29 Haziran 2020 - Pazartesi

Dostluk

Yazar - HÜSEYİN YETİŞ
Okuma Süresi: 4 dk.
508 okunma
HÜSEYİN YETİŞ

HÜSEYİN YETİŞ

yetis.huseyin@gmail.com - 0 (545) 3649543
Google News

Her şeyin bir yanlışı olduğu gibi dostunda yanlışı olabiliyor. Her yanlış insana tecrübe kazandırdığı gibi yanlış dost bize insanlara hemen güvenmememiz gerektiğini öğretir. Daha önce sevilen güvenilen candan arkadaşımızın değişen şartlara zamana göre yanlışı olabilir. Çünkü hepimiz insanız. Melek değiliz.  Onun için atalarımız çok yerinde bir söz söylemişler “hatasız kul kusursuz dost olmaz”.  Yanlışları eksikleri sürekli gündemde tutarak hiçbir dosta sahip olamayız.Dostlukta vefa çok önemlidir. Hatta temeli oluşturur.  Sevgiyi ve dostluğu devam ettirme demek olan vefada samimiyet ve arada küçük yanlışları görmezden gelerek affetmesini bilmek esastır. Hz Mevlana da, ‘kusursuz dost arayan dostsuz kalır’ sözünü boşuna söylememiştir.  Dostu kazanmak çok zordur. Bunun için yıllar ve mücadele gerekir fakat kaybetmek çok basittir. En ufak kırıcı söz bile bitiriveriyor. 

İnsan için küçük bir yanlışını görüp dostunu kaybetmek hayatında karşılaşabileceği en zor durumlardan bir tanesidir.  Gerçek anlamda dostun evi gönül evi gibidir. O evi yıkmamak bilinçli insan işidir.   Asıl insan gönül yıkan değil gönül yapandır.   Bazen dost sandığımız insanlar var tabi bunlar hariç. Bizi defalarca kıran dost olamaz. Dost sandığımız kırıcı insanları tatbiki hayatımızdan çıkarmak en güzelidir. Dostluk tek taraflı değildir. Tek kişinin mücadele etmesi alttan alması dostluk veya arkadaşlık yürütmez.  Bir taraf sürekli fedakârlık yaparak karşı taraftan dost kazanıyorsa o dost dost değildir. Dost karşılıklı anlayış biçimidir.  Tabi bazen bir tarafın sıkıntısı daha çok oluyorsa karşı taraf gönüllü ona elini daha çok uzatıyor olabilir.  İki taraf birbirinden çok memnun olması gerekir.  Hatalar karşısında özür dilemek önemli olduğu gibi yapılan iyilik karşısında teşekkür etmek çok önemlidir. İnce olabilmek dostluğun sırrıdır.  Dost dostun hatasını söyler diye kırıcı söz söylemek bizi haklı saymaz. Kırmadan ince uyarılarda bulunmak en güzel yöntemdir.  Benim dostlarım sayılıdır. Herkes ile dost olunmaz. Her arkadaş dost olamaz. Ben ince bir insan olarak karşımdaki kişinin de her zaman ince olması taraftarındayım. O yüzden sayılı dostlarım en az benim kadar incedir.  Dost dostun aynasıdır.  Dostumuza baktığımızda kendimizi göremiyorsak bize uyan bir tane bile huyu yok ise o kişiden dost olmaz diye düşünüyorum. Bencil insanın dostu olmaz. Ben bencil insanlarla asla dost olamam. Benim karakterime çok ters gelen bir insan benim dostum olamaz. Dostlarımı sevindirince dostlarım da sevinince bende çok seviniyorum. Bu durumda kendimi de mutlu ediyorum.   Dost kötü günde belli olur derler fakat bazen iyi günde de belli oluyor.

 Mesela ben dostlarımı sonra öğrendim. Beni takdir edenler dostlarımdı. Beni takdir etmeyen hatta gereksiz olduğunu söyleyip kitabın kapağını bile açmaya gerek duymayan arkadaşlarımdan dost olmayacağını anladım.   Benim sevicim dostumun sevinci olmalıdır. Beni çekemeyen insanlara arama mesafe koydum.  Ben hiç değişmedim.  Hatta okudukça yazdıkça daha iyimser olmayı öğrendim.  Herkesle arkadaş olun ama dost olmayın.  Dostluk mücadele yıllar gerektirir. Birde kader diyorum. İyi dostluklar kurmamız dileğiyle hoşçakalın.

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları