01 Mayıs 2022 - Pazar

SAĞLIK HİZMETİNDEN KİMSE MEMNUN DEĞİL

Yazar - ÖZCAN ALADAĞ
Okuma Süresi: 4 dk.
229 okunma
ÖZCAN ALADAĞ

ÖZCAN ALADAĞ

ozcanaladag001@gmail.com - 05358268550
Google News

AK Parti Hükümetinin en başarılı olduğu alanlardan birisiydi sağlık hizmetleri. AK Parti iktidara geldiğinde sağlık sistemine el attı. Bugüne kadar başarılamayan onlarca hizmete imza attı. Halk bunu takdir edip AK Parti’nin arkasında durdu.

Lakin son 5 yıldır sağlık hizmetinde ciddi anlamda sıkıntılar yaşanmaya başladı. Sağlık adeta paralı hale geldi. Parası olanın sağlık hizmetinden yararlandığı bir hizmet alanına dönüştü. Özel sağlık hizmeti veren hastanelere doğru bir yönlenme söz konusu oldu. Parası olanın iyi hizmet alıp olmayanın ise yeterli hizmet alamadığı bir alana doğru evrildik.

Randevu almakta, doktor bulmakta zorluk çekilir oldu. MR çekimi için günlerce beklenilir hale döndük yine…

Koca Kozan Devlet Hastanesi’nde uzman doktor olmayınca Adana’dan günübirlik olarak nöbetçi doktor gönderir hale döndük. Sağlık hizmetlerinde bana göre siyasetin eli kolu dolaşır oldu. Atanan İl Sağlık Müdürlerinin siyaseten davranış şekillerinden kaynaklanan yönetim sıkıntıları baş göstermeye başladı. Üniversite hastanelerini hiç ama hiç anlatmak istemiyorum. Bana göre yerlerde sürünen bir sistemle hizmet vermeyi sürdüren üniversite hastanelerinin de acilen revizeye ihtiyaçları var.

Sağlık hizmetlerinden yararlanan yurttaş, yazdığı reçeteye para öder duruma geldi. Fark adı altında her ilaçtan para alınır duruma gelindi. İnsanlar ilaç yazdırmaktan korkar oldu. Yazdırdığı ilaçları eczanelerde bulamaz duruma geldi.

İlaç fiyatlarına yapılan zamların altında insanlar ezilirken, aldıkları ilaçların farklarını ödeyince bir kez daha yıkılır duruma geldiler.

Anlatabileceğimiz o kadar çok aksaklık var ki sağlık sisteminde insanlar AK Parti’nin iktidara geldiği ilk yıllardaki uygulamalardan uzaklaşılmasının faturasını eğer AK Parti’ye keser iseler durum hiç  ama hiç iyi  değil…

Bizim Adana’da gördüklerimiz aynen bunlardan ibaret…

Bir de sağlık sisteminde yapılan ihalelere dikkat çekmek istiyorum. Bütün ihaleler yandaşlara verilir oldu. İhaleyi kazananların bir kısmı eğer yandaşa yakın değilseler paralarını tahsil etmekte zorluk çeker hale geldiler. Özellikle üniversite hastanelerinde bu durum ayyuka çıktı. Üniversiteye sağlık malzemesi veren insanlar paralarını almak için değişik yollara başvurur durumdalar.

Böylesine önemli bir sektörün acilen düzenlemeye ihtiyacı var. Şehir Hastanelerinin durumuna gelince, orada da ciddi sıkıntılar var. İnsanlar torpil bulmazsa aylar sonrasına verilen ameliyat günleri nedeniyle ölüme terk edilir durumdalar.

Adana İl Sağlık Müdürlüğü’nün belirli dönemlerde halkın sesi durumunda olan basın mensuplarıyla buluşup kentteki sağlık hizmetlerindeki aksayan yönleri masaya yatırdıkları toplantılardan da uzaklaşıldı. Sadece Adana’da değil bu uzaklaşma elbette, Türkiye genelinde durum bundan ibaret olunca memleketin hastanesinde nelerin olup bittiğini insanların tepkilerini artık yetkililer ancak şikayet dilekçesi ortaya konulunca duymak zorunda kalıyorlar!

Hastane çalışanlarında bir mutsuzluk var. İdarecilerin tutumlarından kaynaklı olarak personeller arasında ciddi sıkıntı var. Düşünebiliyor musunuz bir hastanede personel güvenlik kamerası ile izlenip bazı konularda sıkıntılar yaşanıyor. Bunu yapan da idareci oluyor. Bütün olup bitenlere üst yönetimler sessiz kalıyor.

Doktorlar ise yine sıkıntılı. Ayrımcılık noktasında sıkıntı yaşıyorlar doktor arkadaşlarımız. Bunların sıkıntısı da hasta muayenelerine varana değin yansıyor.

Daha ayrıntılara girmek gerekir ise yazacak çok ifadeler bulabiliriz. Kendi adıma Adana’da sağlık sektöründe yaşanan olumsuzlukların her geçen gün arttığını görüyorum. Her defasında konuyu haber yaparak gündeme taşımak da sonuç vermeyeceği için başta şu devlet hastaneleri olmak üzere sağlıkta liyakata önem verilerek bir yönetim silsilesinin kurulmasının gerektiğine işaret ederek nefeslenelim diyorum.

Sağlıkta gidişat hiç de iyi değil. Benden söylemesi…

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları