18 Kasım 2023 - Cumartesi

BAŞARILI ÖĞRETMEN VE ÖZELLİKLERİ …

Yazar - HÜSEYİN YETİŞ
Okuma Süresi: 9 dk.
184 okunma
HÜSEYİN YETİŞ

HÜSEYİN YETİŞ

yetis.huseyin@gmail.com - 0 (545) 3649543
Google News

Adana Milli Eğitim İl Müdürlüğü görevine atanan Hasan Tevke’yi önceki gün ziyaret ettik. Çok değerli öğretmenim ile Yeni Alanya Gazetesi Genel Yayın Müdürü kardeşim Ferit Kesen ve Antalya Milli Eğitim İl Müdürü Sayın  Hüseyin Er öğretmenimizin referansı ile tanışma imkanımız oldu. Hatta,  Yeni Alanya Gazetesi’nde görev yaparken çok değerli öğretmenim Adana Milli Eğitim İl Müdürü Sayın  Hasan Tevke  ile ilgili  haberler yaptığımızı hatırlıyorum.

 

Sevgi ve başarı abidesi Adana’mız için bir şans olduğuna inandığım öğretmenim Adana Milli Eğitim İl Müdürümüz Sayın  Hasan Tevke’nin görev yaptığı yerlerde yaptığı çalışmaları anlatırken ;  başarılı öğretmenlerin uyguladığı çalışma metotlarını ; tavsiyelerini can kulağımla dinledim.

 

Dinlerken çok ama çok mutlu oldum.

 

Ve.. engelleri  nasıl aşarak görevinde başarılı olduğu  eserlerini  kendisini ziyarete gelen konuklarına anlatan çok değerli öğretmenim Adana Milli Eğitim İl Müdürü sayın Hasan Tevke’yi tebrik ediyorum. Görevinde başarılar diliyorum.

Bilgi ve tecrübesiyle Adana’mıza çok faydalı eserler kazandıracağı inancımdayım.

****************************

 Baş öğretmen Gazi Mustafa Kemal Atatürk bir vecizesinde ,” Eğitimde feda edilebilecek hiçbir fert yoktur” diye  belirtir. Bir başka vecizesinde ise , “ Öğretmenler yeni nesil sizlerin eseri olacaktır.” şeklinde ifade eder.

 

Başarılı Öğretmenlerin imkansızlıklara rağmen neleri  başardıklarını ; hatta canını bile feda eden idealist öğretmenlerimizin  mücadelesine ışık tutar. Karanlıkları bilgi meşalesiyle aydınlatan öğretmenlerimizin mücadelelerini   çok iyi bilen birisiyim. Ancak; günümüzde  çevremizde  ne kadar başarılı öğretmenler var ?

 

Ek ders adı altında usta öğreticilik yaparak usta öğreticilerin yolunu tıkayan ; görev yaptıkları okullarda çevre koşullarını iyileştirmeden sadece günü kurtarmaya çaba gösteren ; bahana üreterek başarılı insanların önünü tıkayan , makamının gücünü kendi egosunu tatmin etmek için kullanmaya çalışan   öğretmen ve  bazı okullarda ve kurumlarda  adına  yönetici denen bazı isimleri de  çok ama çok iyi bilmekteyim. Ancak; görev yaptıkları kurumlarda bilgisi ve tecrübesiyle yüreklerde eksilmeyen, dillerden düşmeyen, öğrencilerine anne ve baba, ağabey  gibi davranan öğretmenlerimizi ve yöneticilerimizi de bilmekteyim. 

 Buna bir çok örnek verebilmem de  mümkün. Ancak; kendi adamlarını kollayan, yandaşlık yapan, eğitim ve öğretimde bir çok öğrenciyi feda etmekten çekinmeyen  bazı kurum müdürlerinin ihtiraslarına ise  ne demeli.

 

Hem de  giderek başarı seviyesi her geçen gün düşen Adana’da.  

******************************

 

Bu toplumda  başarılı bir öğretmen ve eğitimcide, usta  öğreticilerde olması gereken bazız özellikleri de hatırlatma ihtiyacını kendimde buluyorum.

 

 Çocukları seven, saygı duyan ;  dostça, arkadaşça davranan öğretmenlerimiz ise  önce  Adaletli olmalı. Öğreteceği konuya ilgi duymalı, sevmeli. Öğreteceği konuyu iyi bilmeli. Nasıl öğreteceğini iyi bilmeli ve öğretmeyi sevmeli.  İyi bir entelektüel olmalı.İyi bir araştırmacı olmalı.  

Bir öğretmenin sahip olması gereken değerlerlerden bahsetmek gerekir  ise ;  Doğruluk, dürüstlük, güvenirlilik, adil olmak, hoşgörülü olmak, kurallara saygılı, demokratik, yeniliklere açık olmak gibi değerlerden yoksun bir öğretmenin, uzmanlık bilgisi ne olursa olsun, öğrencilere katacağı pek bir şey olmadığı gibi, zararı da bu topluma büyük olacaktır.

İyi öğretmen önyargılı ve yanlı değildir, öğrencilere eşit davranır. İyi öğretmen gerçek duygularını denetler ve öğrencilere göstermez. etkili öğretmen her öğrenciye eşit davranır. Sakindir, telaşlanmaz, sinirlenmez, soğuk kanlıdır, duygularını göstermez. 

İnsanları ve özellikle çocukları severler, onlarla birlikte çalışmaktan hoşlanırlar.

Mesleklerini severek ve keyif alarak yaparlar.Öğrencilere kendilerini ve derslerini sevdirirler.Çocukların haklarına saygılı olurlar, küçüktür diye hor görmezler, çocuktur diye onurlarını çiğnemezler ve kişiliklerini hedef almazlar; sağlam bir karaktere sahip olmalarına yönelik eğitim verirler.

Öğrencilerin bireysel farklılıklarını göz önünde bulundururlar ve bunu bir zenginliğe dönüştürmeyi bilirler. Çocukları birbirine benzetmeye çalışmazlar.Öğrencilerini yaşamaya, öğrenmeye motive ederler, onların merak duygularını kışkırtırlar ve onları başarabileceklerine inandırırlar. 

Eğitimde “Çocuk görür ve yapar” ilkesinin farkındadırlar.

Rol model olduklarının ve çocuklar tarafından örnek alındıklarının bilinciyle hareket ederler.Yaptıkları iş karşılığında yüksek bir ücreti hak ettiklerini bilirler ve ücret alırlar ama yaptıkları işi ücreti için veya ücreti kadar yapmazlar.Çabalarının karşılığını hemen göremeyeceklerinin farkındadırlar.

Bundan dolayı morallerini bozmazlar. Psikolojilerini güçlü tutmak için tedbirler alırlar.  En masum ve en iyi eleştirmenlerinin öğrencileri olduğunu bilirler. Bu sebeple öğrencilerine mutlaka danışırlar, onların eleştirilerine kulak verirler ve onların düşüncelerinden yararlanırlar.

Değişime açıktırlar, öğrenerek öğretebileceğini bilirler, kişisel ve mesleki gelişimine önem verirler. Deneyimlerini meslektaşlarıyla paylaşırlar, onların deneyimlerinden yararlanırlar ve küçük grup etkileşimlerine önem verirler.İletişim becerilerini geliştirirler, öğrencilerini dinlemeyi, onları anlamayı, onların dilleriyle konuşmayı önemserler.

Çocukların bilgi deposu olmadığını, onların beden, zihin, akıl ve kalp bütünlüğü olduğunu bilirler ve eğitim öğretim etkinliklerini buna göre yaparlar. Öğrencilere bilgi vermekten ziyade; bilgiyi nasıl yorumlayabilecekleri ve nasıl kullanabilecekleri ile ilgili onlara rehberlik ederler.  Heyecanlıdırlar, coşkulu bir ortam oluştururlar ve mizah becerilerini kullanarak öğrencilerine nefes aldırırlar.

Sınıf içindeki ders etkinliklerinin daha çok öğretim işi olduğunu bilirler. Öğrencilerin hayata hazırlanması için eğitimi sınıfın dışına çıkarmak gerektiğinin farkındadırlar. Öğrencilerini övmekten, onlarla sıcak ilişkiler kurmaktan, onlara değer vermekten (şımarırlar gerekçesiyle) çekinmezler.Kendi kalıplarının dışına çıkarlar, öğrencilerinin zihinlerindeki sınırları yıkarlar. Onların yeteneklerini keşfetmenin ve becerilerini geliştirmenin asli görevleri olduğunu bilirler.

**************************

24 Kasım ..

Öğretmenler Günü'' her zaman hatırlanmayı değer verilmeyi hak eden öğretmenlerimizin günüdür.

Atatürk ,, “ Yeni nesil sizin eseriniz olacaktır” sözü ile bu mesleğin mensuplarına, verdiği kıymet değerinin anlamını, kutsallığını biz öğretmenlere ne güzel ifade etmiştir.

 

 Bununla Öğretmenlerin emekleri ile gençler nesiller üzerinde ne kadar hak sahibi olduğunu anlatmak istemiştir.

Osmanlı Devletinin döneminde; Öğretmenler yıllarca Maarif Bakanlığınca Muallim olarak, adlandırılıp, bulunduğu eğitim yuvalarında da o dönemin Eğitim,öğretim yazısıyla, öğrencilerine emek vermiştir.

1920 tarihinden bu güne kadar da Milli Eğitime bağlı olarak; Latin Alfabe Yazısı ile Türk Dili ile eğitimi,öğretimini vererek öğretmen ünvanını almıştır.

 

Öğretmen hangi devletin vatandaşı olursa olsun, esas işi eğitim öğretimdir.Bunu kendi devletinin dili ile öğrencilerine verir,

Bu eğitimi verirken de bir kuş gibi yürekten çırpınır.

 

Kısacası öğretmen her yerde öğretmendir.

Öğretmenler günü;

Bu mesleği yapan kişileri onurlandırmak için;  24 Kasım da her yıl bu günde kutlanan etkinliktir.Bugün kü etkinliğin kutlanması için: Unesco'nun Ilo temsilcileri teklifi sunmuş ve 5 Ekim 1966 da oy birliği ile Fransa'da kabul edilmiştir.Dünya devletlerinin çoğunda 5 Ekimde,ülkemizde 24 Kasım da kutlanır.Bizde bu tarihle kutlanması;Atatürk'ün Başöğretmen olduğu anlamlı gün anısınadır.

 

Kısacası Ülkemde de çok sabırla,günlük araştırma isteyen,böyle yorucu bu meslek sahipleri öğretmenlerin elbette böyle etkinlik günün 24 Kasım 1981 tarihinden belli ,kutlanıp anılması,tüm öğretmenlerimizi mutlu etmiştir.

20.yy. Çağının Eğitim Öğretimi, okular da daha modern araç gereçle planlı olması biz mensupların işini kolaylaştıracak,yarınların meslek sahibi olacak öğrencilerimizin de ağır yükler altında kalmasını kurtaracaktır.

 

21.yy. Öğretiminde Teknolojik araçlar Eğitimde kullanılacak bu çağın gerisinde kalmamak  ise öğretmenlerimizin dileği..! Yeni araç gereçle bir Eğitim bu milleti hür bağımsız olarak yüksek toplum halinde yaşatacaktır.Unutmayın ki buda  öğretmenlerimizin sayesinde olacaktır.

 

Sevgili Öğretmenlerimiz ; Biliniz ki gençliğine yeterli Eğitim Öğretimi vermeyen milletler yok olmaya mahkumdur.Unutmayın ki'' Sınıfta herkes Öğretmen'den sonra gelir'' sözü size cesaret versin..! Bu anlamlı günde Türk Milletimizin , Adana’da tanışma imkanı bulduğum Milli Eğitim Bakanımız Sayın  Yusuf Tekin öncülüğünde tüm Yöneticilerimizin ,Velilerimiz  ve Öğrencilerimiz  adına kutlu olmasını diliyorum..

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları