TÜMTİS ADANA ŞUBESİNDEN 1 MAYIS COŞKUSU

Yaşam Yayın: 29 Nisan 2021 - Perşembe - Güncelleme: 29.04.2021 23:26:46
Editör -
Okuma Süresi: 6 dk.
219 okunma
Google News

 

1 Mayıs kutlamalarına başlayan TÜMTİS Adana Şubesi, örgütlü olduğu işyerlerinde basın açıklamaları yaptı.

 

“Güveceli İş, İnsanca Yaşam İçin Yaşasın 1 Mayıs” pankartlarının açıldığı açıklamada işçiler sermayenin çıkarları uğruna pandemide de krizin yükünün işçilere fatura edilmesine tepki gösterdi.  Açıklamalarda çalışan tüm işçilerin aşılanması, işsizlik fonunun patronlara değil, işçilere kullanılması, ücretsiz izinlerin kaldırılması istendi.

 

Sabah saatlerinde Adana Taşımacılık, Çukurova Kargo, Adana Ekspres Taşımacılık’ta kutlama yapan sendika, öğleden sonra kutlama ve açıklamalara Aras Kargo ve UPS’de devam etti. İşyeri açıklamalarını TÜMTİS Adana Şube Başkanı Halil Çekin ile işyeri temsilcileri okudu.

Çalışanların sağlığını değil, sermayedarların kârını düşünen iktidarın, kriz koşullarında düşük ücret, ücretsiz izin uygulaması, gelir adaletsizliği ve salgınla birlikte artan işsizlik sebebiyle yaşanan yoksulluğa rağmen üretimin devamı için binlerce insanın hastalıkla ve ölümle pençeleşmesine göz yumduğunun vurgulandığı açıklamada “Bugün her meydanı, her sokağı, her fabrika ve işyerini 1 Mayıs alanı yapmaya, bulunduğumuz her yerde, yan yana ve tek yürek taleplerimizi haykırmaya kararlıyız” denildi.

 

 

“BEDELLER ÖDEYEREK ALDIĞIMIZ HAKLARIMIZA GÖZ DİKİYORLAR”

Bütün kriz dönemlerinde olduğu gibi salgının yol açtığı ekonomik ortamın yükünün de emekçilere fatura edildiğini ifade eden TÜMTİS Adana Şube Başkanı Halil Çekin, artan enflasyon karşısında işçiler için geçinmenin lüks olduğunu belirterek “Salgını fırsata çevirmekte gecikmeyen sermaye sınıfı, yeni esnek çalışma biçimleri devreye sokuyor, yıllarca bedeller ödeyerek elde ettiğimiz haklarımıza göz dikiyor. İşçilerin yaşamını, sağlığını değil, sadece kârını düşünen sermaye sınıfının isteklerini yerine getiren hükümet, en küçük itiraza tahammül etmeden, grev ve direnişleri engellemeye, 1 Mayıs’ı yasaklamaya çalışıyor” dedi.

 

“ÜCRETSİZ İZİNLERE SON VERİLSİN, HER İŞÇİYE VE AİLESİNE AŞILAMA YAPILSIN”

Sendikalı, iş güvenceli, sağlıklı, insanca bir yaşam için taleplerini sıralayan Çekin, üretim ve hizmetin devam ettiği tüm işletmelerde işçilerin aileleri ile birlikte aşılanmasını, Kovid-19 meslek hastalığı olarak kabul edilmesini, ücretsiz izine son verilmesini, İşsizlik Fonu’nun işsiz kalan işçilere verilmesini, örgütlenme önündeki engellerin kaldırılmasını, işçiler üzerindeki vergi yükünün kaldırılmasını, işçi sağlığı iş güvenliği ile ilgili tedbirler arttırılmasını istedi.

 

 

 

 

“LOJİSTİK İŞÇİLERİNE YIPRANMA PAYI UYGULANSIN”

1 Mayıs mesajlarını aldığımız taşıma işçileri özgür, çağdaş, yaşanabilir bir ülke için işçilerin birlik olması gerektiğini söylediler. Ağır çalışma koşullarında çalıştıklarını belirterek yıpranma payı istediklerini belirten Adana Taşımacılık İşyeri Temsilcisi Mustafa Acemoğlu, “polis, asker, bekçilere var ama bize yıpranma payı yok. Bizim işimiz hamallık. 60 yaşında emekli oluyorsun ama 60 yaşına kadar bu işi yapamıyorsun. En öncelikli talebimiz lojistik işçilerine yıpranma payının olması” dedi.

 

SAYA İŞÇİLERİ, 1 MAYIS'TA İŞSİZLİĞE KARŞI SOSYAL KORUMA İSTEDİ

Ayakkabı işçileri 1 Mayıs'ta güvenceli çalışma, sosyal güvence ve pandemide sosyal koruma talep etti. Kapanma öncesi ellerindeki son işleri bitirmeye çalışan ayakkabı işçileri site damında 1 Mayıs kutladı. Ayakkabı işçilerinin pandemide işsizlik nedeni ile mağdur olduğunu ifade eden Ayakkabı İmalatı Çalışanları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Mustafa Özay, işlerin durmasının ayakkabı işçileri için işsizlik anlamına geldiğini belirterek sosyal koruma talep etti.

Ayakkabı işçileri 1 Mayıs'ı kutladı

Ayakkabı işçilerinin pandemiyi işsiz geçirdiğini dile getiren Özay, "Dolar krizinin yarattığı belirsiz ortamda bir de pandemi gelince ayakkabı üretiminde yaşanan sorunlar işçiler adına daha da derinleşti.  Ayakkabı üretiminin çeşitli aşamalarında çalışan işçiler de pandemide yılın büyük kısmını işsiz geçirdi Koronavirüs nedeniyle oluşan sessizlik, sayacısından, kesicisine; kalfasından temizlikçisine güvencesiz çalışan ayakkabı işçileri için işsizlik demek" diye konuştu.

 

"PANDEMİDEN PAYIMIZA BORÇ ÇIKTI"

Verdikleri vergilerin zor günlerinde bizim yaralarına merhem olması gerekirken yine patronların milyarlarca lira vergi borçlarının silindiğini dile getiren Özay, "Bizim paralarımız  patronlara dağıtıldı. İktidardan pandemi bütçesi diye bahsettiği paketten bizim payımıza 6 ay sonra ödemeli krediler çıktı. 6 ay çabuk geçti, ama ne pandemi ne de ekonomik kriz geçmedi. Şimdi, bayram ağzı tam iş yapacağız, borçlarımızı ödeyeceğiz derken yeniden kapanma kararı alındı. Şimdi ayakkabı patronları da evlerinde oturacak biz de. Bizim emeklerimiz üzerinden zengin olan onlar yıllarca evde kalsa koymaz ama zaten borç içerisinde olan bizler evde kalamayız. Devletten destek almadan, faturalarımız ödenmeden, kredi borçlarımız silinmeden evde oturmamız mümkün değil"dedi.

Dil, din ırk fark etmeksizin işçilerin birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs’ta ayakkabı işçileri olarak sosyal koruma olmadan kapanmaya gidilmesini kabul etmediklerini dile getiren Özay, "Tam kapanma için işçilere tam ücretli izin verilsin, işçilere sosyal koruma sağlansın. Dünyanın bir çok markasına ayakkabı üreten ayakkabı işçileri olarak hak ettiğimiz ücretleri almak istiyoruz. Güvenceli iş,  insanca yaşamaya yetecek ücret istiyoruz" diye konuştu.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.