Yiğit : “Kuvayi Milliye ruhu her zaman yaşayacak”
Türkiye Kuvayi Milliye ve Mücahitler Derneği Genel Başkan Yardımcısı Kenan Yiğit, Kuvayi Milliye ve Mücahitler Derneği Genel Merkezi Genel Kurul toplantısı öncesi açıklamalarda bulundu .
Türkiye Kuvayi Milliye ve Mücahitler Derneği Genel Başkan Yardımcısı Kenan Yiğit, Türkiye'nin dört bir tarafındaki şubeleriyle üyelerine çok daha etkin ve faydalı hizmetler gerçekleştirebilmek için çalıştıklarını ifade etti. 12 Aralık 2021 tarihinde Adana Büyükşehir Belediyesi Taş bina tiyatro salonunda yapılması planlanan Olağan Genel Kurulda Kuvayi Milliye ruhunun kazanacağını ifade eden Genel Başkan Yardımcısı Kenan Yiğit, Genel Kurul’un birlik ve dayanışma içerisinde yapılacağını ifade etti.Genel Kurul öncesi açıklamalarda bulunan Kenan Yiğit, 5 Mart 1951 yılında Adana'da Kuvayi Milliyeciler tarafından kurulan ve kamu yararına çalışan derneklerinin faaliyetine devam ettiğini ve Türkiye genelinde 40’a yakın şubelerinin bulunduğunu belirtti.
“KARDEŞÇE YAŞAMANIN TEMİNATI KUVAYİ MİLLİYE’DİR”
Derneğin kuruluş amacının, Kuvayi Milliye'nin ruhunu yaşatmak, yurt millet ve bayrak sevgisini yüceltmek olduğunu vurgulayan Kenan Yiğit, Cumhuriyeti kuran dernek olan Kuvayi Milliye’nin, bu topraklarda kardeşçe, barış ve huzur içerisinde yaşamanın teminatı olduğunu kaydetti. Kuvayi Milliye'nin küllerinden yeniden doğabilmek ve bağımsız bir ülke yaratabilmek olduğunu belirtti. Kenan Yiğit," Kuvayı milliye ; Anadolu’nun Yunan, İngiliz, Fransız, İtalyan birliklerince işgal edildiği ve Mondros Mütarekesi ile ağır koşulların dayatıldığı dönemde çeşitli yörelerde Osmanlı ordusunun silahlarının alınıp dağıtıldığı günlerde doğan bir milli direniş örgütlerine verilen isimdir. Kuvayı milliye, Kurtuluş Savaşı’nın ilk savunma kuruluşudur. Kuvayi Milliye canını verebilenlerin adıdır. Bu topraklar için canını verebilmektir. İlk Kuvayı milliye kıvılcımı (ilk silahlı direniş) Güney Cephesi’nde Dörtyol’da 19 Aralık 1918’de Fransızlara karşı başlamıştır. Bunun en önemli nedeni, Fransızların işgallerine Ermenileri ortak etmeleridir. İkinci etkili silahlı direniş hareketi (örgütlü ilk Kuvayımilliye hareketi) İzmir’in işgalinden sonra; Kuvayı milliye hareketini, yurtsever bazı subaylar halkı örgütleyerek Ege Bölgesi’nde resmen başlatmışlardır. Batı Anadolu’daki Kuvayı milliye birlikleri düzenli ordu kuruluncaya kadar geçen sürede Yunan birliklerine karşı vur kaç taktiği ile savaşmıştır. Güney Cephesinde (Adana, Maraş, Antep ve Urfa) Kurtuluş Savaşını düzenli ve disiplinli Kuvayı milliye birlikleri yapmıştır. Yerel sivil örgütlenmeler, çeteler olarak ortaya çıkan Kuvayı milliye, düzenli ordulardan oluşan işgalci güçlere karşı, bugünkü deyimiyle bir gerilla savaşı uygulamıştır. İlk direniş olayları Güneydoğu Bölgesi’nde Fransızlara karşı görülmüşse de, örgütlü direniş İzmir’in düşmanca ele geçirilmesinden sonra Ege Bölgesi’nde Kuvayı milliye olarak başlamış ve bağımsız yerel örgütlenmeler olarak yayılmıştır. Bölgesel kuruluşlar, daha sonra TBMM’nin kurulması ile birleştirilmiş ve I. İnönü Savaşı sırasında da düzenli orduya dönüşmüştür. Kuvayı milliye’nin amaçlarının başında hiçbir devletin ve ulusun egemenliğini kabul etmeyerek, Türk Milletinin kendi bayrağı altında yaşama hakkını ve bağımsızlığını oluşturmak gelmiştir.Mustafa Kemal Paşa Kuvayı milliye’nin kuruluşunu şöyle açıklar: “Hükümet merkezi, düşmanların şiddetli çemberi içindeydi. Siyasal ve askerî bir çember vardı. İşte böyle bir çember içinde yurdu savunacak, ulusun ve devletin bağımsızlığını koruyacak kuvvetlere emrediyorlardı. Bu biçimde yapılan emirlerle, devlet ve ulusun araçları temel görevlerini yapamıyorlardı. Yapamazlardı da. Bu araçları savunmanın birincisi olan ordu da, ‘ordu’ adını korumakla birlikte, elbette temel görevini yerine getirmekten yoksundu. İşte bunun içindir ki yurdu savunmak ve korumak olan temel görevi yerine getirmek, doğrudan doğruya, ulusun kendisine kalıyor. Buna kuva-yi milliye diyoruz” dedi.
“GENEL KURUL’DA KUVAYİ MİLLYE RUHU BİR KEZ DAHA KAZANACAK”
12 Aralık 2021 tarihinde yapılması planlanan Genel Kurula tüm üyeleri davet eden Kuvayi Milliye ruhunun kazanacağını ifade eden Genel Başkan Yardımcısı Kenan Yiğit, Genel Kurul’da kaybeden kimsenin olmayacağını belirterek Genel Kurul’un birlik ve dayanışma içerisinde yapılacağını ifade etti. Kenan Yiğit, “ Pandemi sürecini hep beraber atlatacağız. Toprak bütünlüğümüzün devamlılığı ve aynı bayrağın gölgesinde kardeşçe yaşamımızın devamlılığı için, millet olarak hiç olmadığı kadar beraberliğe ihtiyacımız var. STK’larla iyi diyalog halindeyiz. Bu beraberliğimizin en önemli çimentosu ve adresi Kuvayi Milliye ruhudur. Derneğimizin manevi başkanı Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’tür. Derneğimizin amacı ise Kuvayi Milliye ruhu ile Atatürk devrimlerini yaymak ve yaşatmaktır.” Dedi.