SAĞLIKSEN ADANA ŞUBESİ TARAFINDAN AİLE HEKİMLİĞİ ÇALIŞTAYI YAPILDI

Sağlık Yayın: 19 Mayıs 2022 - Perşembe - Güncelleme: 19.05.2022 23:09:11
Editör -
Okuma Süresi: 5 dk.
377 okunma
Google News

Sağlıksen Genel Başkan Yardımcısı Yusuf Dural, Adana İl Sağlık Müdürü  Uz.Dr.Halil Nacar ,Halk Sağlığı Başkanı Dr.Tanju Altınsu, Başkan Yardımcısı Dr.Emine Yeni , Personel Başkan Yardımcısı Ferudun Altıparmak ,Uz.Dr. Nureddin Özdener, Sağlıksen Adana Aile Hekimliği Komisyon Başkanı Dr.Soner Eroğlu, Komisyon üyeleri Dr.Mehmet Ali Özdemir Dr.Mükafat Mükafat Duyul Kartal , AdanaHED başkanı Kadircan Tuncel ,yönetim Kurulu üyelerimiz Sendikamızın ileri gelenleri, Aile Hekimleri ve Aile Sağlığı Çalışanlarının katıldığı Aile Hekimliği çalıştayı yapıldı.

 

Çalıştayın açılış konuşmasını  yapan Sağlıksen Adana Şube Başkanı Bekir Nennioğlu  “Aile Sağlığı Merkezlerinde Hekimler başta elektrik, su, ısıtma-soğutma ,tıbbi malzemeleri, dezenfektanları,her türlü temizlik maddesine kadar, ekstra çalıştırılan hizmetli ve yardımcı sağlık personelinin maaşları  kendileri karşılamaktadır. Ayrıca Aile sağlığı merkezlerinin tüm demirbaşı ,kira ödemeleri , elektrik kesildiğinde jeneratörün Mazot parası Hekimler tarafından karşılanmaktadır.Başta elektrik olmak üzere faturalar yüzde yüzden fazla artış göstermiştir.Aile Hekimlerine verilen zamlarla bunlar karşılanamaz hale geldi.Cari ödemeler ,giderleri karşılamaz oldu. Aile Hekimleri zor durumda,

Aile Hekimleri  Hekimlik mi yapsınlar ,eline kağıt kalem alıp, hesap kitap mı yapsınlar. Şaşırıp kaldılar. Resmen mali müşavir oldular.Çark dönmüyor artık. Artık  Hekimler dama dedi. Aile SağlığıMerkezleri. Gruptan çıkmayı, çalıştırılan hizmetli ve yardımcı sağlık personellerini işten çıkarmayı, pansuman gibi tıbbi işlemleri dahi yapmamayı düşünür hale gelmiştir. Cari ödemelerin mutlaka arttırılması  Çalışanların Kıdem tazminatlarının Bakanlık tarafından ödenmesi,Her bir aile hekimliğinde güvenlik görevlisi bulunması gerekmektedir.2008-2022 yılları arasında aile hekimlerin aldığı maaşlardaki reel olarak kuşa dönmüştür.Bu sürede aile hekimleri maaşları dolara göre 4 kat , altına göre 8 kat azalmıştır.Aile hekimliklerinin bina değişikliği yapmasında istenilen fazla kiralar Kamu binalarının kirası çok yüksek,Kamu ile ortak kullanılmakta olan elektrik,su ve doğalgaz oranları çok yüksektir.Kamu Dışı olarak görev yapan sağlık çalışanlarının kadroya alınması gerekmektedir.Sayın yetkililer lütfen Aile Sağlığı Merkezlerini ziyaret edin ve sorunları yerinde dinleyin.” Dedi.

Sağlıksen Genel Başkan Yardımcısı Yusuf Dural Konuşmasında”2020 yılında sona eren sözleşmeli aile hekimi uzmanlık eğitiminin 31/12/2023 tarihine kadar devam edebilmesini sağladık.Tek birimli Aile Sağlığı Merkezlerindeki aile hekimi ve aile sağlığı çalışanlarının yıllık izinlerinin on dört günlük kısmı için ücretlerinden kesinti yapılmamasını sağladık.Kanun ve yönetmelikte yer alan “Aile sağlığı elemanı” ibaresinin “aile sağlığı çalışanı” olarak değiştirilmesini sağladık.Salgın hastalığa yakalanan aile sağlığı merkezi çalışanlarından ücret kesintisi yapılmamasını sağladıkAile hekimliği çalışanlarından damga vergisi uygulamasının kaldırılmasını sağladık.Açtığımız davalarla, aile hekimliğinde kesilen damga vergisinin iadesini sağladık.Aile hekimlerinin zorunlu mali sorumluluk sigortasının yarısının kurum tarafından karşılanmasını sağladık. Geçmişe dönük ödedikleri mali sorumluluk sigorta bedellerinin de yarısını almalarının sağladık.Ücretsiz nöbet tutturulan aile hekimliği çalışanlarına, nöbet ücreti verilmesini sağladık.Nöbete gitmeyen aile hekimi ve aile hekimliği çalışanlarına verilen puanların sözleşme fesihte etkili olmamasını sağladık.Aile Hekimlerinin asgari 8 saat nöbet tutma mecburiyetinin kaldırılmasını sağladık.

Nöbete gitmeyen aile hekimi ve aile sağlığı çalışanlarına verilen ihtar puanlarının, sözleşmenin feshinde etkili olmamasını sağladık.Entegre sağlık hizmeti sunulan merkezlerde tutulan nöbetler için aile hekimlerine ve aile sağlığı elemanlarına nöbet ücreti ödenmesini sağladık2018 yılında Aile Sağlığı Merkezi çalışanlarının izin haklarının iyileştirilmesini sağlandığını belirterek Aile Sağlığı Merkezlerinin tüm sorumlarının yine Sağlıksen çözecektir.” Dedi.

Çalıştay başkanlığını yapan Aile Hekimliği Komisyon Başkanı Dr.Soner Eroğlu yaptığı açıklamada “Çalıştay sonuç raporu birkaç gün içinde kamuoyu ile paylaşılacaktır.Ayrıca Sonuç raporu broşür halıne getirilip, ASM lere ve taraflara sunulacaktır.Dedi.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.