BOTAŞ’TA İŞÇİ KIYIMI

Korona Virüsü Salgını nedeniyle zor günler geçirdiğimiz şu günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın , “ Hiçbir iş yeri işçi çıkartmayacak,” açıklamasına rağmen Botaş A.Ş’ye bağlı bazı taşeron firmalarda çalışan işçiler adaletsiz şekilde işten çıkartılması tepkilere neden oluyor. 50'nin üzerinde Emekli işçi çalıştırıldığı öne sürülen Botaş A.Ş'ye bağlı bazı teşaron firmalarda sadece 7 kişinin çıkarılması Kamuoyunda büyük tepkilere neden oldu.

Gündem Yayın: 26 Mart 2020 - Perşembe - Güncelleme: 26.03.2020 17:42:20
Editör -
Okuma Süresi: 4 dk.
2782 okunma
Google News

Dünyada ve Türkiye’de Korona Virüsü salgını hayatı olumsuz yönde etkilerken ; Adana’nın Ceyhan İlçesine bağlı BOTAŞ Petrol ve Doğal Gaz Boru Hattı İşletmeciliği A.Ş’ye bağlı çeşitli taşeron firmalarda yıllarca çalışan işçilerden bazıları ise Botaş yönetimi tarafından hiçbir sosyal hakları verilmeden işten çıkartılıyor. İş kanununa göre yasal işten çıkartılma sürecinin bile hiçe sayıldığı BOTAŞ. A.Ş’de yaşanan işçi kıyımına ilişkin tepkiler ise giderek büyüyor.

 “İŞ HAKLARI VE KANUNU HİÇE SAYILIYOR”

Botaş ‘a bağlı Deniz İşletmeleri Müdürlüğü Romörk hizmetlerinde yaklaşık olarak 23 yıldır çalışan Tamer Şahin, işten çıkartılan işçilerin durumu ve yaşanan işçi kıyımı konusunda açıklamalarda bulundu. Deniz İşletmeleri Müdürlüğü Römork hizmetlerinde tam bir işçi kıyımı yaşandığını iddia eden Tamer Şahin, işçi kanunu ve haklarının BOTAŞ’ta hiçe sayıldığını söyledi. Tamer Şahin, “ Bizler BOTAŞ A.Ş ‘ye bağlı bazı taşeron firmalarda çalışan Faruk Seyhan, Ali Ceylan, Mustafa Ceylan , Ömer Atmaca, Mehmet Çil, Erdeniz Tufan isimli işçileriz. BOTAŞ’a bağlı taşeron firmalarda çalışmaktayız. Ancak, son dönemde hiçbir açıklama yapılmadan işinden , ekmeğinden olan işçileriz. Bu süreci anlatmak gerekir ise ; BOTAŞ, kendi bünyesinde firmalara iş verirken teminat alıyor. Ancak, iş yapan ve süresi biten firma ise işi bitince başka bir iş yapan firmaya çalışanları devir ediyor. Yıllarca bizler bu şekilde çalıştırıldık. Ancak, 31 Ocak 2020 tarihinde iş yapan bağlı bulunduğumuz taşeron firmanın çalışma süresi sona erdi. Bizler ise ; daha önceki dönemde hiçbir açıklama yapılmadan iş akdimizin sona erdiğini arkadaşlarımızdan öğrendik. Bizler, çalıştığımız firma yetkilileriyle görüştüğümüzde ise ,” Biz bilmeyiz. Botaş yetkilileri daha iyi bilir” şeklinde bir ifade ile karşılaştık. BOTAŞ yetkilileri ile görüştüğümüzde ise “ çalıştığınız firmanın yetkilileri ile görüşünüz. Çalışma süreniz sona erdi. “ dediler. Bizler ise yaşadığımız haksız durumu TBMM’ ye giderek AK Parti Adana Milletvekilleri Ömer Çelik,ve Tamer Dağlı, Hatay Milletvekili Bayram Türkoğlu,MHP Adana Milletvekili Muharrem Varlı ile görüştük. Ancak, şu ana kadar hiçbir netice alamadık.Bu nedenle çok mağdur durumdayız. “ dedi.

 “HİÇ BİR AÇIKLAMA YAPILMADAN İŞ AKTİMİZİN SONA ERDİĞİ TARAFIMIZA İLETİLİYOR”

Şahsının emekli olmaya üç yıl bir süresi olduğunu ifade eden Tamer Şahin, “Şahsım olarak bir başka üzülerek öğrendiğim bir şok ise çalıştığım iş kolundaki birimde hiçbir çalışanın kıdem tazminatı hakkını alamamasıdır. Burada yıllardır çalıştığımız iş yerinde hiçbir mazeret gösterilmeden ; her hangi bir açıklama yapmadan işinden oluyoruz. Resmen işçi yaşanıyor. Bu noktada arabulucu ile uzlaşmaya çalışmak istediler. Adana’da ve Ceyhan’da bulunan tüm ilgili yetkililerden ise tek bir isteğimiz var. Kıdem tazminatı başta olmak üzere diğer sosyal haklarımın şahsım ve işten çıkartılan arkadaşlarımızın mağduriyetinin giderilmesidir. Ancak , netice alınmadı.Bir başka sıkıntı ise Ceyhan’da ve bölgemizde işsizlik hat safhada iken korona virüsü salgını nedeniyle zor günler geçirdiğimiz şu günlerde Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın , “ Hiçbir iş yeri işçi çıkartmayacak,” açıklamasına rağmen işten çıkartılmaların yaşanması akıl işi değildir. Ayrıca çalıştığımız firmanın ülkenin dört bir yanında işçi almasıdır. Bu nedenle İlgili yasal haklarımızı kullanarak gereğinin yapılmasını arz ederiz.” Diye konuştu. BOTAŞ A.Ş’ye bağlı ilgili taşeron firmalarının yetkililerinin ve BOTAŞ yetkililerinin bu konuda nasıl bir açıklama yapacağı ise merak konusu.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.