“EĞİTİM ÇALIŞANLARINA ŞİDDETİ DURDURUN”

Adana' da Toros İlkokulu Önünde Öğretmenlere Yönelik Saldırı Sendikalar Ve Vatandaşlar Tarafından Protesto Edildi

Eğitim Yayın: 03 Kasım 2023 - Cuma - Güncelleme: 03.11.2023 03:22:36
Editör -
Okuma Süresi: 6 dk.
168 okunma
Google News

Adana'da-aracını ilkokulun önüne park eden taksici Eyüp Y., kendisini uyaran öğretmenlerden Necmettin Uçar'a darbetti. Sendikalar "Öğretmenleri kapı güvenliği haline getirmeyin" diye tepki gösterdi.

Adana’nın Seyhan ilçesi Mirzaçelebi Mahallesi'nde bulunan Toros İlkokulu'nun caddeye bakan girişinde çocukların güvenliği için görevlendirilen iki öğretmen okul önüne park ettiği için uyardıkları taksi şoförünün saldırısına uğradı.  Dört sendika adına açıklama yapan Eğitim-Sen Adana Şube Başkanı Hüseyin Kaya, “Okullarımızın girişini daha güvenli konuma getirin. Öğretmen arkadaşlarımızı kapı güvenliği haline getirmeyin” dedi.

Adana’nın Seyhan ilçesi Mirzaçelebi Mahallesi'ndeki Toros İlkokulu'nun önünde okul çıkışında öğrencilerin trafik güvenliğini sağlayan öğretmen Zeynel Kavak, bu sırada kapının önüne park eden taksi şoförü Eyüp Y.’yi, aracını başka bir yere park etmesi için uyardı.

Uyarının ardından aracıyla bölgeden uzaklaşan Eyüp Y. bir süre sonra geri döndü. Eyüp Y., öğretmen Kavak'a "Benim neden görüntümü çektin?" diyerek saldırınca arbede çıktı. Kavak ise görüntü çekmediğini savundu. Okulda görevli başka bir sınıf öğretmeni Necmettin Uçar da tartışmaya dahil olarak taksiciye tepki gösterdi. Çıkan arbedede Uçar, Eyüp Y. tarafından darbedildi. Uçar'ın yere yığılması üzerine taksici bölgeden uzaklaştı.

İhbar üzerine olay yerine gelen sağlık ekipleri, Necmettin Uçar'ı ambulansla Seyhan Devlet Hastanesi'ne götürdü. Kaşına 7 dikiş atılan öğretmen taburcu edildi. Eyüp Y. ise polis tarafından gözaltına alındı.

“OKUL GİRİŞLERİNİ GÜVENLİ HALE GETİRİN”

Eğitim-Sen, Eğitim-İş, Eğitim-Bir-Sen ve Hürriyetçi Eğitim Sen Adana Şubeleri okullarda yaşanan şiddete tepki göstermek için okul önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.Basın açıklamasını çocuklarını okula getiren veliler de izledi, şiddete tepki gösterdiler. Atatürkçü Düşünce Derneği Adana Şubesi Başkanı İsa Kayadan, Eğitim-Bir-Sen Adana Şube Başkanı Mehmet Sezer, Eğitim-İş Adana 1 Nolu Şube Başkanı  Seher Ergin, Eğitim-İş Adana 2 Nolu Şube Başkanı  Mutlu Gül , Eğitim-Sen Adana Şube Başkanı Hüseyin Kaya , Hürriyetçi Eğitim Sen Adana Şube Başkanı Ergun Ayyıldız Toros İlkokulu Önünde Öğretmenlere Yönelik Saldırıyı Protesto Ettiler.

Sendikalar tarafından yapılan ortak açıklamayı Eğitim Sen Adana Şube Başkanı Hüseyin Kaya okudu. Kaya'nın ardından Eğitim-İş Adana 1 No'lu Şube Başkanı Seher Ergin ve Eğitim-Bir-Sen Adana Şube Başkanı Mehmet Sezer birer konuşma gerçekleştirdi.

 

Dört sendika adına basın açıklamasını okuyan Eğitim-Sen Adana Şube Başkanı Hüseyin Kaya, öğretmenlerin toplumsal saygınlığının zedeleyen politikaların öğretmenlere yönelik saldırıların, toplumun bütün kesinlerine yayılmasına neden olduğunu belirterek “Saldırıyı bir ticari taksi sürücüsün yapması oldukça düşündürücüdür” dedi. Okul girişinin caddeye bakmasının öğretmen ve öğrencilerin yaşamını tehlikeye soktuğunu dile getiren Kaya, “İl Milli Eğitim Müdürü’ne buradan sesleniyoruz. Okullarımızın girişini daha güvenli konuma getirin. Öğretmen arkadaşlarımızı kapı güvenliği haline getirmeyin. Nöbetçi öğretmen arkadaşlarımız dışarıda herhangi bir saldırı ile karşı karşıya kalmasın” dedi.

“ŞİDDETİ ÖNLEYİN”

Eğitimcilerin baskı ve şiddetin kıskacında bırakıldığı, güvensiz ve güvencesiz iş ortamlarına itildiğini, eğitimin piyasacı bir anlayışla yürütüldüğünü dile getiren Kaya, “Öğretmen, öğrenci ve veli ilişkisinin giderek yozlaştığı bir ortamda, eğitim-öğretimin toplumu dönüştürmesi ve iyileştirmesi beklenemez.  Arkadaşlarımıza yönelik bu saldırıyı şiddetle kınıyoruz” şeklinde konuştu.

Okullarda yaşanan şiddetin önlenebilmesi için her fırsatta öğretmenleri, eğitim ve bilim emekçilerini hedef haline getiren politika ve uygulamalara son verilmesini isteyen Kaya, “Öğrenci ve veliyi sorgu hâkimliği düzeyine çıkaran, öğretmeni sanık koltuğuna düşüren MEB destekli şikâyet mekanizmaları kaldırılmalıdır. Bakanlığımız, öğretmene şiddet konusunda daha fazla yaptırımları gündeme getirmeli, bu olaylara yasal yollarla dur denilmeli ve öğretmenlere yönelik şiddeti önlemek için acil eylem planı hazırlanmalıdır. Yaşanan şiddetin önlenebilmesi için kamu çalışanlarını hedef haline getiren politikalara ve açıklamalara son verilmelidir. Şiddet vakalarında idari ve hukuki soruşturmaların bir an önce yapılması, ilgililer hakkında yaptırımlar uygulanması ve okullarımızdaki güvenlik tedbirlerinin arttırılması noktasında azami gayreti göstermelidir” dedi.

Eğitim-İş Adana 1 Nolu Şube Başkanı Seher Ergin, okullarda şiddetin giderek arttığını belirterek “Fiziksel şiddet dışındaki şiddet türlerinde daha duymadığımız çok sayıda şiddet vakası var. Daha doymadığımız fiziksel şiddetleri duymuyoruz bile. Fiziksel boyuu bakanlığı göreve çağırıyoruz. Bir an önce gerekli önlemler ve yasal önlemler alınmalı” dedi.

Eğitim-Bir-Sen Adana Şube Başkanı Mehmet Sezer, son 15 gün içinde Adana’da ikinci defa öğretmenlerin şiddete maruz kaldığını belirterek okulların önemli sorunlarından güvenliğin sağlanması gerektiğini belirterek “Bir an önce tedbir alınmalı, Öğretmen Meslek Kanunu’nda bir çerçeve çizilerek eğitimciye şiddetin önüne geçilmelidir” dedi.

 

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.