DR. LÜTFÜ SAVAŞ: HATAY’I BİRLİKTE AYAĞA KALDIRABİLİRİZ

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Lütfü Savaş, Çukurova Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cafer Esendemir, Antakya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ahmet Abdullahoğlu ve Adana'dan basın mensuplarına önemli açıklamalarda bulundu.

Yayın: 13 Mart 2023 - Pazartesi - Güncelleme: 13.03.2023 00:14:00
Editör -
Okuma Süresi: 10 dk.
234 okunma
Google News

Kahraman Maraş Pazarcık Merkezli 7.7 ve 7. 8 rihter ölçeği ile geçtiğimiz ay meydana gelen deprem felaketi Kahraman Maraş, Elazığ, Malatya, Adıyaman, Diyarbakır, Şanlıurfa, Gaziantep, Hatay, Osmaniye, Adana illeri büyük kayıplara yol açtı.

İLK OLARAK HATAY’A ZİYARETTE BULUNDULAR

Çukurova Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cafer Esendemir, Antakya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ahmet Abdullahoğlu ve Adana'dan  basın mensupları ; depremde  zarar gören  illere ziyaretlerde bulundu.  Yüz yılın en büyük felaketlerinin en başında meydana gelen depremde en fazla  etkilenen  can ve mal kaybının yaşandığı illerin  başında  gelen Hatay’a ilk olarak  giden basın  mensupları ilk olarak Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Lütfü Savaş’ı ziyaret ederek fikir alış verişinde bulundu.

GAZETECİLERİN SORULARINI İÇTENLİKLE CEVAPLANDIRDI

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Lütfü Savaş , Çukurova Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cafer Esendemir, Antakya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ahmet Abdullahoğlu ve Adana'dan gelen basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Hatay’da yaşanılan  deprem felaketine  dair yaptıkları çalışmaları değerlendiren Başkan Dr. Lütfü Savaş, basın mensuplarına iyi dilekleri için teşekkür etti. Başkan Dr. Lütfü Savaş, “ Budan sonraki süreçte planı baştan yapmak gerekiyor. Planı yaparken  Eğitim yerleri ,sağlık alanları, toplu taşıma sistemi , yeşil alanlar ve başta olmak üzere sosyal donatıların depremin fay hattı ve şiddetine daha dayanıklı olacak şekilde  yenide yapılması  lazım. Deprem yönetmeliğinde uygun daha güçlü binalar yapmak gerekmektedir.  Bu tek başına yapılacak şey değil. İlgili bakanlığın desteğiyle yeni bir deprem yönetmeliğinin hazırlanarak depremde en fazla zarar gören  yerlerden başlamak lazım. Bizler de ağır hasarlı ve yıkılması gereken binaların  yıkılarak binaların  dizayn edilmesi gerekmektedir. Bunu   yaparken çok katlı binalar şeklinde değil ; insanların başlarını sokabilecek kamu arazilerini ekonomik destek vererek  satın alınması lazım..” Dedi.

“HATAY’I  EL BİRLİĞİ  İÇERİSİNDE  GEREKEN DESTEK SAĞLANIR İSE ÜÇ VEYA DÖRT YILDA AYAĞA KALDIRABİLİRİZ”

Hatay’da depremzedelerin çadır  başta olmak üzer pek çok malzemeye hala ihtiyaç duyulduğunu , Hatay’ın deprem yarasını ne  kadar sürede ve nasıl  sarabileceğini  soran basın mensuplarına  cevap veren Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Lütfü Savaş ,” Bu bizim ve gelen bütçenin durumuna bağlı. Buna süre veremezsiniz. Ama, isterseniz  3 – 4 yılda burayı ayağa kaldırırsınız. İstemezseniz 20 yılda burası ayağa kalkamaz.Bunu yaparken   yerel ve genel olarak teknik ve ekonomik anlamda  katkı sağlamanız lazım. İmkanı olan insanlardan destek almak lazım. Dışarıdan uzun vadeli katkılar ile bunu yapabiliriz. Buna da genel bütçeden destek  verilmesi lazım. Şu anda acil eylem planında bakanlığı hızlı ev yapma projesi var. Hatay ile ilgili 40 bin konut yapılacağı söyleniyor. Siz bu 40 bin konutta 4’e kişin barınacağını ifade etseniz 160 bin kişi yapar. Ama,  Hatay’ın her noktasında insanlar dışarıda  yatmak zorunda. O  nedenle,  çadır ve konteyner  açığının çok fazla olması gayet doğal. İnsanlar hala evlerine giremiyorlar. 14 bin civarında artçı deprem  meydana geldi. Bu kadar şiddetli deprem ve artçının olduğu görülmemiştir. Bunu  yaparken betonerme  binalar yaparsanız buda yanlış. Siyaset düşünmeden bilimin ifade ettiği gibi  yapılar yapmak lazım. Depremin artçı sarsıntılarının  bitmesine kadar ortalama bir yıl beklemek lazım. Biz  hazırlığımızı  yapıyoruz Gerçek hazırlık 4- 5 ayda biter. İlgili planlamalar sonrasında temel atılabilir. “ dedi. Hatay’ın 40 asırlık Türk yurdu olduğuna dikkat çeken Dr. Lütfü Savaş, “ Hatay’ı hep birlikte ayağa kaldıracağız. Hatay’lı şehrini bırakmaz. Hatay, Doğu Akdeniz’ın kalesidir. Hassasiyetimiz bu konuda  her şeyin üzerindedir.“ dedi.

“ÇOCUKLAR VE KADINLAR RİSK ALTINDA”

Hatay’da 70 bin civarında insanımızı  kaybettiklerini ifade eden Dr. Lütfü Savaş, depremi Hatay’ın 4 kat daha fazla şiddette htiklerini söyledi. Dr. Lütfü Savaş, “ Hatay, depremi 11 şiddetinde hti. Enkaz  kaldırma çalışmaları  hala   devam ediyor. 700 bin insanımız şehir dışında. Barınma ile ilgili sorunlar var. Uyuz ve bitlenme sorunu var. Çocuklarımızda bitlenme sorunu olduğu sağlık bakanlığı açıkladı. Çocuklar ve kadınlar risk altında. Bir an önce gereken  önlem alınmalı. İçme suyu sorunu var. Kırıkhan ve İskenderun ,  ilçelerimize  içme suyunu daha az kapasitede veriyoruz. Baya sıkıntı yaşadık. Özel şirketler iletişim konusunda sınıfta kaldı. “ dedi.

“BELEDİYENİN SUÇU VARSA YARGILAYIN”

Depremlerde büyük can ve mal kaybına uğrayan Hatay’ın Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, yıkımda herkesin sorumluluğu olduğunu belirterek, ‘ imar affı’ nı eleştirdi. Savaş, yönettiği belediyenin ‘ suçu varsa’ yargılanması gerektiğini söyledi. Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 şiddetindeki depremlerde en çok can kaybı Hatay’da yaşandığına dikkat çeken Başkan Dr. Lütfü  Savaş , “Belediyeler, şirketler ve müteahhitlerin birlikte çalışması lazım. Çünkü siz üç katlı bina yapıyorsunuz, projesini çiziyorsunuz, statiğini ona göre yapıyorsunuz ama nasılsa af çıkar diye beş kat yapıyorsunuz. Bina beş kat çıkılınca statiği de bozuluyor. Siz de bir af getirirseniz bu sıkıntı yaratır.Müteahhitler de “Nasıl af gelecek” diye ona göre davranır. Belediyelerin daha fazla denetlemesi lazım ama arada denetim firmaları var, o denetim firmaları bu işe kefil oluyor. Bu sistem içerisinde daha katı kurallar getirilmesi lazım.Belediyemizin suçu varsa, suçuna göre yargılanması lazım. Müteahhitin, hükümetin ve denetim şirketlerinin…Burada ama Türkiye’de hep af geldiği için, insanlar hep biraz daha ekonomik geliri düşündüğü için maalesef bu bilimsel gerçekler yok sayılıyor. Yani belediyelerin de bu konuda daha dikkatli olması lazım, eğer özeleştiri yapmak istiyorsak hepimizin dikkatli olması lazım.Bundan sonraki süreçte depremin olacağını bilmek lazım, ona göre yapılanmaya izin vermek lazım… Tek başına ne belediyenin, ne müteahhitin, ne denetim firmalarının sorunu ne de hükümetin sorunu bu bileşenlerin birlikte hareketiyle bu çözülür…” Dedi

 "AĞIR YIKIM OLAN 590 MAHALLEDEN 41'İNE SU VEREMİYORUZ. BUNUN YANINDA HİJYEN PAKETİ, ÇAMAŞIR MAKİNESİ, TUVALET,BANYO VE MUTFAKLARA İHTİYACIMIZ VAR" DEDİ.

 Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Hatay’da su sorunlarının olmadığını ama desteğin devam etmesi gerektiğini belirterek, "Ağır yıkım olan 590 mahalleden 41’ine su veremiyoruz. Bunun yanında hijyen paketi, çamaşır makinesi, tuvalet, banyo ve mutfaklara ihtiyacımız var" dedi. Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, 4. günden itibaren yaraları sağlıklı şekilde sarmaya başladıklarını hatırlatarak “İlk 8 gün birbirimizle iletişim kuramıyorduk. Çünkü her yer yıkılmıştı. Bir tarafta soğuk, bir tarafta yağmur, insanlar terliksiz çıktığı sokakta onları kış şartlarından korumaya çalışıyorduk. Çok insanımızı kaybettik. Türk halkı ve bize dışarıdan yardım edenler, bize insanlığı öğretti. Ülkemizde hala insanlık yaşıyor. Enkaz kaldırma çalışmalarımız devam ediyor. Antakya Defne’de yıkılmayan evler 6.4’lük depremde ağır hasarlı hale geldi. Herkesin konteyner ve çadır desteklerine teşekkür ediyoruz. İhtiyacımız var. Hem konteyner, hem çadır, tuvalet, banyo, çamaşır makinesi ihtiyaçlarımız çok. Hijyen paketlerine, bunun yanında yemek yapacak mutfaklara ihtiyacımız var” dedi.

 "SU SORUNU YOK"

Hatay’da gündeme gelen su sorununa da değinen Savaş, “Su noktasında yanlış anlaşılma oldu. Hatay’da çok yıkılmış yerlerin dışında suyla ilgili bir sorunumuz yok. Antakya merkezde 29 mahalleye su veremiyoruz. Yıkım çok fazla. Buralarda biz sokaklara çeşmeler yaparak ihtiyaçları gidermeye çalışıyoruz. 209 mahallemizin 35’ine su veremiyoruz. Kırsalda 383 mahallemiz var, bunların sadece 6’sına su veremiyoruz. Toplamda 590 üzerindeki mahalleden 41’ine su veremiyoruz. Bunun dışlında her tarafa su veriyoruz. Dışarıdan gelen su çadırlarımızda, yeterli. Çadır ve konteyner kentlere gidemeyen insanımız evlerine giremediği için zamana zaman kendi mahallesine su istediği için birkaç kişi sosyal medyada bildirim yapınca bu, hassasiyetten dolayı sanki çok ihtiyaç varmış gibi duruyor. Öyle bir sorunumuz olmadığı halde Türkiye’de böyle bir sorun varmış gibi algılandı. Destek verilmesine devam etmeliyiz, yaz geliyor daha fazla suya ihtiyaç var” diye konuştu. Savaş, bunun yanında sağlık noktasında çocuklar için bulaşıcı bit ve uyuz konusunda dikkatli olunması gerektiğini belirterek, farklı noktalardaki ishalin epidemik boyuta ulaşmadığını bildirdi.

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.