14 Ağustos 2020 - Cuma

Çirkin Kralı anlamak ve yaşatmak ..

Yazar - ABDULLAH CAN ÇİRKİN KRAL YOLLARDA
Okuma Süresi: 3 dk.
1668 okunma
ABDULLAH CAN ÇİRKİN KRAL YOLLARDA

ABDULLAH CAN ÇİRKİN KRAL YOLLARDA

yetis.huseyin@gmail.com - 0507012 07 15
Google News

Çirkin Kralı anlamak ve yaşatmak ..

Ne güzel demiş şair Abdullah Can..
Çukurova.. Ne bereketli toprağın var. Her derde çaresin . Hem kederli hem de neşelisin. Buram buram kokan toprağınla umut dolusun canı canansın. Çukurova ay ışığın kızgın güneşin yağız delikanlısı. Göz yaşlarımı gizlersin sıcacık kucağında. Umut olursun sır dolu yarınlarıma. Canı canansın.
İşte gerçek bir cananı , Türk Sinemasının Çirkin Kralı Yılmaz Güney’ i o kadar özledim ki ..
Sanki bir an çıka gelse. Bizlerin neler yaptığına bir şahit olsa..
Sevgisini, ekolünü gelecek nesillere aktarılmasında sınır tanımayan gayretlerimi bir görse.
İmkansızlıklara rağmen temin ettiğim film arşivinin tarafıma gelerek yalvaran ve daha sonra filmlerini sahte kopyalar ile çoğaltarak akıllarınca belediye başkanların a kendini pazarlamaya çalışanlara bir kızsan.
Yıllardır memleket hasretiyle yanıp tutuşan; dört duvar arasında bile yazdığı mektuplarda , “ İki şeyi çok özledim. Adana Demirspor’un maçlarını ve Zaman Gazozu içmeyi” diyerek şimdilerde kendi kaderine terk edilen bir zamanların sanayi , tarım ve ağalar kenti Adana’nın şimdilerde nasıl işsizlik ve yoksulluğun baş kenti olmasını bir görsen ..
Bir görsen çirkin kralım Altın Koza ve Adana Film Festivalinde adına sinema duayeni, denen bazı muhteremlerin viski kadehlerinde ismini zikrederek edebiyatını yapmalarına bir tepki göstersen.
Bir görsen çirkin kralım ; Üstad Nuri Bilge Ceylan’ın katıldığı Adana Uluslar arası Altınkoza Film Festivali’nde , “ Bu Kentte Yılmaz Güney Müzesi’nin olmamasını yadırgadım” ifadesine rağmen Adana Sinema Müzesi’nde eşyalarının bir köşeye sıkıştırılmasının akibetini. Sadece üç gün süren film festivali sonrası dünyanın gıpta ile baktığı isminin bir caddeye bile verilmeden unutulmasını bir görsen çirkin kralım.
Yıllarca senin filmlerinde anlattığın gibi yoksul ama her zaman kendisinden ve Adana’dan gurur duyduğunu örnek alışımızı bir anlatabilsek kıymet bilmezlere..
İsmini, hatıranı yaşatmak için çektiğimiz kısa filmde girdiğimiz yarışmada adam kayırarak emeğimizi bir kenara itenlerden bir hesap sorabilsen..
1971 yılından bu güne gönül verdiğim film arşivlerini gözüm gibi nasıl sakladığımı gir görebilsen. Senin ismine ve sinema filmlerine aşık YETİŞ HABERCİ Gazetesi’nde Kültür ve Magazin Sorumlusu olarak sinema emektarlarının haberlerini objektif şekilde yaparak haykırışımızı bir görebilsen Sevgili üstadım..Seni her zaman anlamak ve yaşatmak için neler yapabildiğimizi hissedebilsen değerli üstadım. Ne iyi olurdu.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.