07 Mart 2022 - Pazartesi

DURAK HATALARINDAN DERS ALMIŞA BENZİYOR!

Yazar - ÖZCAN ALADAĞ
Okuma Süresi: 5 dk.
156 okunma
ÖZCAN ALADAĞ

ÖZCAN ALADAĞ

ozcanaladag001@gmail.com - 05358268550
Google News

Adana Büyükşehir Belediyesi’nin bir zamanlar kudretli başkanı olan Aytaç Durak Bey şimdileri anılarını derleyip kitap haline getiriyor. Son olarak Adana Kitap Fuarı’na yayınladığı kitabı ile katıldı Sayın Durak.

Kitabında AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik’e de yer verip ‘Adana Hafif Raylı Sistem Projesi’nin yapımı için ağabeylik yapması adına’ çağrıda bulunmuş. Aklın yolu bir derler. Demek ki AK Parti iktidarında Ömer Çelik önemli bir siyasetçi…

Belediye başkanı iken o dönemin Başbakanı olan Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a rest çeker gibi davranıp sonrasında aday yapılmayan Sayın Aytaç Durak Bey, bugün gelinen noktada bırakın Sayın Erdoğan’ı, Ömer Çelik’i dahi etkin bir isim olarak takdir eder noktaya gelmiş.

Sayın Durak’ın kitabının adı Adana Metrosu…

Aslında kitabın ismi dahi yanlış konulmuş. Adana Metrosu değil, Adana Hafif Raylı Sistemi denilmesi lazımdı. Çünkü Adana’daki metro değil, hafif raylı sistem…

İsmini geçelim ve kitabın içeriğine bakalım. Hoş, kitap elime geçmedi. Sadece basına yapılan açıklamalarından edindiğim bilgiye göre Sayın Durak burada bu projenin dünü ve bugününü kaleme almış.

Orada da bir iddiada bulunmuş Sayın Durak. “Adana metrosu(!) Bursa ve İzmir metroları dahil Türkiye’deki metroların hepsinden daha ucuza mal oldu” demiş.

Burası tartışılır işte…

O tarihlerde Seyhan Oteli’nde yapılan basın toplantısında dönemin İnşaat Mühendisleri Odası ile sert tartışmalar yaşayan Sayın Durak, hatasını kabul ederek maliyet hesaplarının yüksek olmasının hata olduğunu söylemişti. Avan Proje noktasındaki teknik analizler yapılıp önüne konulduğunda İMO Başkanı olan Sadi Sürenkök ve ekibine karşı salonda mahcubiyet hmişti.

Şimdileri ise en ucuz metro diyerek söylemek sanırım unutkanlığın eseri olsa gerekir.

Sayın Durak, 2.etabın yapılmaması halinde şehir trafiğinin felç olacağından bahsetmiş.

Bir göndermede Sayın Hüseyin Sözlü’ye yapmış Durak.

Devlet Bahçeli Köprüsü'nün ulaşım master planında yer almadığını, gerekli fizibiliteden de yoksun şekilde Hüseyin Sözlü'nün siyasi atraksiyon ürünü olarak ortaya çıktığını söyleyen Durak, “İlla köprü yapılacak idiyse, hemen yanı başındaki TEM otoyolu üzerindeki Karayollarının yaptığı 6 şeritli köprünün emsal alınması gerekirdi. Zira o köprünün aynısı yapılsa idi 2, bilemediniz 3 milyon dolara mal olacaktı. Ne gereği vardı 100 milyon dolar harcamanın?” diye sordu.

Yıllarca belediye başkanlığı yaptınız Sayın Durak. Bu şehrin ulaşım master planını niçin yaptırmadınız? Sormazlar mı şimdi size bu açıklamanızdan sonra?

Milyon dolarların harcanmasından, heder olmasından bahsetmişsiniz. Doğru, sonuna kadar katılırım. Bu insanların parasının heder edilmesine karşı çıkarım. Ama yine size sormazlar mı hilkat garibesi gibi yaptığınız Yonca Köprü’yü önce yaparak sonra yıktınız. Burada milyon dolarlar heder olmadı mı?

Demek ki halkına sormadan, halkın fikrini almadan, konunun uzmanlarıyla oturup tartışmadan bir belediye başkanı şehrin kaderiyle ilgili kararı verirse hata yapıyor! Bunu siz de yaptınız, Hüseyin Sözlü’de yaptı. Bugün Zeydan Karalar’da yapabilir…

Önemli olan hatalardan ders almaktır.

Antik kent kazısından dem vurmuş Sayın Durak. Tepebağ’da yıllarca kazı yapıldı. Paralar araya gitti resmen! Niçin bir başarı elde edilmedi? Keşke bu soruya da Sayın Durak bir yanıt vermiş olsaydı!

Gerçekten Sayın Aytaç Durak Beyin kitabını okumadım. İlk kitabını okuduğumda bazı konuları kendi lehine çevirerek naklettiğine tanıklık ettim. Yeni kitabını okumadım. Açıklamalarına bakınca Sayın Durak’ın kendisini hiç eleştirmediğini, öz eleştiri yapmadığını, ‘Şurada da ben hatalıyım’ demediğini görüyorum.

İnşallah bu yeni kitabında biraz öz eleştiri yapmıştır.

Yine de bu ilerleyen yaşına rağmen kitap yazarak okur, yazar ve düşünür olma yolunda gösterdiği gayretleri için kendisini tebrik ederim. Yeni kitaplar yazması dileğiyle…

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları