“Gündem Akdeniz” ile hayata dair…

Yaşam Yayın: 24 Ekim 2021 - Pazar - Güncelleme: 24.10.2021 22:04:54
Editör -
Okuma Süresi: 5 dk.
145 okunma
Google News

Deneyimli gazeteciler Mehmet Ömer Üney ve Yusuf Baştuğ, Koza Tv’de yeni bir programa start verdi. “Gündem Akdeniz” adıyla yayın hayatına başlayan programın ilk konuğu Türk Tabipler Birliği 2. Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten oldu.

Ökten, Üney ve Baştuğ’un sorularına yanıt vererek pandemi sürecini, aşılamadaki son durumu ve şehir hastaneleri konusunu anlattı.

PANDEMİDEN TEK ÇIKIŞ AŞI

Ökten, pandemiden kurtulmanın tek yolunun aşı olduğunu vurgulayarak, “Hastalığın bu sürecinde çok daha fazla vaka ve ölüm sayısı olmadıysa bunu aşı sayesinde sağladık.  Tekrar vurgulamak isterim ki aşı olmasaydı tablo çok daha ağır olacaktı. Bugün ölenlerin ve yoğun bakımda yatanların yüzde 90’ından fazlası aşı olmayanlar ya da aşısını tamamlamayan vatandaşlar. Bu yüzden aşı karşıtlığı kabul edilebilecek bir durum değil. Şu anki verilere bakıldığında da aşılamada iyi durumda olmadığımızı görebiliriz. İkinci doz aşılama bakanlığın açıkladığı verilere göre 18 yaş üstü yüzde 65 oranında. Ancak aşılamaya dahil olan grup 12 yaşa düştü. Bu yaş üzerinden hesaplandığın ise oran yüzde 55’lere düşüyor. Toplumun yüzde 85’inin aşılanmış olması ve bu orana günlük 1 milyon civarında aşılama hızıyla ulaşılması gerekiyor. Şu anda bakıldığında aşılamada günlük 250 binlerdeyiz hatta bu sayılar hafta sonu 150 binlere kadar geriliyor” dedi.

İNFLUENZA AŞISI YAPILMALI

Mevsimsel olarak gribal enfeksiyonların en yoğun görüldüğü dönemde olduğumuzun altını çizen Ökten, “Özellikle bu süreçte Covid aşısıyla birlikte influenza aşısının yapılmasını da öneriyoruz. Eğer aşılama yetersiz olursa grip ve Covid’in birleşmesiyle hastalık ve ölümlerdeki tablolar daha da ağırlaşacaktır.  Her zaman dediğimiz gibi tedbirler önceden alınmalıdır. İnfluenza aşısı da Sağlık Bakanlığı tarafından yeterli sayıda sağlanmalı ve vatandaşlara ücretsiz olarak yapılmalı” şeklinde konuştu.

TÜRKİYE’DE ŞEHİR HASTANESİ GERÇEĞİ

Şehir hastaneleri konusuna değinen Ökten, bazı Avrupa ülkelerinde uygulamasından vazgeçildiğinin ancak bizim ülkemize başka amaçlarla getirildiğini aktararak “Şehir hastanesiyle birlikte bir takım hastaneler kapatıldı. Sadece bu pandemi sürecinde değil genel olarak baktığımızda da yatak sayıları yetersiz kalıyor. Çünkü Şehir hastaneleri açıldığı zamanki sözleşmeye göre yeni yatak sayısı kadar diğer hastanedeki yataklar kapatılacaktı. Şehir hastanelerinin açılması kentteki yatak sayısını arttırmadı. Hala yatak sayısı yetersiz. Bunun en büyük sıkıntısını pandemi sürecinde gördük. Önceki süreçte diğer servisleri ya da bazı şehirlerde koridorları de pandemi yoğun bakımına çevirdiler. Biz, Covid’in yoğun olduğu süreçte diğer hastanelerin geri açılmasını talep ettik. Ancak bu yapılmadı. Nasıl idare edilebilirse mantığıyla yaklaşıldı. Evet, şu anda 1 ay öncesine göre daha rahatız. Ama önemli olan önlemleri önceden almak. Sağlık Bakanlığı pandemi sürecini iyi yönetemedi ve gerekli önlemleri önceden almadı. Bu süreçte de önlemler önceden alınmazsa kayıplarımız artış gösterecek” diye konuştu.

SAĞLIK SEKTÖRÜNDE ÖZELLEŞTİRME

Ökten, yaşanan aksaklıkların sağlık sektöründeki özelleştirmeyle gün yüzüne çıktığını vurguladı. Ökten, özelleştirmenin 12 Eylül Kararları itibariyle neoliberal politikaların Türkiye’ye girmesiyle adımları atılan bir durum olduğunu belirterek, AKP‘nin sağlıkta dönüşümüyle birlikte tamamen oturduğunu aktardı. Sağlıkta özelleştirmenin önünün hızlı bir şekilde açıldığını anlatan Öktem, “Önceden sağlık ocağı sistemimiz vardı. Bu sistem pandemi sürecinde bize çok rahat hizmet verebilirdi.  Sağlığın sosyalizasyonunu ortadan kaldırarak yerine aile hekimi uygulamasını getirdiler.  Bunun amacı da basamak sistemini getirmekti. Bu ideal bir uygulama ama bunun başaramadılar. Basamak sisteminde hasta önce aile hekimine başvurur sonra da bir basamak yukarıdaki birime ancak bu sisteme rağmen hastalar istediği yere başvurabiliyor. Genel olarak baktığımızda sağlık sistemimiz iyi işlemiyor. Dünya üzerinde nüfusundan fazla acile vuran tek ülkeyiz. Önceden hastalar erken saatte gidip sıra bekliyorlar diyorlardı ancak şimdi hastalar randevu alabilmek için günlerce sıra bekliyor. Bunların hepsi sorunları ortaya çıkarmaya başladı. Şiddet olayları artış gösterdi. Doktorların performansını etkiledi” şeklinde konuştu.

Her çarşamba saat 15.00’te yayında olacak olan programın tekrarı saat 20.00’de izlenebilecek.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.