyeliğinden belediye başkanlığına getirildi.)

Meclis üyeliğinde sayısal çoğunluk erkeklerde, milletvekilliğinde, bakanlıkta üstünlük her daim erkeklerde…

Oysa nüfusun yüzde oranı olarak kadın ile erkek arasında denge olup eşitliğin olduğu bir ülkede yaşıyoruz. Hatta kadın nüfusu erkeğe göre biraz daha fazla Türkiye nüfusu…

Siyasette kadına yönelik pozitif ayrımcılık söz konusu olmadığı sürece radikal kararlar da alınmadığı sürece, kadınların erkeklere göre aktif olmalarının temini söz konusu olamaz. Netice olarak da olmadığı gözleniyor.

Bu nedenledir ki kadınların haklarının verilerek adil ve eşit ortamda yaşamlarının, iş hayatlarının, siyasi hayatlarının temin edilmesi gerekir. Bunu sağlayacak olanlar da yine erkeklerdir…

Hamasi nutuklara gerek yok. Eylem ile sonucun otaya çıkması gerekir. Yoksa geri laf…

Atılan nutuklar da tarihin tozlu sayfaları arasında kaybolup gider. Keşke attığınız nutukların onda birini gerçek hayata geçirebilip eyleme dönüştürebilseniz. Ama yapmıyorsunuz maalesef…

Kadın ile erkeğin eşit haklara sahip olduğu daha demokratik bir ortamın tesisi adına önümüzdeki süreçte yeni çalışmaların başlatılmasını beklediğimizi belirterek tüm kadınların seçme ve seçilme haklarını elde ettikleri bu onurlu günlerini tebrik ediyorum.

 

 

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları