Tarım-İş’te Başkan değişmedi
KENT- Türk-İş’e bağlı Tarım-İş Sendikası Adana Şubesi’nin 14’ncü Olağan Genel Kurulu Büyük Sürmeli Oteli’nde gerçekleştirildi.
Tarım-İş Sendikası Genel Başkanı İlhami Polat, Genel Sekreter Receb Kocapiçak ve Genel Mali Sekreter İbrahim Özkeskin’in de hazır bulunduğu genel kurul Saygı duruşu ve İstiklal marşının okunmasıyla başladı.
HİÇ BİR ARKADAŞIMIZI SIKINTIYA SOKMADIK
Olağan Genel Kurulun Divan Başkanlığını Tarım-İş Sendikası Genel Başkanı İlhami Polat, yaptı. Genel Başkan Polat, burada yaptığı konuşmada pandemi sürecinde ciddi sıkıntılar yaşadıklarını ancak bunu genelgeler ve teamüllerle çözmeye çalıştıklarını ifade etti. Genel Başkan İlhami Polat, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu süreçte hiçbir arkadaşımızı sıkıntıya sokmadık. Özellikle Cumhurbaşkanımızın genelgesinden sonra kronik hasta olan arkadaşlarımız işe gelmeden ücretlerini aldılar, her hangi bir sıkıntı yaşamadılar. Tarım Orman Bakanlığı’nda ilk genelgeyi biz çıkarttık, bütün arkadaşlarımızın mağduriyetleri giderdik. Göz ardı ettiğimiz insanların olduğunu düşünmüyorum, ama bize gelen, ulaşan bütün arkadaşlarımıza yardımcı olduk.
TİS GÖRÜŞMELERİ BAŞLADI
Bu süreçte toplu iş sözleşmeleri başladı bildiğiniz üzere. Tarım Orman Bakanlığı Merkez ve Taşra Teşkilatlarında ikinci oturumu Cuma günü yaptık, üçüncü oturum da önümüzdeki ay yapılacak. Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurulu yeni gelen bir iş yeri, arkadaşlarımızın çoğunluğu asgari ücretle çalışıyor. Bu arkadaşlarımızın idari tekliflerimizin birçoğunu geçtik. Arabulucu aşamasında ama toplu sözleşmede kamu çerçeve protokolünü bekliyoruz. TÜRK-İŞ’in oluşturmuş olduğu bir koordinasyon kurulu var, bu koordinasyon kurulunun üyelerinden biri benim. TÜRK-İŞ’in Başkanı Sayın Ergün Atalay hepimizin üstünde ağabeyimiz, bu işi de takip eden kişi. Koordinasyon Kurulu olarak tekliflerimizi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na verdik. Bu hafta içerisinde Çalışma Bakanlığı’ndan bir teklif bekliyoruz. Teklif geldikten sonra değerlendireceğiz, bizim derdimiz bayramdan önce toplu iş sözleşmelerini bitirip arkadaşlarımıza müjde vermek. 600 bin işçi adına toplu iş sözleşmesi yapacağız. HAK-İŞ’in de tekliflerini aldık, TÜRK-İŞ olarak da tekliflerimizi hükümete ilettik. Sıkıntı şu; bu dönem 450 bin arkadaşım asgari ücretle çalıştığından dolayı bunlarda sıkıntı var. Büyük ikramiyeleri yok, birleştirilmiş sosyal yardımları yok, denge ödeneği yok, sosyal hakların bir kısmı ödeniyor, bir kısmı ödenmiyor büyük sıkıntı içindeler. Büyük ikramiyelerini çözdükten sonra birleştirilmiş sosyal yardımları alırsak, arkasından da denge ödeneğini çözdüğümüz takdirde tabana da istediğimiz ücretle beraber başta kırsaldaki arkadaşlarımız olmak üzere bütün bu asgari ücretle çalışan arkadaşlarımızın sorunlarını çözeriz diye düşünüyorum. Bu arada taşra teşkilatlarında biz 1 tane madde istedik. Ağır hizmet sorumluluk priminin yüzde 15, 30 gün olmasını istedik bütün yoğunluğumuzu ona verdik, görüşmelerimiz bu şekilde devam ediyor. 696 sayılı yasayla gelen arkadaşlarımızın tamamı bizde intibakları yapıldı, şu anda Türkiye’de taban ücreti en yüksek olan çalışanlar Tarım Orman Bakanlığı taşra teşkilatlarında çalışan arkadaşlarım,
TÜRKİYE’NİN KANAYAN YARASI GEÇECİ İŞÇİLİK
En büyük sıkıntımız şu, TÜRK-İŞ hareketinin kanayan yarası bir geçici işçilik var. Ben de uzun yıllar geçici işçi olarak çalıştım, geçicilik nedir onu çok iyi biliyorum. Geçici işçi arkadaşlarımızla ilgili bin 70 tane biz de var, Türkiye genelinde TÜRK-İŞ’e bağlı yaklaşık 8 bin geçici işçi arkadaşımız var. Demiryollarında var, biz de var, karayollarında var, birkaç tane de üniversitede var. Gerekli yerlerin tamamıyla görüşmeleri yaptık, TÜRK-İŞ Genel Başkanımızın önderliğinde bu görüşmeleri yaptık. Belirli aşamaya geldi, inşallah önümüzdeki günlerde veya önümüzdeki yıl size müjdeli haber veririz.”
ÖNEMLİ GELİŞMELER YAŞANDI
Tarım-İş Sendikası Adana Şube Başkanı Mahmut Nafiz hayırlı ise, yaptığı konuşmada sendika ve çalışma hayatı ile ilgili önemli gelişmelerin yaşandığını söyledi. Başkan Nafiz Hayırlı “Mevsimlik işçilerimizin Çalışma Süreleri Uzadı,Kademe Terfii Hakları Kazanıldı. 696 Sayılı KHK ile Taşeron İşçi Kardeşlerimiz Kadrolarına Kavuştu Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu,Tarım İşkolunun En Köklü ve Güçlü Sendikası olan Sendikamızı TARIM-İŞ’i tercih etti. Covid-19 nedeniyle geride bıraktığımız 4 yıllık süreç oldukça sıkıntılı ve zorlu geçmiştir. 696 Sayılı KHK ile taşeronların kadroya alınması, mevsimlik işçilerin çalışma sürelerinin uzaması, toplu iş sözleşmelerimiz derken, Sendikamız tüm bu zorlu süreçlerden, değerli Genel Merkez yöneticilerimizin gayretleriyle sorunsuz bir şekilde geçmiştir” diye konuştu.
BİRLİK VE BERABERLİK İÇİNDE OLALIM
Oy kullanıma geçilmeden önce son sözü alan Türk-İş 4 Bölge Temsilcisi Edip Gülnar ise, birlik ve beraberliğin önemine dikkat çekti. Sendika genel kurullarında her kesin aday olmasının doğal olduğunu söyleyen Gülnar, “Burada önemli birbirlerini kırmadan, incitmeden genel kurul yapabilmektir. Sendikalar demokrasinin temelidir. Kişi aday olur, görüşlerini beyan eder ve delegede tercihini yapan çıkan sonuca herkes saygı duymalıdır. Tarım-İş Sendikamızın 14’ncü Genel Kurulunun hayırlı olmasını diliyor, seçilecek arkadaşımıza başarılar” diliyorum” dedi.
HAYIRLI GÜVEN TAZELEDİ
Konuşmaların ardından seçime geçildi. Genel Kurulda mevcut Başkan Mahmut Nafiz Hayırlı ile Murat Ulaş başkanlık yarışına katıldı. 125 delegeden 118’inin oy kullandığı Olağan Genel Kurul’da mevcut Başkan Mahmut Nafiz Hayırlı 78 oy alıp yeniden Başkan seçilirken, diğer aday Murat Ulaş ise 48 oy aldı.