KESKİN : “ FAY ÖCÜ ; DEPREM CANAVAR DEĞİL “

Keska Zemin Yapı Laboratuvarı ve Mühendisliğin kurucusu Jeo Fizik Mühendisi Şahin Keskin, yaşanan son deprem felaketi sonrası ve yapılması gereken çalışmalara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Bilim Yayın: 11 Mart 2023 - Cumartesi - Güncelleme: 11.03.2023 16:31:10
Editör -
Okuma Süresi: 10 dk.
345 okunma
Google News

ROPÖRTAJ:  HÜSEYİN YETİŞ

 

Keska Zemin Yapı Laboratuvarı ve Mühendislik sahip olduğu kalite, başarı ve AR-GE ilkeleri ile Kocaeli başta olmak üzere Türkiye’nin ve Dünya’nın her noktasında Su sondajı, Kuyu geliştirme ve ruhsat işlemleri, jeotermal ve jeofizik çalışmalar yapan, alanının en iyisi olmayı hedefleyen bir ekipten oluşması. Keska Zemin Yapı Laboratuvarı ve Mühendisliğin kurucusu olan Şahin Keskin ve ekibi zemin sektöründeki engin tecrübeleri sayesinde problemleri önceden sezme ve vaktinde önlem alma mekanizmasına sahip profesyonel firmalardan biri olarak sektördeki farkını ortaya koyuyor. Faaliyet gösterdikleri  tüm sahalarda onları farklı, güçlü kılan ve en iyi olmaları  yolunda çalışma biçimini tanımlayan çalışma ilkesine sahip olması.  


Mühendislik alanında uluslararası düzeyde başarı ve araştırma faaliyetleriyle Mühendisliğin gelişmesine katkıda bulunan bilim ve teknolojide yenilikçi ve öncü bir şirket olan KESKA  Temel araştırma veya buluştan başlayarak endüstriyel fizibilitesini sağlayan tüm süreçleri bir araya getiriyor. Bu nedenle araştırma laboratuvarından endüstriyel üretime geçen tüm adımları gerçekleştiriyor.  Kurucu Şahin Keskin, 1994-2001 yılları arasında İzmit Rıhtım ve Marina Şantiyesinde 7 yıl Saha Mühendisi ve Ofis İdari Personel olarak çalıştı. 2002 yılında kurulan Keska Mühendisliğin kurucusu sevilen ve sayılan Şahin keskin ile yaşanan deprem felaketine ilişkin değerlendirmelerde bulundum.

 

DEPREM ANINDA EVDE NEREDE DURMALI? DEPREM ANINDA EVDE NERELERE SAKLANMALIYIZ ?

 

Sağlam sandalyelerle desteklenmiş bir masanın altına, koruma sağlayabilecek herhangi bir hacimli koltuk, sandık ya da kanepe gibi yerlerin yanına çömelmeniz gerekir. Bu çömelmeyi gerçekleştirirken hayat üçgeni şeklinde bir pozisyon almanız çok mühimdir. Deprem anlarında en üst katta oturuyorsanız binayı terk etmeye çalışmayın. Çünkü deprem sırasında hem merdivenler hem de asansör sizin için çok daha büyük tehlikedir. Üst katlar alt katlara oranla daha çok sallanır. Paniklemeyin ve sakin olun.

DEPREMDE KAPI EŞİĞİNDE OTURMAK DOĞRU MU?

Depremde durulması gereken mekanlar, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı AFAD tarafından açıkça belirtilmiştir. Bu kapsamda eğer bulunduğunuz binanın kapılarının sağlam ve ağır yüklere dayanıklı olduğundan emin değilseniz kapı eşiklerinden uzak durun.

 

 

GECE DEPREM OLURSA NE YAPMALIYIZ?

Uykuda deprem olursa ve yataktan kalkmak güç olursa şiltenin altına girin. Varsa masanın altına girin ve çök-kapan-tutun hareketi ile üzerinize düşen eşyadan korunun. Kapılara yakın devrilebilecek eşya koymayın; depremde devrilebilir ve dışarı çıkmak güçleşebilir. Merdiven, asansör veya balkonlara gitmeyin.

 

 

 

YAŞANAN DEPREMİ NASIL YORUMLUYORSUNUZ?

Ülkemizde yaşanan depremlerde hayatını  kaybeden vatandaşlarımıza Allahtan rahmet ; yaralı vatandaşlarımıza acil şifalar diliyorum. Yüce Türk milletimiz deprem sonrası tüm dünyaya örnek olan bir dayanışma örneği sergiledi. Elbette , depremde yaşanan felaketler çok ama çok acı verici. Yaşanan felaketi görünce çok ama çok ama üzüldüm. Ancak, deprem  hayatın bir gerçeği. 6 Şubat depremi darbeci zihniyet gibi , fetö zihniyeti  gibi bağnaz gerici  mankurtlaşmanın  teknik halidir. Felakete yol açmıştır. Bu konuda uzman bilim adamlarımızın ifadelerini çok dikkatli dinleyerek toplum olarak gereken önlemleri almalıyız. Yaşanan bu deprem felaketi  sonrası ülkemizde Bilim ve mühendislik  daha da özgürleştirilmeli. Deprem,  zemin  ve  yapı üçlemesi  üzerine  her gün  kendini yenilemeli. Devletimiz içerisinde ve  üniversitelerde  yeniliğe teknolojiye direnenler görevden alınmalıdır.

DEPREME HAZIRLIKLI BİR TOPLUM MUYUZ ?

Bence, toplum olarak tam hazırlıklı değiliz. Çünkü, yaşanan deprem  ve sonrasında  meydana gelen artçı  sarsıntılar ve sonrasında   ne yapacağını  bilemeyen vatandaşlarımız var. Bu nedenle, depremler hayatımızın bir parçası. Gereken önlemleri alarak depremlerden korunmalıyız. Deprem meydana  gelen illerimizde sizce bundan sonraki süreç nasıl olmalı? Deprem uzmanları  Marmara başta olmak üzere doğu Akdeniz ve kuzey doğu  Anadolu fay hattında olası deprem beklediklerini ifade ediyorlar. 

DEPREM BÖLGESİNDE ARTÇI DEPREMLER YAŞANIYOR. BU KONUDA GÖRÜŞLERİNİZ NELERDİR. ? SİZCE  YAPILMASI GEREKEN ÇALIŞMALAR NELER OLMALIDIR?

Deprem açısından tehlike bitti.Aynı bölgede deprem olasılığı çok zayıf.Hasarlı yapılara girilmemeli Hasarsız yapılara girilebilir. Yaşam normale dönmeli.Korku ve endişe giderilene kadar ve prefabriklerde yaşam sürecektir.Sağlık sorunları ve salgınlar için sağlık bakanlığı önerilerini dinlemek lazım .Resmi olmayan depremle ilgili söylentilere inanmayalım.Kuzey Anadolu fayında deprem olasılığı vardır. Ama Kahraman Maraş depremi sonrası Doğu Anadolu fayında yeni depremler beklenmez. Fakat artçılar sürecektir.  Bu konuda devlet kurumları özel sektörün birikimlerinden faydalanmalı.

KENTSEL DÖNÜŞÜM KONUSUNDA UYGULAMA YAPILIRKEN BELEDİYELERİMİZ BE İLGİLİ KURUM VE KURULUŞLAR NASIL BİR DURUŞ SERGİLEMELİ ?

Bu konuda devlet kurumları özel sektörün birikimlerinden faydalanmalı.

TOPLUMDA GENEL ANLAMDA BİR TEDİRGİNLİK VAR.BU KONUDA NELER YAPILABİLİR ?

Fay öcü değil deprem canavar değil. Dünyanın yaşaması için depremlerin olmadı gerekir. Bize zarar veren kalitesiz yapılardır deprem değil. Daha iyi yapılar hakkında bilgi verilmeli korkuyu endişeyi dağıtmalıyız .

 

 

HATAY BABA OCAĞIMIZ .VE DEPREMDE ÇOK BÜYÜK YARA ALAN İLLERİMİZDEN. BU KONUDA DEVLET BÜYÜKLERİMİZE TAVSİYENİZ VAR Mİ?

Sosyal medyada çok paylaştım bu depremin geleceğini. 10 yıl öncede paylaşımlarım var. Bu iş biz özel sektöre bırakılmalı. Bizler uygulayıcı mühendisleriz. Devletin memurunun ve üniversite hocalarının bu işi toparlamaya deneyimi yetmez. Deprem sonrasında  adana basta olmak üzere bir çok yerde vatandaşlar müstakil evlere ilgi gösterdi.sonrasında ev kiralama fiyatları tavan yaptı.bu konuda ne yapılmalı.Zamanla hasarsız yüksek katlara geçiş yapacağız. Ama Mühendisliğin zayıf olduğu ülkemizde az katlı yapılara yönelmekte fayda var. En kötü zeminde yüksek katlı yaparız bir şey olmaz ama bunun için deneyim birikim gerekir. Zamanla hasarsız yüksek katlara geçiş yapacağız. Ama mühendisliğin zayıf olduğu ülkemizde az katlı yapılara yönelmekte fayda var. En kötü zeminde yüksek katlı yaparız bir şey olmaz ama bunun için deneyim birikim gerekir.

DEPREM ESNASINDAKİ VE SONRASINDA İNSANLARIMIZ ÇOK BİLİNÇSİZ. BU KONUDA GÖRÜŞLERİNİZ NEDİR ?

Eğitim sistemimize ders olarak koyulmalıdır. Deprem ve sağlam yapı konusu

 

KESKA ZEMİN YAPI LABORATUVARI VE MÜHENDİSLİK AİLESİ OLARAK İLGİLİ KURUM VE KURULUŞLARIMIZA VE VATANDAŞLARI MIZA  TAVSİYELERİNİZ NELERDİR. ?

Eğitim sistemimize ders olarak koyulmalıdır deprem ve sağlam yapı konusu.Uzmanlar tarafından yıllardır yapılan uyarılara kulak asılmalı.  Deprem  ' felaket değil,  ihmaldir.Çünkü ;   Bize projenizi zemin etüdünü veriyorsanız, başka firmaya da bizi denetletin. Yada başkasına verdiğiniz işi biz denetleyelim. Amaç kalite yükseltmek hatayı azaltmaktır. Şahsım olarak düşüncelerim ise  ; Sağlıklı kanun ve yönetmelikler oluşana kadar kendi işinizin sıhhatini sağlayın. Yapı bina yapıyorsanız işi sıkı tutun kimseye güvenmeyin. Methiyeler yazılan binalar enkaz oldu mezar oldu. Sayısal dijital Veri yedeklemek saklamak gibi çoklu önlem alın. Zemin etüdünü mimariyi,statiği 3 farklı firmaya 3 farklı şekilde inceletin.Bina temeli açtığınızda dedenizi çağırın. Size dolgu yapın üstünde kamyon kepçe gezdirin sonra beton dökün diyecektir. Doğru olanda budur. Bilmem Anlatabildim mi. ?  Kötü zemin demek yanlış aslında. En kötü zemine de gökdelen yaparız en büyük depremleri atlatır. Ama zemini yileştirme ve inşaat yapma kurallarına uyulması şartı ile. Bize projenizi zemin etüdünü veriyorsanız, başka firmaya da bize denetletin. Yada başkasına verdiğiniz işi biz denetleyelim. Amaç kalite yükseltmek hatayı azaltmak. Sağlıklı kanun ve yönetmelikler oluşana kadar kendi işinizin sıhhatini sağlayın.

 Zemin Etüdü mü yaptıracaksınız.İşi ihale etmeden veya bir firmaya vermeden önce bir firmaya İhale şartnamesi zemin etüdü şartnamesi hazırlatın. Şartnameyi yapan şirkete zemin etüdünü yaptırmayın.Kamu kurumları yada yapı denetim şirketleri denetliyor diye kolaycılığa kaçmayın. İşinizi sıkı tutun.Beton aldığınız santrali mıcır kum kalitesini yerinde denetleyin. 1 metreküp betondaki mıcır, kum çimento su miktarını mutlaka öğrenin. Yönetmelik istemiyor ama siz temel vizesini mutlaka bu şekilde alın. Bina temel kazısı yapınca mimarı, inşaat mühendisini ve jeoloji-jeofizik mühendisi davet edin kazı yeterlimi sorun. Dolgun asıl ne şekilde yapalım diye sorun.Beton için kalıp hazır olduğunda donatı demir bağlandığında dikkat edilmesi gerekenler.1) plastik pas payları kusursuz dizilmelidir2) kalıp kesinlikle çimento şerbeti sızdırmamalıdır.Beton firmaları ile anlaşmadan önce kullanacağı mıcırın, kumun ve  çimentonun belgelerini isteyin. Buda yetmez beton granülometrik dizaynı isteyin. Beton yapılan suyun kimyasal analizlerini isteyin. Bu belge ve bilgileri örnek numuneler alarak tarafsız şirketlere denetletin. İnşaat yapıyorsanız her aşamasında foto ve video çekin. Bunları muhafaza edin.

 

 

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.