Sağlık çalışanları uyarı grevi başlattı

Adana Şehir Hastanesi önünde bir araya gelen Adana Tabip Odası ile SES Yönetici ve üyeleri, Genel Sağlık İş Sendikası,Devrimci Sağlık İş sendikası üyeleri sağlık çalışanı olan her bireyi için insanca yaşamaya yetecek ücret istediklerini dile getirerek grev başlattılar.

Sağlık Yayın: 07 Aralık 2021 - Salı - Güncelleme: 07.12.2021 06:33:54
Editör -
Okuma Süresi: 6 dk.
394 okunma
Google News

Adana’da, Adana Tabip Odası, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası ve Genel Sağlık İş Sendikaları ortak karar alarak grev yaptı. Adana Şehir Hastanesi Başhekimlik giriş kapısı önünde bir araya gelen sağlık çalışanları grevlerine halay çekerek başladı. Ellerinde çeşitli yazılı dövizler ve sendikalarının flamalarını taşıyan sağlık çalışanları, daha sonra basın açıklaması gerçekleştirdi.

İlk açıklamayı Adana Tabip Odası Başkanı Selahattin Menteş yaptı. Menteş,  mesleğini onur ve şerefi ile yapmaya çalışan tüm sağlık çalışanları olarak, grev ile uyarılarını yaptıklarına dikkat çekti. Sağlık çalışanlarının çığlıklarının duyulmadığını savunan Menteş, “Bizler mesleklerimizi onurlu bir şekilde ve hak ettiklerimizi alarak yapmak istiyoruz. Sağlık çalışanlarında bıçak kemiği aşmıştır. Bu çığlıkları duyun.  Kamudan istifaları, yurtdışına göçleri, şiddet sayılarını, “geçinemiyoruz” çığlıklarımız tüm ülkeyi kapladı.” dedi.

 

“ŞARTLARIMIZ HER GÜN DAHA ZORLAŞMAKTADIR”

  Hekimler ve sağlık çalışanlarının mesleğe başladığı andan bu yana yoğun çalışma koşulları altında olduklarını belirten Menteş, “İki yıldır süren pandemide ise 200’ü hekim toplam 520 sağlık çalışanını maalesef kaybettik. Şartlarımız her gün daha zorlaşmaktadır. Bu ülkenin hekimleri ve sağlık çalışanları geçinememektedir ama bu durumu söylemekten de utanmaktadır.   Hekimler ve sağlık çalışanları bu ülkeden kendilerine değer veren başka ülkelere göç etmektedir. Her yıl 1000’leri bulan hekim yurt dışında mülteci olmayı buraya tercih etmektedir.” diye konuştu.

“GÜVENLİ, SAĞLIKLI ÇALIŞMA ALANLARI VE ETKİN BİR SAĞLIKTA ŞİDDET YASASI İSTİYORUZ”

Sağlık çalışanlarının taleplerini dile getiren Menteş, “İsteklerimiz nettir ve buradan bunları bir kez daha dile getiriyoruz.  Hekim ve sağlık emekçilerinin maaşlarında emekliliğe de yansıyacak iyileştirme istiyoruz. 3600 ve 7200 ek gösterge derhal istiyoruz. Göreve başladığımız günden bu yana her yıla 120 gün yıpranma payı istiyoruz. Güvenli, sağlıklı çalışma alanları ve etkin bir sağlıkta şiddet yasası istiyoruz. Kovid 19’ un illiyet bağı aranmaksızın meslek hastalığı kabul edilmesini istiyoruz. Sağlık bir ekip işidir ve bizler bu ekibin birer parçasıyız.” şeklinde konuştu.

“TORBA YASADA YAŞATILAN BENZER DURUM ÇALIŞANLAR ARASINDA TARTIŞMALARA NEDEN OLDU”

Daha sonra söz alan SES Adana Şube Başkanı Mürşit Enis Akyüz ise, grev yapmalarının nedenleri ile ilgili bilgiler verdi. TİS döneminde ek ödemelerin belli sayıda meslek grubuna verilip diğerlerine verilmemesinin ve en son 1 Aralık’ta torba yasada yaşatılan benzer durumun çalışanlar arasında tartışmalara neden olduğunu kaydeden Akyüz, “Torbada yasada hekimlerin sabit ek ödemeleri ile emekli ek ödemelerine yönelik azda olsa yapılan artışı olumlu bulduk. Bu düzenlemenin tüm sağlık ve sosyal hizmet emekçileri içinde yapılması için yasa teklifleri hazırladık. Mücadele yürüttük. Ancak hükümet yetkilileri, muhalefetin bizler için verdiği teklifi kabul etmedikleri gibi emekli hekim ve diş hekimleri için yaptıkları düzenlemeyi de geri çektiklerini ifade edip görüşmeleri ileri bir tarihe ertelediler.” dedi.

“HEPİMİZİN ÇALIŞMA KOŞULLARI AĞIR VE HEPİMİZİN MAAŞI ÇOK DÜŞÜK VE HER GEÇEN GÜN MUM GİBİ ERİMEKTEDİR.”

 Aldıkları ücretlerin yetersiz olduğunu anımsatan Akyüz, “Hepimizin çalışma koşulları ağır ve hepimizin maaşı çok düşük ve her geçen gün mum gibi erimektedir. Hangi meslek mensubunun ekonomik ve özlük haklarına yönelik bir kazanım elde etsek ya da düzenleme sağlansa hepimiz mutlu oluruz. Dayanışma ve ortak mücadele ile ekibin bir parçası olan her çalışanın ve meslek mensubunun haklarının iyileştirilmesi için birlikte mücadele etmekte geri adım atmamalıyız.  Sağlık ekip işidir. Ekibin her bir üyesi, insanca yaşayacak bir ücret ve güvenli çalışma koşullarında ekip olarak, iş barışı bozulmadan çalışmak istemektedir.” ifadelerini kullandı.  

KISA VADEDE ACİL TALEPLERİNİ DİLE GETİRDİ

Kısa vadede acil taleplerini dile getiren Akyüz, “ Tüm sağlık ve sosyal hizmet emekçileri için döner sermaye performans uygulamalarının kaldırılarak yoksulluk sınırı üzerinde emekliliğe yansıyan temel ücret verilmesini istiyoruz. 3600’den başlayarak kademeli olarak 7200 ek gösterge verilmesi, Kovid-19’un iş kazası ve meslek hastalığı sayılması ve yıpranma payımızı istiyoruz. Bu gün bunlar için iş bıraktık ve alanlardayız. Bu bir uyarı grevidir. Taleplerimiz hayata geçinceye kadar mücadeleye devam edeceğiz.” diye konuştu.

“SAĞLIK ÇALIŞANLARININ TAMAMI AYRIM YAPILMAKSIZIN İNSANCA YAŞAYACAK BİR ÜCRET ALMALI”

Hakları için mücadele edeceklerini anlatan Genel Sağlık İş Genel Başkanı Derya Uğur ise, “Hemşiresinden, hekimine, hizmetlisinden, profesörüne, bir bütün olarak ortak özlük ve sosyal haklarımız için yılmadan mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.Türk Tabipler Birliği Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Ali İhsan Ökten de, sağlık çalışanlarının tamamının ayrım yapılmaksızın insanca yaşayacak bir ücret almalarını istediklerini anlattı.

 

 Açıklamanın ardından  sağlık çalışanları halaylar çekerek grevlerini sürdürmeye  devam etti.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.