SAĞLIK SEN’DEN ASM ÖDEME VE SÖZLEŞME YÖNETMELİĞİ’NE SERT TEPKİ
Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği’nde yapılan düzenlemelerin iptal edilmesini isteyen Başkan Bekir Nennioğlu, Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca ve ilgili yetkililere seslendi.
Sağlık-sen Adana Şubesi Başkanı Bekir Nennioğlu sendika binasında aile hekimliği ödeme yönetmeliği ile açıklama yaptı. Başkan Yardımcısı Ahmet Yönder ve Yönetim Kurulu Üyesi Metin Şahin ile birlikte açıklamalarda bulunan Bekir Nennioğlu, Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği’nde yapılan düzenlemelerin iptal edilmesi gerektiğini ifade etti.
“ASM ÇALIŞANLARINI MEVCUT HAKLARINI KISITLAMA YÖNETMELİĞİNİ BU HALİ İLE KABUL ETMİYORUZ”
Sağlık-sen Adana Şubesi Başkanı Bekir Nennioğlu sendika binasında aile hekimliği ödeme yönetmeliği ile açıklama yaptı. Nennioğlu yapmış olduğu açıklamada;"Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği’nde yapılan düzenlemelerin iptal edilmeli ve Covid-19 salgını bitinceye kadar geri çekilerek çalışanları geriye götüren maddeler yeniden revize edilerek uygulanmaya konulması gerekmektedir. “ASM çalışanlarını mevcut haklarını kısıtlama yönetmeliğini bu hali ile kabul etmiyoruz." Dedi.
AİLE HEKİMLİĞİNİN ÖNEMİNE DEĞİNDİ
Aile hekimliği çalışanlarının gerek anne bebek ölümlerinin azaltılması gerek bebeklik dönemi aşılarındaki %98in üzerinde başarıları ile haklımızın sağlığını, geleceğini güvence altına almaya devam ettiğine dikkat çeken Başkan Bekir Nennioğlu,” Pandemi döneminde aile hekimliği çalışanları kendilerine yeterince kişisel koruyucu malzeme verilmemesine ,rağmen polikliniklerini hiçbir şekilde kapatmadan, esnek çalışma sistemine dahil olmadan, mesleklerine olan sadakat nedeniyle büyük bir özveri ve fedakarlıkla çalışmışlardır.Bakanlık Bürokratları tarafından yaklaşık Beş yıldır çıkarılacağı söylenen, her geçen yıl hak kayıplarının görmezden gelindiği gerçeğine rağmen büyük bir beklentiyle vaadlerle hak kayıplarını gidereceği söylenen aile hekimliği ödeme ve sözleşme yönetmeliği 30.06.2021 tarihinde yayımlanmıştır. Beklentiler fiyasko ile sonuçlanmıştır. Salgın döneminde sağlık çalışanlarının daha ne kadar motivasyonu düşürülebilir derken çıkan yönetmelikle aile hekimliği çalışanlarının aklıyla alay edilmektedir. Yönetmelik değişikliği ile aile hekimliği çalışanlarının statüsünü il sağlık müdürlüklerine bağlamış ve valiliği devre dışı bırakmıştır.” Diye konuştu.
SÖZ KONUSU YÖNETMELİĞİ ELEŞTİRDİ
Aile hekimliği uygulamasında iş güvencesinin bu yönetmelikle sona erdiğini ifade eden Bekir Nennioğlu, “Zaten yıllardır en büyük sıkıntı her il farklı aile hekimliği uygulaması yapmaktaydı. Bu yönetmelikle 81 ilde farklı keyfi uygulamalar olsun diye il sağlık müdürlüklerine sözleşme feshi , açığa alma , sözleşme yenilememe gibi olağanüstü yetkiler verilmiştir. 'Sağlık bakanlığında çalışan Aile Hekimliği SAHA uygulamalarından bir haber olan bazı bürokratlar, Bugüne kadar başarılı bir şekilde yürütülen Aile Hekimliği uygulamalarını zora sokarak çalışanların tüm motivasyonu bitirecek bu yönetmeliği neye göre hazırladıkları bir muammadır.Sivil toplum kuruluşlarının aile hekimliği Çalışanlarının yararına kazanılan her dava için yeni yönetmeliğe madde ekleyerek hak kaybına neden olmuşlardır.( Örneğin; Süt izni kullanan Aile Hekimi yada Aile Sağlığı Çalışanı yerine birini bulamaz ise iznini kullanamayaca Buda ASM de çalışanlar içinde iç barışı bozacak, çalışanlar bu izinlerini kullandıklarında sözlü şidet veya şikayetlere maruz kalacaklardır) Aile hekimliği çalışanları son 6 ayda; 33 milyon Covid aşısı yapmıştır. Biontech aşılarının da Aile sağlığı merkezlerinde yapılmaya başlanmasıyla birlikte günde 600 bin kişiye yapılmış, Aile hekimliği Çalışanları Türkiye’nin bu illetten kurutulmasının en büyük güvencesi olmuştur.Ancak aile hekimliği çalışanları 10 yıldır %50 gelir kaybı yaşarken Sağlık bakanlığına yaptığımız bütün itirazlara, başvurulara, görüşmelere rağmen hatta 2015 de bizzat o dönemde Sağlık bakanımız sayın Prof. Dr.Recep Akdağ’ın da kabul ettiği kayıp dahi yerine konulmazken; Son çıkan yönetmelikte kronik hastalık tarama ve takibi %40 oranında yapılmadığında aylık Aile hekimlerinden 1000-1500 TL Aile sağlığı Çalışanlarından ise 500-1250 TL arası gelir kaybı olacağı ortaya çıkmıştır.Aile sağlığı çalışanı açığı ilimizde( 120 civarında AH birinde sözleşmeli ASÇ malisef yok) ve tüm ülkemizde %15 oranında devam ederken,Hasta sorumluluğu olmayan, Teknik ve Eğitim Alt yapısı olmadan bu kadar büyük bir iş yükünün PANDEMİ döneminde pozitif performans adı altında negatif olarak verilmesini kabul etmiyoruz.” Dedi.
BASIN MENSUPLARINDAN DESTEK İSTEDİ
Basın mensuplarından ; Salgın döneminde daha fazla dayanma gücü kalmayan sağlık çalışanlarının sesini duymalarını ve ilgili yetkili büyüklere iletmelerini istirham eden Başkan Bekir Nennioğlu, “30 Haziran 2021 Tarihinde yayımlanan Ödeme ve sözleşme yönetmeliği bir an önce geri çekilmeli çalışanları geriye götüren maddeler yeniden revize edilerek uygulanmaya konulması gerekmektedir ve bu yönetmelikte hazırlanmasında payı olan Sahayı bilmeyen tüm bürokratlar görevden alınmalıdır . Türkiye gerçeklerini bilen sahayı tanıyan ve Türkiye şartlarına uygun yönetmelikleri hazırlayan bürokratlarla çalışılmalıdır.Bu yönetmelik ile ilgili Sağlık-sen Genel Merkezimizce tüm detaylar ile ilgili calışmalar yapılmıştır. Bakanlık nezdinde gerekli girişimlerde bulunulmuş ve bu hafta mahkeme işlemi başlatılacaktır.Çalışanları geriye götüren maddeler yeniden revize edilerek uygulanmaya konulması gerekmektedir.“ASM çalışanlarını mevcut haklarını kısıtlama yönetmeliğini bu hali ile kabul etmiyoruz.”diye konuştu.