“ Çok zor durumdayız”

Türkiye, yeni yılı karşılamanın heyecanını yaşarken, milyonlarca emekli de gözünü Ocak 2020’de açıklanacak zamma çevirdi.

Yaşam Yayın: 22 Ocak 2020 - Çarşamba - Güncelleme: 22.01.2020 02:08:42
Editör -
Okuma Süresi: 4 dk.
129 okunma
Google News

Türkiye Emekliler Derneği(TÜED) Adana Şube Başkanı Seyfi H. İyiyürek, bir emeklinin hayata tutunması ve sağlıklı bir yaşam sürdürebilmesi için en düşük emekli maaşının 2 bin 600 lira olması gerektiğini söyledi.TÜED Adana Şube Başkanı Seyfi H. İyiyürek, yeni yılın heyecanı içinde olduklarını, yeni yılın yeni bir umut olduğunu ve bu umudun yüreklerine su serpecek zamla daha da güçleneceğini kaydetti. İyiyürek, emeklilerin beklentilerini değerlendirirken, yönetim kurulu adına yaptığı açıklamada, milyonlarca emeklinin çok düşük emekli maaş almasından dolayı emeklediğini, ancak, bugün ortaya çıkan yüksek fiyat artışları nedeniyle yaşam şartlarının ağırlaşmasından dolayı adeta debelendiğini ifade etti.

 

“EMEKLİLERİN MAAŞI ÜÇ KATEGORİDE”

 

Hükümetten beklentilerini bir kez daha dile getiren başkan İyiyürek, yapılan intibak uygulamasından dolayı 2000 yılı öncesinde emekli olanların kısmen de olsa maaşlarında belli oranda bir artış olduğunu, 2000 sonrası emekli maaş bağlanmasının 3 kategoride olmasından dolayı malesef maaşlarının düşük olduğunu açıkladı.Başkan Seyfi Hüseyin İyiyürek, “Bu nedenle tüfe zamları düşük maaş alanlara hiç faydası olmadığını, yüksek maaş alanlara ise geçim standartlarına uygun olduğunu düşünüyorum. Ancak, düşük maaş alanların durumu çok kötü. Hele evi kirada olanların durumu daha da vahim ki, bu durumda olan emekli kardeşlerimizin sayısı 6-7 milyon civarında.

TORUNLARINA BAKIYORLAR

Bizlere her gün yüzlerce şikayet geliyor. Emeklilerimizin çoğunun ya kızı, veya oğlu iş bulamıyor. İşsizlikten dolayı büyük bunalım yaşıyorlar. Onların çocukları oluyor. O çocuklara da emeklilerimiz bakıyor. Yani emeklilerimiz torunlarına bakmak zorunda kalıyor. İşte bu durumda olan milyonlarca emekli kardeşimiz var. Onlar zar zor emekleye emekleye günlerini geçiriyordu. Ancak, bugün ağır yaşam şartları, ağırlaşan faturalardan ötürü adeta debeleniyor. Ne yapacaklarını bilemez duruma geliyorlar.Bugün geçim standardının 4 kişilik bir aile için geçim parası 2 bin 600 lira olduğu gözlendiğinde halimizin ne kadar kötü olduğu ortaya çıkmaktadır. Dolayısıyla en düşük emekli maaşının 2 bin 600 lira olmasını hükümetimizden beklemekteyiz. Bu yönde gelecek bir müjdeli haber milyonlarca emeklinin yüzünü güldürecektir.”

İNTİBAK ŞART

Başkan İyiyürek, 2000 yılı öncesinde yapılan intibak yasası uygulamasının 2000 yılı sonrasında emekli olan kişilere de uygulanmasının şart olduğunu ifade ederek,”Bunun hayata geçmesiyle emekliler daha sağlıklı bir yaşama kavuşabilecektir.” dedi.

KATKI PAYLARI KALDIRILSIN

Çileli, zorlu bir yaşam mücadelesi veren milyonlarca emeklinin sırtındaki yükün hafifletilmesi gerektiğini bir kez daha anımsatan başkan İyiyürek, sözlerini şöyle bitirdi:

“Neredeyse hastanelerin gediklisi haline gelen emeklilerden kesilen sağlık katkı payları kaldırılmalı. Emeklilerimize maaşlarıyla birlikte ödenen yüzde 4-5 şeklindeki ek bedelin yüzde 8 ya da 9’a çıkarılmasını bekliyoruz. Bunların da hayata geçmesi emeklilerimizi kısmen de olsa rahatlatacaktır. Bu rahatlama ile emeklilerimiz eriyen alım güçlerini artırarak gönlünce alış veriş yapma imkanı bulabilecek, torunlarına daha güzel bir gelecek sunabilmenin sevincini yaşayabilecektir. Ayrıca, TOKİ ile yapılan alt gelir gurubu anlaşması hiç bir emekliye uymamaktadır. Ayda 800-900 lira ev taksidi borcunu ödemek düşük emekli maaş alan emekliler için imkansız gibi bir şeydir. Bunun tekrar gözden geçirilmesini talep ediyoruz.”

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.