15 Nisan 2025 - Salı

YILLAR SONRA HATAY BAYRAM KÖMBESİ YEMEK !

BAYRAM KÖMBESİ

Yazar - HÜSEYİN YETİŞ
Okuma Süresi: 6 dk.
97 okunma
HÜSEYİN YETİŞ

HÜSEYİN YETİŞ

yetis.huseyin@gmail.com - 0 (545) 3649543
Google News

Yoğun bir iş gününde Seyhan İlçesi Mithatpaşa Ecrin Meydan İlkokulu tarihi bir ana ev sahipliği  yaptı. Çok değerli toprağım Fatma Şerbetçi  ablamın maharetli elleriyle yaptığı ama tadımlık getirdiği Hatay kömbesini ilk defa yıllar sonra yemek çok ama çok duygulandırdı ve çokta  mutlu etti.  Çocukluk günlerinde yaşadığımız  o eski günler bir film şeridi gibi gözlerimin önünde canlandı. Göz yaşlarımı kimi zaman tutamayarak bayram kömbesini yemek bir başka anlam ifade etti.

1997 yılından  bu yana göz yaşlarını silerek gurbete çıkan ; yüreğinde memleket  hasretini yaşayan ama gurbeti kendisine mekan gören yıllardır ekmeğini kazanabilmek için hayat  mücadelesi veren bir kardeşinizim.

 Çocukluğum  ise  Hatay’ı  Hassa İlçesine bağlı Aktepe Mahallesinde geçti. Amanos Dağlarının eteğinde  her evin bahçesinde gülleri eksik olmayan Aktepe’de  yoksulluk bizim hayat yoldaşımızdı. Ama, hayata tutunabilmek için çalışmak gerekirdi. Yokların mahallesi  Aktepe’de en çok yapılan işlerin başında  ise  tarlalarda ırgatlık gelirdi. Rahmetli Babam Topçu Yetiş ve anam Gülüstan Yetiş elçilik yapardı. Mahallemizde bir çok  çocukluk arkadaşlarımızla  tarlalarda  ırgatlık  yaptık. En çok ta pamuk çapası yapardık. Amik ovası başta olmak üzere Aktepe civarında  tarlası olan çiftçilerimiz  kimi zaman tarlasında çalıştıracak işçi bulamazlardı. O dönemde  tarlada iş bulabilmekte başka bir meziyetti. Bu nedenle  iş bulduğumuza çok sevinirdik. En çok ta kavun, domates düzme ve yükleme işi olduğunda  çok mutlu olurduk. 

Sabahtan akşama kadar  çalışır ; akşam olunca evimize bir başka mutlulukla dönerdik. Evimize dönerken çok acıkır ; soframızda kalan kuru ekmekleri  ve bayram kömbesini  yerdik. Güneşte kurumuş ekmekleri ve bayram kömbesini  yemek çok  ama çok lezzetliydi.  Yıllar geçse de hala o ekmeğin ve kömbenin tadını asla unutamam.

Hatay Hassa Lisesi’nde öğrenim hayatıma devam ederken   her gün okul dönüşü  Rahmetli Ömer Keskin amcamızın  “Melek Girmez”  diğer adı “Merkez Kıraathanesi” nin önünde ayakkabı boyacılığı  yaptığımız o günleri .. Üniversiteyi  kazanabilmek için bir dershanenin kantininde  çalışarak, bulaşık yıkayarak , sokak lambası altında ders çalıştığım günleri  asla unutamam.. Akşamları  Belediye garajında bulunan Karate okuluna gidebilmek için okul önlerinde  simit sattığım günleri..  Hocam Abdullah Gök  ile Aktepe’de  kamyon garajı içerisindeki  karate okulunda  idman yaptığımız o günleri asla unutmam.

İstanbul 3. Bölgede   yerel  basında muhabirlik, Haber ve Spor Müdürlüklerinde ,Fotomaç Gazetesinde görev aldım. Adana’da ise 2005 yılından bu güne  yıllardır görev yaptığım Toros Gazetesi başta olmak üzere bir çok gazetelerde basın emekçisi olarak görev yapmanın onurunu yaşadım.

Ve… Adana..

 İlk defa yedi yaşında rahmetli dedem Ali Rıza Doğan’nın  vefatı  nedeniyle Seyhan İlçesi Mithatpaşa Mahallesine geldiğim şehir.  Bir zamanların sanayi devi .. Bereketli toprakların kenti..  Şimdi  ise Yoksulluğun,işsizliğin  kenti Adana’da yaşam giderek zorlaşmaya başladı. Can dostlarım , aile dostlarım ile yaşama yeniden tutunmak ; hayatın acılarına, hastalıklarına ,  vefasızlıklarına aldırış etmeden mücadele vermek ailemle bana bir başka  anlam ifade ediyor. Geçmiş günlerin mirası ile hayata tutunmak bir başka  güzellik veriyor insana.. Bu duygu ve düşüncelerle  Hatay Kömbesi yemek..

Geleneksel kömbemiz  ise  zengin kültürel mirasının bir parçası olarak biliniyor. Bayramlar dışında özel günlerde de yapılmaya devam ediyor.  Ama, en çokta Ramazan ayında..  Hatay iline özgü, özellikle bayramlarda yapılan  Rahmetli Anam Gülüstan Yetiş ve babam Topçu Yetiş  başta olmak üzere  Hatay Hassa Aktepe’de her evde kömbe yapma telaşı başlardı. Mahallede hangi aile kömbe yapsa  komşular bir araya gelir işler çok kısa sürede biterdi. Tepsiye düzülen kömbeler odun ateşinde yanan fırında pişer; kokusundan doyardık. Bayram ziyaretine gelenlere  kömbe ikram edilirdi.

Kömbe yapmadan bayramın geldiğini Hatay’da kimseler  anlamaz. Yıllar öncesinden bu güne Ramazan bayramına on yada on beş gün kala  ailelerde kömbe yapma telaşı yaşanıyor. Hatay da imece usulü ile  kömbe  yıllardır geleneksel olarak yaşatılıyor.  Hatay’da hemen  her aile  5-10 kilogram arasında kömbe yapar. Yapımında; özenle elde edilmiş karanfil, damla sakızı, tatlı yenibahar, zencefil ile karışımı elde edilen kömbe baharatı ve zeytinyağı, sadeyağ, sıvı yağ, şeker kullanılır. Hatay için bir şans olan abim ve büyüğüm Toprağım Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk ve ekibinin gelecek nesillere miras olarak tanıttığı Hatay Kömbesi’ni   yıllar sonra yemenin mutluluğu, burukluğunu bir kez daha hissetmek .. Bir  başka bir duygu.

Yıllar önce büyük bir  zevkle yediğim Hatay Bayram Kömbesini ilk defa yememi sağlayan,  bir geleneği yaşatan ; geçmişi yeniden  hatırlatarak yaşamak ve yaşatmak imkanını sağlayan, tadı hala damağımda çıkmayan, hafızamda çıkmayan o eski  bayram günlerindeki gibi bayram kömbemizi   hatırlatan çok değerli çalışma arkadaşım ablam  Fatma Şerbetçioğlu’na , zerafeti ve hamaratı ile adından söz ettiren toprağım kardeşim İnci Kürklüoğlu’na  çok  değerli çalışma arkadaşlarıma , ama çok  teşekkür ederim.

 

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları