İKTİDARIN BELEDİYELERİ HAREKETE GEÇTİ
ÖZCAN ALADAĞ
ozcanaladag001@gmail.com - 053582685502 yıldır yaşanan pandemi olayı ile üniversite öğrencilerinin yurt sorununun hat safhaya gelmesi okulların açılması ile birlikte tavan yaptı. Muhalefet iktidarı eleştirip ‘beceremiyorsunuz’ yaklaşımında iken, iktidar ise eleştirilere rakamlar ile yanıt verdi.
Bu restleşme öğrencileri tatmin etmedi, sorunlarını çözmedi. Öğrenciler parklardaki bankların üzerinde yatıp kalkmaya başladılar. İktidar bunu provokasyon eğilimi olarak nitelendirdi. Öğrenciler ise ‘yatacak yerimiz yok’ diyerek nitelendirdiler parkta yatmayı.
Böyle bir ortamda üniversiteler açıldı. İktidarın belediyeleri öğrencilere yönelik olarak ‘bize başvurun, kesinlikle açıkta kalmazsınız’ diyerek harekete geçtiler. Çok da iyi yaptılar.
Veliler rahatsızdı. Çocuklarını il dışına üniversite okumaya gönderecekler ama yatacak, barınacak yer bulamıyorlardı. Buldukları özel yurtlar ateş pahasınaydı. Vakıf ve tarikat yurtları ise öğrenciler için ve velilere göre de tehlike arz ediyordu.
İşte böyle bir iklimde yerel yönetimler devreye girdi. Yani belediyeler. İktidar partisinin tüm belediyeleri ‘açıkta hiçbir öğrenci kalmayacak’ yaklaşımı ile harekete geçtiler. İnşallah bu sorunu bu yıl için böyle atlatırız. Gelecek yıllar için ülkenin önemli sorunlarından birisi olan yurt meselesine de hep birlikte çözüm yolu aranıp özellikle TOKİ marifeti ile yurt yapımına başlarız.
Belediyelere bindi yine bu yük. Nasıl altından kalkacaklar? Yurt yapacak halleri yok. Sanırım çocukların yerleşmesini sağlayarak ücretlerini belediyeler karşılayacaklar.
Her konuda bütün yük aslında yerel yönetimlere biniyor. Yerel yönetimlerin de bu anlamda desteklendiği yok. Kesintiler ile ellerine geçen paralar belli…
Her fırsatta yerel yönetimleri eleştiren iktidarın aslında yerel yönetimler ile istişare altında olmaları gerekiyor. Çünkü yerel yönetimler halkın ilk müracaat kapıları. Muhalefetteki yerel yönetimler diyerek iktidarın uzak duruşu demek ki sorunu çözmüyor.
Muhalefetteki yerel yönetimler de yurt sorununu çözmek, yardımcı olmak adına seferber oldular. Sorun ortak ise çözüm yolu aramakta ortak olmalıdır. İktidarı, muhalefeti yok bu işin.
Adana Büyükşehir Belediyesi’ne ait özel idareden geçme eski yapı bir yurdu var Ankara’da. Bu yurt sanırım bir kişi tarafından kiralanarak işletiliyor. Bu yurt öğrencilere tahsis edilebilir mi? Diye araştırdım. Yurt ile ilgili Çankaya Belediyesi ile yaşanan bir sıkıntı varmış ortada duran.
Dolayısıyla bu yurdun Büyükşehir Belediyesi tarafından ücretsiz olarak öğrencilere tahsis edilmesi mümkün gözükmüyor.
Hazır bu yurt sorunu gündeme gelmiş iken Büyükşehir Belediyesi Ankara Çankaya’daki bu yurt sorununu da bir şekilde halletsin isterim. Yıllardır basında haber olarak konu gündeme getirildi ama ne Hüseyin Sözlü, ne de Zeydan Karalar Beyler bu konuyu netleştirip öğrencilere tahsis edilmesi konusunda bir tavır takınmadılar.
Bu kadar zor mu?
Hayır…
O vakit tez elden bu yurt meselesine bir el atın…
Adanalı insanlarımıza yararınız olur…