TURHAN : “ÇOK ZOR DURUMDAYIZ”

Konfeksiyon sektörünün çok zor durumda olduğuna dikkat çeken Başkanı Sinan Turhan , ilgili yetkililere seslendi .

Ekonomi Yayın: 01 Eylül 2024 - Pazar - Güncelleme: 01.09.2024 14:05:00
Editör - HÜSEYİN YETİŞ
Okuma Süresi: 6 dk.
96 okunma
Google News

ÖZEL HABER : HÜSEYİN  YETİŞ – ŞÜKRÜ AĞBAŞ

Adana Terziler, Konfeksiyoncular ve Giyim Sanatkarları Esnaf Odası Başkanı  Sinan Turhan , Yetiş Haberci Gazetesi  ailesine yaptığı açıklamada  karşılaştıkları sorunlar ve çözüm yollarına değindi.   Başkan Sinan Turhan, ilgili  yetkililere seslenerek  Terzi ve konfeksiyoncu esnafının çok zor durumda olduğuna dikkat çekti.  Sinan Turhan, “Sorunlarımız diz boyu. Yeni kıyafet alamayan ya da eski kıyafetlerini tamir ettirip kullanmaya devam eden dar gelirlilerin uğrak yeri olan terzi esnafı özellikle girdi maliyetleri sebebiyle zor günler geçiriyor . Esnaf girdi maliyetleri ile başa çıkamaz  halde.” Dedi.

 “ESNAFLARIMIZI YOLUNMUŞ TAVUK GİBİ GÖRÜYORLAR”

Esnaflara kredi veren  bankaların kredisi onaylanan esnafa ödeme yapmadan faiz işlettiğini, zoraki   özel sağlık sigortası yaptırıldığını, kredi ödemesi yapılırken çeşitli bahaneler ile esnaflara ödemenin yapılmasının geciktirildiğini, iki adet çeyrek altın bırakmaları  halinde kredi ödemesinin  yapıldığı şeklinde şikayetler aldıklarına dikkat çeken  Başkan Sinan Turhan ,” Asgari ücret 17000 TL. Emekli maaşı 10000 TL. Üretim yok. Gider çok. Enflasyon üretim yaparsanız ve milleti aç bırakırsanız düşer. Esnaflarımız  ise bunalmış durumdalar. Ekonomi iyi değil. Kredi kefalet  kooperatifleri aracılığı ile kredi veren  bankaların ilgili  yetkilileri  esnafları yolunmuş tavuk  gibi görüyorlar.  Kredi almak isteyen esnafımıza  kredi veren banka  yetkilileri ise verdiği krediyi  hemen vermiyorlar.  İş yapamayan,  ödemelerini yapamayan esnafımızın onaylanmış kredisini bahanelerle bekletiyorlar. Esnafımızdan iki adet çeyrek altın verilmesi şartıyla  kredi ödemesini  yapıyorlar.  Zoraki özel  sağlık sigortası yaptırılıyor. Yardım talep eden  esnafımızı yolunmuş tavuğa çeviriyorlar. Onaylanmış kredinin ödemesini hemen yapmadan   faizleri ise hemen başlatıyorlar İş  kapasitesi düşen  girdi maliyetlerini karşılayamayan esnaf üyelerimiz çok zor durumda. Sorunları ise  diz boyu. Faizler hat safhada. Esnaf girdi maliyetleri ile başa çıkamaz  halde.  Bir çıkış yolu bulamayan Terziler, Konfeksiyoncularımız  destek görebildikleri başka ülkelere giderek  mesleğini  yapabiliyor. Bu gidişata dur denilmeli. “ diye konuştu.

“İŞ YOK ; ÜRETİM BİTMİŞ DURUMDA “

Bir işçinin maliyetinin 25 bin TL civarında olduğuna  dikkat çeken Başkan Sinan Turhan, “ Bir işçinin maaşı 1700 TL. Sigortası ise 8 bin TL civarında. Diğer vergi ve masrafları  ile bu rakam giderek artıyor. Esnafa, çiftçilere destek yok. Ekonomi  kilitlenmiş durumda. Elektrik faturalarına  yapılan afaki zamlar, Esnaflarımız   ise artan maliyetlerin altından iş kapasitesinde giderek yaşanan azalmalar nedeniyle maliyetlerin altından  kalkamıyorlar. Fason dediğimiz büyük atölyelerde de   elektrik fiyatları, vergiler, asgari ücret zamlarından sonra bu yükün altından kalkamıyorlar.  Tek çözüm ise  üretimin arttırılması . esnafa da destek verilmesidir .Tam aksine her geçen gün iş yerlerinde kapanmalar giderek artış gösteriyor.  “ dedi.

                “KAYIT DIŞI İŞ  YERLERİNDE DENETİM YOK “

Adana’ya gelen Suriyeli göçmenlerin kayıtsız fason dikim atölyeleri açtığını vurgulayan Sinan Turhan, “SSK primleri yüksek. Esnaf bunu ödeyemeyince kaçak, kayıtsız işçi çalıştırıyor. Bir de ceza alırsa bunun da yükü ağır. En büyük sıkıntımız kayıt dışı işçi sorunu ve Suriyelilerin kaçak atölyeler açması. Daha önce yanımızda kaçak çalışıyorlardı. Şimdi gözleri açıldı. Adana’nın  her bölgesinde fason atölyeler açmış. Gerekli mercilere bildiriyoruz. Ancak bir sonuç alamıyoruz. Benim vergi veren üyem ise sigortasını yatırıyor. Bir tişörtü firmaya 50 TL’ye dikiyorsa bu fasoncular 30 TL’ye dikerim diyor. Bu kez diktirici firma da gidip onlara diktiriyor . Haksız  rekabete neden oluyorlar. “ Diye konuştu.

“ADANA’MIZ İÇİN TEK YÜREK TEK SES OLMALIYIZ”

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde bulunan Adana Milletvekillerinin  Adana’nın kalkınması noktasında görevini yapamadığı iddiasında bulunan Başkan Sinan Turhan, “TBMM’de bulunan ve Adana’mızı temsil ettiğini ifade eden milletvekillerimiz Adana’yı değil; Genel Başkanları temsil ediyor. Bunun en önemli nedeni  Adana’mızın hep  geriye gitmesidir. Tarım ve Sanayi kenti Adana’mızda bulunan Hava Limanı, Köy Hizmetleri, Çukurova Radyosu , devasa fabrikaların başka illere gitmesi  elimizden alınmasıdır. Özellikle iktidarı temsil eden Milletvekillerimizden hiç  bir ses çıkmamasıdır. Bu nedenle Adana’mızın eski günlerdeki gibi Türkiye’nin Sanayi ve Tarım kenti olabilmesi için hepimiz birlik ve dayanışma içerisinde olmalıyız. Adana’mızın kalkınması için iradesini ortaya koyan  Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Zeydan Karalar ve İlçe Belediye Başkanlarımız  başta olmak üzere STK’lar ve tüm Adana’lı  siyaset ayırımı yapmaksızın tek yürek tek ses olmalıdır.  ” Dedi.

Ek Fotoğraflar
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.