“ Esnaf, destek paketi olumlu ama yetersiz”

Adana Tuhafiye Manifatura Züccaciyeler ve Hırdavatcılar Esnaf Odası Yönetim Kurulu Üyesi İhsan Evrenkaya, net konuştu.

Ekonomi Yayın: 16 Ocak 2021 - Cumartesi - Güncelleme: 16.01.2021 23:53:02
Editör -
Okuma Süresi: 4 dk.
457 okunma
Google News

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan ve içinde 5 milyar TL'yi bulan hibenin de yer aldığı destek paketi, olumlu karşılansa da kapsamı konusunda eleştirilere de yol açtı. Bir süre önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan destek paketi esnafı memnun etse de beklentilerini tam olarak karşılayamadı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, önceki gün gerçekleştirilen Kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada koronavirüs salgınından en çok etkilenen meslek grupları arasında yer alan esnaf için destek paketi açıkladı.

“DELİK BÜYÜK YAMA KÜÇÜK “

Açıklanan pakette 5 bin Tl’yi bulan kira desteği ve kira stopajının indirim sürelerinde süre uzatma gibi destekler yer aldı.Esnaf ve sanatkârlar ise vadesi gelen ödemelerde erteleme, vergi borcu yapılandırmalarında da uzatma istiyor. Sektör temsilcileri, pandeminin seyrine göre ek destek taleplerini de yineledi. Desteklerin devamı ve kapsamının genişletilmesi konusunda ümitkar olduklarını kaydeden Adana Tuhafiye Manifatura Züccaciyeler ve Hırdavatcılar Esnaf Odası Yönetim Kurulu Üyesi İhsan Evrenkaya “Kirası 2 bin TL olan işletme için destek önemli ama bizde bir laf var ‘delik büyük yama küçük’ diye. Esnaf da sağından solundan çekip bir düzen almaya çalışacak” şeklinde konuştu.

“YAPILANDIRMADA SÜRE UZAMALI “

 

Evrenkaya, açıklanan paketi memnuniyet verici olarak nitelendirerek  Aylardır para kazanamadıkları halde kira ödemek zorunda kalan esnaf için özellikle hibe desteğinin çok önemli olduğunu dile getirdi. Evrenkaya,  İkinci dalga ve sonrasında alınan kapatma kararlarının, ilk dönemdeki kapatmalara göre esnafı daha çok mağdur etmesinden korktuklarını belirten İhsan Evrenkaya, pandemi sürecinde gıda sektörü dışında kalan esnafın çok zor durumda kaldığını belirterek açıklanan destek paketinin esnafı oldukça memnun ettiğini söyledi. esnafın kullandığı kredilerde ödeme dönemlerinin geldiğini belirterek bu noktada da çözüm beklediklerini söyledi. Palandöken, “31 Aralık’ta süresi dolan olan vergi borcu yapılandırmasında da yine süre uzatımı esnafı rahatlatacaktır.

 

 

“ESNAFIMIZ HENÜZ ÇEKTİĞİ KREDİYİ ÖDEYECEK PARAYI KAZANAMADAN YENİ KISITLAMALAR GELDİ”

Uzun süredir kendilerinin de sıklıkla dile getirdiği kira desteği konusunu çok önemli bulduklarını ifade eden İhsan Evrenkaya,“Dükkânlarının kapalı olduğu süre içerisinde kiraları, kredi, prim borçları birikti. Bazı mal sahipleri anlayışlı oldu, kiranın yarısını aldı ama aynı anlayışı göstermeyenler kira bedellerini tam istedi. Mal sahibiyle sorun yaşamak istemeyen esnaf, kredi alarak ödemelerini kısmen yapabildi. Esnaf, biriktirdiklerini, kötü gün için ayırdığı parayı salgının ilk döneminde harcadı. 1 milyona yakın esnaf, Esnaf Destek Paketi ile düşük faizli kredi imkânından yararlandı. Ama esnafımız henüz çektiği krediyi ödeyecek parayı kazanamadan yeni kısıtlamalar geldi. Esnaf, işçisinin parasını, dükkânının kirasını ödemekte zorlanıyor. Bu durumda kredi ödemelerinin faizsiz olarak ertelenmesi gerekiyor. Meslektaşlarımızın ayakta durabilmesi için kredi borçlarının faizsiz ertelenmesini talep ediyoruz” dedi

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.