HASAN KIZILAY : “ FAYANS , MERMER VE SERAMİĞE HAYAT VERİYORUZ”

Fayans, Mermer, Barbuke, Mezar yapım ustalığı yaparak yaşantısını kazanan Hasan Kızılay, mesleğinde karşılaştıkları sorunları ve çözüm önerilerini açıkladı.

Yaşam Yayın: 19 Ağustos 2023 - Cumartesi - Güncelleme: 19.08.2023 22:39:02
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
205 okunma
Google News

ÖZEL HABER : HÜSEYİN YETİŞ - AZİZ KAYA 

Ekmeğini Fayans, Mermer, Barbuke, Mezar yapım ustalığı yaparak kazanmaya çalışan Hasan Kızılay, ekonomik kriz ve diğer koşulları dinlemeden çalışmalarına devam ediyor. Yıllar geçse de çalışma hırsından bir şey kaybetmeyen 50 yıllık Fayans, Mermer, Barbuke, Mezar yapım ustası Hasan Kızılay , mesleğinde  karşılaştıkları sorunları ve çözümleri Yetiş Haberci Gazetesi’ne anlattı.Adana başta olmak üzere Türkiye’nin bir çok ilinde çalışma imkanı bulduğunu  belirtti. Fayans, Mermer, Barbuke, Mezar yapım Fayans döşemeciliği mesleğinin çok hassas ve maharet istediğine dikkat çeken Hasan Kızılay, Her meslekte olduğu gibi Fayans döşemeciliği  mesleğinde çırak ve kalfa sorunu ile karşılaştıklarını ifade etti.

 “YAZ SICAKLARI ÇALIŞMAMIZA ENGEL OLUYOR”

Pandemi başta olmak üzere yaşanan deprem felaketlerinin işlerini bir nebze olsun sekteye uğrattığını ifade eden Hasan Kızılay, işsizlik rakamlarının her geçen gün yükselmesine, inşaat sektörünün bile kriz yaşamasına rağmen sektörlerinde ustaların iş bulabilmekte sorun yaşanmadığını söyledi,Hasan Kızılay, “Adana , başta olmak üzere bir çok ilde çalışma imkanım oldu. Seramik ya da daha yaygın kullanılan şekliyle Fayans, Mermer, Barbuke, Mezar yapım ustalığı mesleğimi yıllardır devam ettirmekteyim. Ekmeğimizi seramik ve fayans işçiliği yaparak kazanmaktayız. Seramik ustaları gibi şahsım da  günün koşullarına rağmen talebi karşılayamıyoruz. Yaz  mevsiminde oldukça sıcak günler yaşadığımız şu dönemde bunaltıcı sıcaklar çalışmamıza engel oluyor. Elimizden olmadan  aylar sonrasına bile  randevu verebiliyoruz.” dedi.

 

“ÇIRAK BULAMIYORUZ”

Eğitim ve öğretim sistemi nedeniyle mesleklerde yaşanan çırak bulamama sorununun kendi mesleğinde de yaşandığına dikkat çeken Hasan Kızılay, usta ücretlerinin genellikle malzeme fiyatlarıyla paralel gittiğine dikkat çekti. Hasan Kızılay,“ Seramik ve Fayans ustalığı  ince işçilik gerektiren bir meslek. Fayans, Mermer, Barbuke, Mezar yapım döşeme işçiliğinde düz bir malzeme  işçilik ücreti olarak seramiğin metrekare fiyatı kadar işçilik isteniyor.  Ama malzeme fiyatının üzerine bir şeyler koyanlar da oluyor.  Bizim mesleğimizde malzeme taşımak ve seramikleri yapıştırmak  ise gençlere pek cazip gelmiyor. Çünkü inşaat temelden son noktaya gelene kadar bütün kusurları, bütün ayıpları örten seramiktir. Duvar bozuk, elektrik yanlış çekilmiştir; seramikçi düzeltir. Ama herkes kusuru seramikte bulur. Seramikçi daha hassas olmalı.Bu nedenle piyasada yeterince usta ve çırak olmaması bir başka sorun.” diye konuştu.

 

 

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.