Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Doğan: “İşçi bulamazsak narenciye dalında kalacak”
Yüreğir Ziraat Odası; ÇGC Başkanı Cafer Esendemir ve Yönetim Kurulu’nu ağırladı
Adana’nın merkez Yüreğir İlçesi Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, tarımda işçi sıkıntısının had safhada olduğunu, çözüm bulunmadığı takdirde, Ağustos ayının ortasında limon ile başlayıp Nisan ayına kadar sürecek olan narenciye hasadının yapılamayacağını, bunun da hem çiftçi hem ülke ekonomisi açısından kayıp olacağını bildirdi.
YZO Başkanı Mehmet Akın Doğan ile Meclis Başkanı Şevket Uludağ, Çukurova Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cafer Esendemir ve yönetim kurulunu konuk etti. Tesislerin tüm birimlerini gezdirip, YZO’nun üyelerine yönelik yenikçi hizmetleri hakkında bilgi veren Başkan Doğan, tarımın gündemini de değerlendirdi.
Çukurova’da buğday hasadının Haziran’da tamamlandığını, depoların buğdayla dolduğunu, hükümetin tatminkar fiyat açıklamasına rağmen piyasada oluşan fiyatların geçen yılın düzeyinde kaldığını, yakında başlayacak mısır hasadı için de depo sorununun yaşandığını anlatan Mehmet Akın Doğan, “Bunların da ötesinde tarımın bir numaralı gündeminde işçi sıkıntısı bulunuyor” dedi.
Mısırı, buğdayı, pamuğu makine ile hasat etmenin mümkün olduğunu ancak, narenciyede böyle bir imkan bulunmadığını vurgulayan Başkan Mehmet Akın Doğan, “Çukurova’nın tarımsal üretiminde narenciye birinci sırada yer alıyor ve ihracatımızda da önemli bir kalemi oluşturuyor. Ancak, yeni asgari ücretle günlük 447 TL olan tarım işçisi yövmiyelerine rağmen işçi bulmakta zorlanıyoruz” ifadelerine yer verdi.
Çukurova’da narenciye hasadının Ağustos ayı ortalarında limon ile başlayacağını, Eylül ayından itibaren erkenci mandalina ile devam edeceğini belirten Mehmet Akın Doğan, Mart ve Nisan aylarına kadar devam edecek nareniye hasadında çalışacak işçi bulamadıklarını bildirdi.
Mehmet Akın Doğan, Suriyeli işçilerin de Adana’daki aşırı sıcaklar nedeniyle nem oranı düşük, iklim koşulları daha uygun olan kentlerde çalışmayı tercih ettiğini belirterek, şöyle devam etti:
“İşçi Adana’da da Manisa’da da Diyarbakır ve Şanlıurfa’da da aynı yevmiyeyi alıyor. Bu nedenle daha konforlu çalışabilecekleri Konya, Karadeniz illeri, Bursa ve Manisa gibi kentleri tercih ediyorlar. Çukurova’da nem oranı aşırı yüksek ve bu durum ciddi rahatsızlık oluşturuyor. Tarım işçileri mesai saatlerine uymuyor.
Ayrıca, Harran Ovasında sulama imkanının artması, yoğun bir şekilde artan fıstık ekim alanları Güneydoğu’dan gelen işçi sayısını da yok seviyesine getirdi. Çünkü işçiler orada da çalışma imkanı bulabiliyorlar.”
YZO Başkanı Doğan, sadece tarımda değil tekstil başta olmak üzere birçok sektörde işçi sıkıntısı yaşandığına vurgu yaparak, “Tarım işçisi ücretlerinin düşük olduğu Özbekistan gibi Türki Cumhuriyetlerindeki bazı ülkelerden tarım işçisi getirilebilir. Ancak, öncelikle bunlara konaklama yeri temin etmemiz gerekir ki işçiler cazip görsün. İşçiler için konteyner kentler kurulabilir. Bu sorunu çözmek zorundayız. Aksi takdirde narenciye dalında kalır.”
ÇGC Başkanı Cafer Esendemir ise YZO Başkanı Mehmet Akın Doğan ve Meclis Başkanı Şevket Uludağ’a nazik davetleri ve misafirparverlikleriden dolayı teşekkür etti. Ziyarete; Başkan Esendemir’in yanı sıra , Genel Sekreter Yasemin Atasoy, Başkan Yardımcısı Dilek Akın, Mali Sekreter Süreyya Uri, Yönetim Kurulu Üyeleri Mustafa Akköse, Çetin Ulucan ve Recep Şenyurt da katıldı.