Gürer: “Her işletmeye ihbar hatlarıyla ilgili afişler asılmalı”

CHP Milletvekili Gürer, gıda güvenliğiyle ilgili sorunu Tarım Bakanlığına yönelttiği soru önergesiyle TBMM gündemine getirdi

Siyaset Yayın: 02 Ağustos 2020 - Pazar - Güncelleme: 02.08.2020 18:10:28
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
320 okunma
Google News

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesini yanıtlayan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, gıda güvenliğiyle ilgili olarak 2018 yılında Alo 174 Gıda Hattı’na 93 bin 388 başvuru yapıldığını açıkladı. 

Bakan Pakdemirli’nin verdiği yanıta göre Alo 174’e yapılan ihbarlardan 3 bin 670, CİMER’e yapılan ihbarlardan ise 354 işletmeye yasal işlem uygulandı

 

GÜRER, GIDA GÜVENLİĞİNİ TBMM GÜNDEMİNE TAŞIDI

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, gıda güvenliğiyle ilgili vatandaşlardan gelen ihbarların istatistiki verilerini açıklanması amacıyla, Tarım ve Orman Bakanlığına yazılı soru önergesi verdi. 

KAÇ İŞLETMEYE CEZA VERİLDİ

Gürer önergesinde, “BİMER, CİMER ve Alo 174 ve gıda hattına 2018 yılında gelen ihbar sayısı kaçtır?

Bu ihbarların kaçı denetlenmiştir? Bu ihbarlardan yola çıkarak ceza verilen işletme sayısı kaçtır?” şeklinde sorular yöneltti. 

1 YIL İÇİNDE 93 BİN 388 İHBAR

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesine yanıt veren Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Alo 174 Gıda Hattı’na 2018 yılında 93 bin 388 başvuru yapıldığını açıkladı. 

2018 yılı içerisinde Alo 174 Gıda Hattı’na gelen başvurular kapsamında 58 bin 325 adet denetim yapıldığını belirten Bakan Pakdemirli, Gıda Güvenliği Bilgi Sistemi’nden alınan verilere göre gıda ile ilgili olarak CİMER’e yapılan başvurulara istinaden 4 bin 671 adet denetim gerçekleştirildiğini bildirdi. 

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, 2018 yılı içerisinde Alo 174 Gıda Hattı’na gelen başvurular kapsamında 3 bin 670 adet, CİMER’e yapılan başvurulara istinaden ise 354 adet yasal işlem uygulandığını ifade etti. 

GÜRER: “GIDA GÜVENLİĞİ İHBARIYLA İLGİLİ FARKINDALIK OLUŞTURULMALI”

Önerge sahibi CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, gıda güvenliği ile ilgili ihbarların nasıl ve hangi yollardan yapılabileceği konusunda vatandaşların daha çok bilgilendirilmesi gerektiğini belirtti. Kamu spotlarının yanı sıra, gıda üretim ve satışı yapılan tesislere, vatandaşların dikkatini çekebilecek büyüklükte afişler asılarak, ihbarların yapılabileceği numaraların yazılması gerektiğini ifade eden Gürer, “Çok sayıda vatandaş, gıda ile ilgili ihbar yapılabileceğini bile bilmiyor. Bilse bile o anda hangi yolla ihbar yapılacağı konusunda fikri olmayan vatandaş, ihbardan vazgeçiyor. O nedenle, gıda ile ilgili sorun yaşayan vatandaşlara ihbar mekanizmasıyla ilgili farkındalık oluşturulması konusunda girişimde bulunulmalıdır” dedi. 

 CEZASI VERİLMELİ 

2018 yılında sadece Alo 174 ihbar hattına yapılan başvuru sayısının 100 bine yakın olduğuna dikkat çeken Gürer, “Ülkemizde son yıllarda gıda ürünleriyle ilgili ciddi sorunlar yaşanıyor. Zaman zaman Tarım Bakanlığı taklit ve tağşiş ürünlerin listesini internet sitesinden yayınlıyor. Ancak bu konudaki cezaların caydırıcı olmaması, gıda terörünün her geçen yıl biraz daha artmasına neden oluyor. İnsan sağlığını birinci dereceden etkileyen gıda güvenliğinin ihlali konusunda  daha sıkı denetim sağlanmalıdır” diye konuştu. 

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.