“Doğru, sistemli, bilimsel ve hakkaniyetli adımlar atılmalı”
İMO Adana Şube Başkanı Hasan Aksungur 22 Mart Dünya Su günü nedeniyle açıklama yaptı
İMO Adana Şube Başkanı Hasan Aksungur 22 Mart Dünya Su günü nedeniyle yaptığı açıklamada herkesin; temiz suya, sağlık güvencesine, barınma hakkına, afet ve salgın zamanlarında devlet güvencesine sahip olması gerektiğine vurgu yaptı.
Dünyamızda, insan ve canlı sağlığına, doğaya zarar veren pek çok felaket yaşandığını, içinde bulunduğumuz dönemde de koronovirüs salgını tehdidiyle karşı karşıya olduğumuzu belirten Aksungur; atılacak adımların doğru, sistemli, programlı, bilimsel, hakkaniyetli ve etkili yapılması gerektiğini söyledi.
Dünya Su Gününün, giderek büyüyen temiz su sorununa dikkat çekmek ve su kaynaklarının sürdürülebilir yönetimine odaklanılmasını sağlamak amacıyla Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından belirlendiği ifade eden Aksungur “İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şubesi olarak her yıl 22 Mart Dünya Su Gününde, su kaynaklarının önemine, suyun metalaştırılmaması gerektiğine dikkat çekiyoruz” dedi.
İçinde bulunduğumuz bu dönemde; dünyamızda, insan ve canlı sağlığına, doğaya zarar veren pek çok felaket yaşandığını ve bu felaketlerin yaşanmasında, insan faaliyetlerinin kayda değer bir etken olduğunu belirten Aksungur şöyle devam etti:
“Bir süredir dünyamız, hızlı yayılım gösterenkoronavirüs salgınıyla karşı karşıya ve salgınının yayılımı her geçen gün katlanarak artmaktadır. Hemen hemen hiçbir ülkeninkoronavirüssalgınından muaf kalmadığı bu koşullarda,insanların temiz suya ve sağlık koşullarına erişmesinin ne denli önemli olduğu açıkça ortadadır.
COVID-19 koronavirüspandemisi yayıldıkça, ellerimizi nasıl yıkacağımız ve diğer önlemler konusuna dair haklı ve yerinde rehberlikler artmış durumdadır. Bu öneriler elbette ki önemli ve gereklidir. Ancak en temel gereksinim olan temiz suya, hijyen ve sağlık koşullarına sahip olamayan, sağlık kuruluşlarına ulaşım imkanı olmayan çok sayıda insan var dünyamızda. Bu insanlar da bilindiği üzere yoksul insanlardır.
Bugün, yaklaşık 2,2 milyar insan güvenli içme suyundan yoksundur ve 4,2 milyar insan yeterli sağlık koşullarına sahip olmadan yaşamaktadır.Su kaynaklarına ve sağlığa erişim konularında acil bir şekilde hareket etmediğimiz sürece, tehlikenin boyutu daha da artacaktır.
SONUÇLAR TÜM İNSANLIĞI TEHDİT ETMEKTEDİR
Ayrıca bu virüs göstermektedir ki doğal yaşamın insan eliyle zarar görmesinin, dünya kaynaklarının tüketilmesinin, su kaynakların azalmasının, iklim değişikliğinin sonuçları tüm insanlığı tehdit etmektedir.Ama kapitalist sistem içinde alınan tedbirler ne yazıktır ki bir avuç insanı, sermayeyi kollar nitelikte kalmaktadır.
Ülkemizdevirüs nedeniyle açıklanan paket de bu mahiyettedir. Paketteki tedbirler sermayeyi destekler nitelikte olup halka, yoksullara düşen ise popülist söylemler, sabır ve dua tavsiyesidir.Halk sağlığını ilgilendiren bu süreçte yapılması gerekenler; açık olmak, adil davranmak, ayrımcılık yapmamaktır. Dar gelirli yurttaşları, sayısı artacak olan işsizleri, evlerine ekmek götürmek için sağlık koşullarından yoksun çalışmak zorunda olanlarıönceliğe almaktır. Yaşanılan salgın sebebiyle canla başla çalışan sağlık emekçilerimiz için alınacak önlemler hayati önemdedir. Sağlık emekçileri için alınacak her tedbir sadece onları değil tüm toplumu düşünmek demektir.
MESLEK KURULUŞLARI, EMEK ÖRGÜTLERİ SÜREÇTEN DIŞLANMAMALIDIR
Atılacak adımların doğru, sistemli, programlı, bilimsel, hakkaniyetli ve etkili yapılabilmesi için devletin kurumları, risk altındaki grupları temsil eden kurumları ortak çalışmaya dahil etmelidir.İlgili meslek kuruluşları, emek örgütleri süreçten dışlanmamalıdır.
İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şubesi olarak Dünya Su Günü vesilesiyle bir kez daha vurgulamak isteriz ki yüzyılımızın felaketi savaşlara, insanların yerlerinden yurtlarından edilmelerine, çevreyi doğayı katleden rant faaliyetlerine, felaketler ve salgınlar karşında ayrımcı tutumlara şiddetle karşı çıkacağız.
Herkes;temiz suya ulaşıma, sağlık güvencesine, barınma hakkına, afet ve salgın zamanlarında devlet güvencesine sahip olmalıdır. Bu koşulların var olacağı bir ülke ve bir dünya için mücadelemizi yılmadan sürdüreceğiz.”