Adana’da, gastronomi şöleni yaşanacak

5. Uluslararası Adana Lezzet Festivali, bu yıl ‘Coğrafya Lezzettir’ temasıyla 8-10 Ekim tarihleri arasında ziyaretçilerini ağırlamaya hazırlanıyor.

Yayın: 04 Ekim 2021 - Pazartesi - Güncelleme: 04.10.2021 14:35:39
Editör -
Okuma Süresi: 7 dk.
154 okunma
Google News

Adana Lezzet Festivali’nin basın lansmanı Adana HiltonSA Otel’e paydaşlarının katılımı ile gerçekleştirildi. Adana mutfağının tanıtımının yanı sıra eşsiz kültür mirasının gelecek nesillere aktarılması için bir çok farklı etkinlik düzenlenecek. Festivalde Adana’nın Gastronomi destinasyonu olarak konumlanma stratejisine paralel bir çok farklı başlık dikkat çekiyor.

VALİ ELBAN: “FESTİVALİN ARKASINDA ÇOK BÜYÜK EMEK VAR”

 

Lezzet Festivali’nin tanıtım toplantısında konuşan Adana Valisi Süleyman Elban, kente gelen herkesi güler yüzle ağırlayıp ve uğurlamak gibi bir sorumlulukları olduğunu söyledi. Bugüne kadar yapılan festivallerde, Adana’ya gelenlerin memnun olduklarını ifade eden Vali Elban, “Bu festivalin arkasında çok büyük bir emek var. Festivalimize belediyelerimiz, odalarımız, üniversitelerimiz ve STK’lar çok büyük katkı koydular. Adana’da, herkes yoğun destek verdi. Dolasıyla tüm Adanalılara huzurlarınızda teşekkür ediyorum” dedi.

 

“Bu konuşmayı, Adana dışında yapıyor olsaydık, Adana ile ilgili anlatacak çok şey vardı” diyerek konuşmasına başlayan Vali Elban, “Adana’da yaşayan insanlara Adana’yı anlatmak yerine, festivalle ilgili bir şeyler söylemek istiyorum. Bugün 5’ncisini düzenlediğimiz festivali, geçen yıl dijital olarak yapmıştık. Olumlu dönüşler de aldık. 8-10 Ekim tarihleri arasında başlayacak festival için dışarıdan gelecek insanlar çok heyecanlı, zevkli ve lezzetli anlar geçirecektir” diye konuştu.

 

Festival alanında üretilen atıkların da geri dönüşüm olarak değerlendirileceğini söyleyen Vali Süleyman Elban, “Bundan böyle her türlü toplu yapılan etkinliklerde sıfır atığın, o eğlencenin bir parçası haline getirileceğini düşünüyorum” dedi.

“ADANA, BEREKETLİ TOPRAKLAR OLARAK BİLİNİR”

 

Adana Büyükşehir Başkan Vekili Sedat Gül, Adana’nın, Toroslar’dan Akdeniz’e kadar, Seyhan ve Ceyhan Nehri arasında zengin alivyonlar barındıran narenciyenin ve fıstığın ilk hasat edildiği bereketli topraklar olarak bilindiğini söyledi. Gül, “Adana, kültür mirasıyla, Tepebağ ve Taşköprü gibi tarihi zenginlikleriyle de biliniyor” dedi.

 

AKAY: “ADANA DÜNYANIN MERKEZİ”

 

Adana’nın dünyanın merkezi olduğunu iddia eden Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay, “Adana, doğu ve batının, kuzey ve güneyin birleştiği bir yer. İpekyolu’nun geçtiği yer. Tarih boyunca uygarlıkların ve beyliklerin yerleştiği bir coğrafya. Unutalan değerleri de ortaya çıkarmak temel görevlerimizden biridir” diye konuştu.

ÇETİN: “GASTRONOMİNİN ÖNEMİNİ ANLATMAYA GEREK YOK”

 

Lezzet Festivali’nin paydaşlarından Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin de, gastronominin önemini anlatmaya gerek olmadığını söyledi. “Lezzet Festivali, sayın Valimizin öncülüğünde, Adana’nın tüm belediyelerinin ve kurumlarının sahiplendiği bir festival” diyerek konuşmasına devam eden Başkan Çetin, “Bu anlamda Adana’yı hak ettiği yere taşıyabilmek için bizler de elimizden geleni yaptığımızı ifade etmek istiyorum. Adana Lezzetler Çarşısı’nı tamamladık. Adana’nın 14 ayrı lezzetinin bulunduğu dükkanlar sizleri bekliyor olacak” dedi.

KOCAİSPİR: “COĞRAFYA LEZZETTİR DİYORUZ”

 

Tanıtım toplantısında konuşan Yüreğir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Kocaispir, “Bu yıl ‘Coğrafya Lezzettir’ diyoruz. Adana ve Çukurova, yıllardır hayatın devam ettiği kadim bir coğrafya. Binlerce yıl bu coğrafyada çok şey yaşandı. Bugün geldiğimiz noktada 5 yıldır Adana Lezzet Festivali’ni düzenliyoruz. Adana’ya çok güzel bir festival kazandırdık. Bundan sonra da eminim kesintisiz devam edecek. Yüreğir Belediyesi olarak da Adana’da ilklerden olacak gastronomi merkezini kurmak üzereyiz. Tarladan, daha doğrusu yenmeyen sebze-meyve atıklarının geri dönüşümünün gerçekleştirileceği tesisin açılışını yapmak üzereyiz” dedi.

ADASO BAŞKANI KIVANÇ: “HERKESİ DAVET EDİYORUM”

 

Adana Sanayi Odası (ADASO) Başkanı Zeki Kıvanç, Adana’nın gastronominin önemli duraklarından biri olduğunu ifade etti. Festivaller Şehri Adana’nın yerel mutfak değerlerini, şeflerini ve üreticilerini Türkiye çapında tanıttığı Uluslararası adana Lezzet Festivali’nin, Adana’nın marka şehir olması yolunda önemli hizmet yönünün olacağını iddia eden Kıvanç, “Buradan bir kez daha sizlerin huzurunda bu coğrafyanın eşsiz tatları, eğlencesi ve coşkulu, keyif dolu 3 gün geçirmek için herkesi 5. Uluslararası Adana Lezzet Festivali’ne davet ediyorum. Adana Lezzet Festivali’nin çok önemli bir ayağı daha var. Festival boyunca ortaya çıkacak atıkların geri dönüşüme gönderilecek olması da sürdürülebilir gelecek için önem arz ediyor. Ülkemizin atıksız ilk ve tek festivali olması, bundan sonraki festivaller içinde bağlayıcı olacaktır” diye konuştu.

ATB BAŞKANI BİLGİÇ: “SES GETİRECEĞİNE İNANIYORUM”

 

Adana Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Şahin Bilgiç, “Kadim kültürü olan Adanamızın Lezzet Festivali ile sadece Türkiye’de değil, dünya çapında bir ses getireceğine inanıyorum” dedi. Bu festivalde Adanaya yakışır güzellikleri beraber göreceğimizi belirten Bilgiç, “Adana, Adana Kebap’la bilinirliliği en üst noktada. Adana’nın sadece Adana Kebap’la tanıtılması doğru değil” dedi.

GÖGER: “BİRLİKTE BAŞARACAĞIZ”

 

Adana Esnaf ve Sanatkarlar Birliği (ADANA ESOB) Başkanı Niyazi Göger de, Adana’nın dünyanın en zengin mutfak kültürüne sahip olduğunu söyledi. “Gastronomi ve turizmde Adana’yı marka kent yapmak zorundayız” diyen Başkan Göger, “Bunu Adana’nın dinamikleriyle birlikte başaracağız” şeklinde konuştu.

 

5. Lezzet Adana Lezzet Festivali’nin lansman  toplantının devamında Adana mutfağına ait birbirinden leziz ürünler, basın mensuplarının beğenisine sunuldu.

 

Toplantıya, Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Sedat Gül, Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Meryem Tuncel, Adana Alpaslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Tümay, Seyhan Kaymakamı Mustafa Yavuz, Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay, Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin, Yüreğir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Kocaispir ve Adana Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç, Adana Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Şahin Bilgiç STK temsilcileri, gastronomi paydaşları ve çok sayıda basın mensubu katıldı.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.