CANIM KARDEŞİM RAHŞAN.. HAYAT NE GARİP !
HÜSEYİN YETİŞ
yetis.huseyin@gmail.com - 0 (545) 3649543Hayat ne garip. Her şey çok garip.. Seven Garip. Bu anlatacaklarımı Merhum annem Gülüstan Yetiş bizlere anlatmıştı. O günlerde beş yaşında bir çocuktum. Ama, daha dün gibi hatırlıyorum. Hatay İli Hassa İlçesi Aktepe Mahallesi’nde sonbahar mevsimiydi. Kurban Bayramının ilk günüydü. Babam merhum Topçu Yetiş Kurbanlık koyunumuzu bir hafta öncesinden almıştı. Amcam Şükrü Yetiş ve merhum amcam İbrahim Yetiş ve bizim iki odalı evlerimiz karşı karşıya idi. Ailemiz 5 kız kardeş ve 3 erkek kardeşten ibaretti. Ancak, hayatın çilekeş yükünü sırtında taşıyan annem merhum Gülüstan Yetiş son kız kardeşimi o gün dünyaya getirmişti.
Evimizde tahta beşik olmadı için buğday eleğini kundakta sarılı olan kız kardeşime beşik yaptılar. Evimizde hayal meyal hatırlıyorum. Gaz lambası vardı.
Babam bayram günü olmasına rağmen o gün eve çok ama çok geç gelmişti.
Nedeni ise Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı ve 42. Dönem Başbakanı merhum Bülent Ecevit’in Hatay’da Antakya’da yaptığı mitinge Aktepe’de bir çok aile dostlarımızla beraber babamın da katılmış olmasıydı.
Hatta , o gün bir başka sürpriz ise aynı mahallede ikamet eden aile dostumuz Ali Bakırcı amcamın eşi Sultan Teyzemiz de bir erkek evladı dünyaya getirmesiydi. Adını Bülent koymuşlardı.
Babam eve geldiğinde annemin doğum yaptığı haberini aldı. Odaya girerek 9. Evladını kucağına almıştı. İsmini ise annem Meryem düşünmesine rağmen ; babam ise Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı ve 42. Dönem Başbakanı merhum Bülent Ecevit’e hayran bir sosyal demokrattı. Eşi Rahşan Ecevit’e özel bir hayranlığı vardı. O nedenle kız kardeşimin adını Rahşan koydular.
Rahşan kardeşimin dünyaya gelmesi ise ailemizi bir başka sevince boğmuştu. Aktepe Kanatlı Mahallesi’ndeki evimizde 6 kız 3 erkek kardeş ve anne babamızla yıllarca mutlu ve huzurlu bir şekilde ikamet ettik. Komşularımız bir başka güzel bir şekilde bizleri sever ve sayarlardı. Yaz mevsiminde tarlalarda ırgatlık yapar ; kış mevsiminde ise Aktepe’ye çok yakın mesafede olan Yünlü Tepe’ye yada leçe’ye oduna giderdik. Ben ise öğrencilik yıllarında günün belli bir bölümünü ayakkabı boyacılığı yaparak, tatlıcı ali dayıdan aldığımız tatlıları satarak ; yada simitçi Veysel’den aldığımız simitleri satarak hayat mücadelesine devam ettik.
Annem ise evimizin hemen önünde olan bahçemize kışın lahana, turp, tere maydanoz ; yaz mevsiminde ise mısır, fasülye, patlıcan, domates , biber ekerdi. Bir başka hoşumuza giden ve tadı hala damağımızda çıkmayan ;kokusunu bile çok ama çok özlediğim annem ve kız kardeşlerimin günlük olarak yaptıkları bazlama ve yufka ekmeğiydi.
Ama, evimizin yan tarafında bulunan ağılda yaşayan keçileri ise bir başka şevkle çok ama çok severdik. Hemen , her gün sütünü sağan annem yoğurt yapar , bazı günler ise bulama çorbası yapardı.
Evimizin önündeki güllerin güzelliği ve renkleri yaşantımıza bir başka neşe verirdi. Kız ve erkek kardeşlerim ailemizin imkansızlığı nedeniyle İlkokula kadar okuya bildiler. Ailede Rahşan ve ben sadece Lise tahsilini yapabildik. Yıllarca bu şekilde yaşadık. O yıllarda babam bazı zamanlar aile dostlarımızın koyunlarına bile bakarak besicilik yapardı. Saçları altın sarısı olan küçük Rahşan ile bir çok kez 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk bayramında kız kardeşlerimin ve erkek kardeşlerimin gösterilerini izlemek hepimizi çok ama çok mutlu ederdi.
Ve.. hayat bizler büyüdükçe gerçek yüzünü gösterdi. Kız kardeşlerim evlenerek kendi yuvalarını kurdular. Babam , artık giderek yaşlanmaya başlamıştı. Bir gün sol böbrek tümörü olduğu haberini aldığımızda hayat bize gerçek yüzünü göstermişti. Tam dört yıl boyunca babamın hastalığı ile mücadele ettik.
Hatta hastalığının son günlerinde kendisini ziyarete gelen amcam Hüseyin Yetiş’e, “ Oğlum ve kızım sana emanet. Onlara sen babalık yapacaksın.” Diye vebal etmişti.
Ve.. Babam Topçu Yetiş , 10 Şubat 1997 Cuma günü Kurban bayramının yine 2. Günü hakkın rahmetine kavuştu.
Annem ve Kız kardeşim babamın vefatından sonra 17 yıl Almanya Düseldorf Velbert’e ikamet eden ve ekmeğini kazanan ; İstanbul Avcılar’da ikamet eden Amcam Hüseyin Yetiş’in yanına taşındık. O yıllarda Liseyi bitirmiş olan Rahşan ve abim bir markette işçi olarak bir süre çalıştılar. Ben ise bir tarafta yerel Hürbakış Gazetesi’nde muhabirlik yapıyor , diğer tarafta ise üniversite tahsilimi yapmaya çalışıyordum. Belli bir zaman sonra çalıştığım gazetede Rahşan’a önce stajer muhabirlik işi buldum. Bir zaman sonra Rahşan ; Yaşam Gazetesi’nde Muhabir olarak çalışmaya başladı. En çok ta özel haber yapmaktan çok ama çok hoşlanırdı.
İşte o dönemde gittiği bir haber sonrasında Büyükçekmece’de polis memuru olarak görev yapan eniştem Temel ile tanıştı. En çok sevdiği ve her zaman birlikte görev yaptığı arkadaşı Emek Karakaş bir başka şekilde hayata bağladı. Rahşan’ı .
İstanbul 3. Bölgede çalışkanlığı, zekası, sevgisi ve saygısı , yaptığı haberlerle tanınan Rahşan ;kısa zamanda yaygın basında çalışan bir çok meslektaşımızın bile yakın arkadaşı olmuştu.
Ve.. bir zaman sonra Rahşan ve Temel evlenme kararı aldılar. Yapılan düğün sonrası 12 Eylül tarihinde evimizin son prensesi kendi yuvasına gitti. Bir zaman sonra da eniştemin görevi nedeniyle Bingöl’e taşındılar.
Kader , o günden sonra bizleri hep ayrı yerlere yöneltti. Ben, İstanbul Avcılar ve 3. Bölgede yaklaşık 8 yıl çalıştıktan sonra Adana’ya hayatın yüküne meydan okuyan annem ve abimin yanına geldim. On sekiz yıl oldu. Annem, 11 yıl önce hakkın rahmetine kavuştu. Ben, ise Toros Gazetesi’nde yaklaşık 6 yıl daha sonrasında bir çok yerel gazetede ve en sonda kendi gazetemde görevime devam etmekteyim. Ailesi ve kendisine minnettar olduğum Eşim Halime Fidan Yetiş ile yedi yıldır kendi yuvamdayım. Samet Gökmen ve Gülüstan Cemre isimli iki evladım var.
Rahşan ve ailesi ise Giresun, Batman ve sonrasında Trabzon’da ikamet ediyorlar. Murathan, Berat ve Emir isimli üç tane koç yiğitleri ile mutlu ve huzurlu şekilde yaşıyorlar.
Ama, hayat bu derler ya. Hem de çok garip .Çok sevdiğimiz canım kardeşim hayatın bu kadar yüküne direnirken kalbinin tetiklediği haberini üzülerek öğrendim. Ve. Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji bölümü’nde kalp kapakçığının bir tanesi değişecek. Allahım şifa versin. Kardeşim. Dualarımız seninle. Aslanımızsın. Haydi canım kardeşim. Şimdi direnme zamanı. Allah bizimle.. sevdiklerinin duaları seninle. Gözün arkada kalmasın. Ha.. bu arada aslan parçaların ve eniştemiz asla yalnız değil. kardeşimiz olan TEMEL’in her daim yanındayız. Hem de mezara kadar..