21 Ekim 2024 - Pazartesi

GÖZLE DENETİM OLMAZ!

ÖZCAN ALADAĞ

Yazar - ÖZCAN ALADAĞ
Okuma Süresi: 3 dk.
6 okunma
ÖZCAN ALADAĞ

ÖZCAN ALADAĞ

ozcanaladag001@gmail.com - 05358268550
Google News

Son günlerde Tarım Bakanlığının yaptığı denetimlerden sonra ortaya çıkan tek tırnaklı yani at, eşek ve domuz etiyle ürünlerin yapılarak satılması, kıyma, kuşbaşı gibi kebap ürünlerinde kullanılması olayı tüm Türkiye’de olduğu gibi Adana’da infial yarattı.

İnsanlar tedirgin…

Hal böyle olunca zabıta ekipleri de denetimlerini artırmaya başladılar. Zabıta ekiplerinin yanında ilçe tarım müdürlüğü ekipleri de görev alıyorlar.

Burada benim doğru bulmadığım bir konu var ki, onu siz kıymetli okuyucularımla paylaşmak istiyorum.

Denetimlerde et reyonlarını inceleyen ekipler kurallara uyup uyulmadığına bakarak denetim yapıyorlar. Oysaki bu ürünlerden numunelerin alınarak tahlil yapılması,  laboratuvarlarda incelenmesi gerekiyor.

Göz kararı ile etin sağlıklı olup olmadığına karar vermek doğru bir yöntem değildir.

Özellikle ilçelerde üretilen sucukların denetimlerini ciddi anlamda yapılması gerekiyor.

Tarım Bakanlığı, tek tırnaklı etlerle ilgili açıkladığı sonuçların yayınlandığı gün bir yazı kaleme alarak ‘İlçelerde yapılan denetim Sarıçam, Yüreğir, Seyhan ve Çukurova ilçeleriyle sınırlı kalmış. Diğer ilçelerde sorun yok mu? Buralarda denetim yapılmıyor mu?’ diyerek yetkili mercilere soru yöneltmiştik.

Bu uyarımızdan sonra Adana Tarım İl Müdürlüğü ekipleri Kozan’da bir denetim gerçekleştirmiş. Kozan’daki denetimin göz kararı ile yapıldığına dair bilgiler ulaştı şahsıma. Ne kadar doğru bilemem. Bu nedenle yapılan denetimler doğru ama yapılma yöntemi yanlış!

Herkese görevini öğretecek değiliz. Elbette müdürlük yetkilileri bu konuda uzmanlar. Lakin Kozan’daki denetimlerde sonra basında çıkan haberlere bakacak olursanız, gözle görülen bir denetim yapılmışa benziyor.

Et ve et ürünlerinden numuneler alınarak tahlile gönderilmiş ise bu tahlillerin de sonuçlarının kamuoyu ile paylaşılması gerekir. Hatta kamuoyuna duyururken tahlil için numunelerin alındığının ifade edilmesi gerekiyor.

Yani daha sıkı ve ciddi denetimlerin yapılması gerekiyor. Bu konuda etkili, yetkili mercilerin dikkatine çekmek istedim.

Pozantı’da üretilen sucukların da acilen denetimin yapılmasını bir yurttaş olarak talep etmek en doğal hakkımız olsa gerekir.

Pazar yerlerinde yani belediyelerin kapalı semt pazarlarını kurdukları yerde açıkta et sucukları satılıyor. Bu ne kadar doğru?

Özellikle Yüreğir Belediye Başkanlığını da uyarmış olalım. Yüreğir’deki kapalı semt pazarlarında Tekir Sucukları satılıyor. Bu satış türü yasal mı?

Değilse denetiminin yapılması gerekmez mi?

Nokta…

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları