DUYU : “USTA ÖĞRETİCİLERİN SORUNLARINA ÇÖZÜM BEKLİYORUZ”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer başta olmak üzere ilgili yetkililere seslenen Sürekli Eğitim Meslek Eğitimciler Derneği Başkanı ve Meslek Eğitimciler Federasyonu Genel Yardımcısı Mail Duyu, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Hayat Boyu Genel Müdürlüğüne bağlı bir şekilde usta öğreticilik yapan usta öğreticilerin çalışma hayatlarında yaşadıkları sorunlarını dile getirerek ve ilgili kurumlardan destek istedi.

Eğitim Yayın: 13 Ağustos 2022 - Cumartesi - Güncelleme: 13.08.2022 13:19:57
Editör -
Okuma Süresi: 5 dk.
565 okunma
Google News

Sürekli Eğitim Meslek Eğitimciler Derneği Başkanı  Mail Duyu ve  Meslek Eğitimciler federasyonu Genel  Yardımcısı Mail Duyu, “Mili Eğitim Bakanlığına  bağlı Usta Öğreticilerin karşılaştığı sorunlara değindi. Usta Öğreticilerin  her eğitim ve  öğretim  dönemlerinde  bu günümüze kadar bin bir çile ve zorluklar altında meslek  eğitimleri ne dikkat çeken Mail Duyu, “ ücretli usta öğretici  bin bir çile içinde okul bulma sıkıntısı  sınıf bulma endişesi  ile  zorluklar ve  emekler vererek yılın 9 - 10 ayı yada kurum müdürlerimiz iyi niyetleri olduğu takdirde  11 ay ek ders verebiliyor. Ama genel ücretli usta öğreticilerimizin  yılın  11 ayı çalışmayı  100 %30’u ek ders vererek  çalışabilmektedir. 100=70  yılın 11 ayı çalışamamaktadır. “ dedi.

“GÖREV YAPTIĞIMIZ KURUMLARDA MÜDÜRLERİMİZİN İYİ NİYETİNE VE İNSAFINA TERK EDİLMİŞ DURUMDAYIZ”

 Türkiye Genelinde  ücretli usta öğretici  eğiticilerinden gelen bilgiler doğrultusunda  kimi ilçelerde ve  illerde   Kurum Müdürlerinin Haftada 30 saat Ayda 120 Saate kadar ek dersleri  düşürmeye çalıştığına dikkat çeken Mail Duyu,  “2022 Yılında Türkiye’de    Eflasyon  Oranları Artmaktadır .  Ev kiraları 3500 - TL Arası ve 4500 TL Arası Olmuştur. SU Faturaları, Aylık 150Tl Elektirik Faturası,  Aylık150 TL Doğal gaz Faturası Yıllık 3600 TL. Aylık 300 TL.Telefon ve İnternet ücreti  3 kişilik Ailenin  kullandığı Toplamda 300 TL. Bir çocuğun aylık eğitim masrafı  800 TL. Apartman daire aidatı 100 TL. Şuan ki gelen ek ders zammı haftada  30  saat ayda  120 saat eğitim veren ücretli usta öğreticinin eline geçecek olan 5740 TL dır. Ücretli usta öğretici 3 kişilik bir ailenin toplam da mutfağının  aylık gıda masrafı dahil olmayan   zaruri giderler  5300 TL  zorunlu fatura giderleri düşüldükten sonra eline mutfak gıda masrafı için kalan 470.40 kuruş. Buyurun 3 ayda çalışmama SGK ve maaş alamama durumundayız.” Diye konuştu.

 “DEVLET BÜYÜKLERİMİZ  KENDİLERİNİ  BİZİM YERİMİZE KOYUP DÜŞÜNMELİ”

2022  yılı 1 Avustos itibarı ile kursları biten ücretli usta öğreticinin  1 Ekime kadar SGK Primlerinin yatırılmadığına ve maaş alamadıklarına dikkat çeken Başkan Mail Duyu, “Maaşını 1 Ekim yada 30 Ekime kadar kurslarını başlatan meslektaşlarımız  1 ve 5 Kasım 1 arası maaş alabilecekler. Yani 4 ay ne yenecek ne içilecek . Evinin  kirasını nasıl ödeyecekler  Su, elektrik doğalgaz telefon faturalarını nasıl ödeyebilecekler. Çocuğunun ders çalışması için internet faturası ve mutfak gıda masraflarını  nasıl bu 4 ay maaş almadan sürdürebileceklerdir.  Devlet büyüklerimizin  kendilerini  bizim yerimize koyup düşünmelerini  istiyoruz. “ Şeklinde konuştu.

“DEVLET BÜYÜKLERİMİZDEN  BİZLERE BİR BABALIK YAPMALARINI ARZ EDİYORUZ”

Yılda 8 yada 9 Ay Ücretli Usta Öğreticilerin  Zorluklar  Altında  çalışabildiklerini ifade eden Mail Duyu, “ Görev yaptığımız kurumlarda yetkili  müdürlerimiz iyi niyetli olduklarında kurslarımızı açtırabiliyoruz. İyi niyeti olmaz ise kurslarımızı açamıyoruz . 3 ya  4 ay  işsiz SGK sız maaşsız kalıyoruz. Çocuklarımızın ve evimizin aylık  giderlerini nasıl karşılayacağız.   Yılda 9 Ay SGK 270 iş günü dahi yatırılıyor. Yılda 9 Ay çalışır isek  5740 X 51660 TL Yıllık Çalışma ücreti  Yapıyor . Asgari ücret ile Kıyasladığımızda  ise Asgari  ücreti 12 Ay  x 5500TL den = 6600 TL Yapıyor . yani ücretli usta öğretici gelen zamlarda  usta öğreticinin alım gücü alta diplere vurmuştur. Bu nedenlerle 457 Yada 657 sayılı kanun Kapsamında  Usta Öğreticinin yılın 12 ay çalışmasını SGK ve özlük haklarını olmasını talep ediyoruz.   Devlet Büyüklerimizden  bu konuda bizlere gereken desteğin verilerek babalık yapmasını arz ediyoruz. Ücretli  Usta Öğretici kapsamında çalışan meslek  eğitimcilere  bir umut  ışığı olmalarını arz ediyoruz. “ dedi.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.