DEMOKRASİ VE ATILIM (DEVA) PARTİSİ ADANA İL BAŞKANI SADULLAH KISACIK'TAN İSTİKLAL MARŞIMIZIN KABULÜNÜN 101. YILI DÖNÜMÜ KUTLAMA MESAJI

Yaşam Yayın: 13 Mart 2022 - Pazar - Güncelleme: 13.03.2022 02:41:05
Editör -
Okuma Süresi: 4 dk.
227 okunma
Google News

DEVA Partisi Adana İl Başkanı Sadullah Kısacık, İstiklal Marşımızın Kabulünün

101. Yıl Dönümü münasebetiyle bir mesaj yayınladı.

 

Millî marşlar bir milletin ortak duygularını, heyecanlarını, ümitlerini, birlikte var olma, yaşama azmini, millî birlik inancını ifade eden metinlerdir. Bu suretle her millî marşın mayasında derin bir hissiyat, ciddi bir bağımsızlık imtihanı ve bu bağımsızlık imtihanından sebeple oluşan siyasi, toplumsal ve ruhi ihtiyaç gibi önemli unsurlar vardır.

 

101 yıl önce bugün, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde okunan marşımızın adının “İstiklal” oluşu bile, anlamı itibariyle milletimizin yaşadığı imtihanı tarif etmektedir. Aziz milletimiz, 1911 yılından 1918 yılına, I. Dünya Savaşı’nın bitişine kadar geçen süreçte farklı cephelerde çok sayıda savaşta mücadele vermiş ve yorgun çıkmıştı. Ancak savaşın hemen akabinde yapılan antlaşmalara istinaden, ordudan terhisini alıp memleketine ulaşamayan pek çok Mehmetçik; evine, ocağına geri döndüğünde  savaşla  teslim  etmediği  memleketinin  antlaşmalarla  işgal  edildiğini  görmüştü. Bağımsızlığına aşık bir millet için bu durum kabul edilemezdi. Yeni bir mücadele gerekiyordu ve bu mücadele kısa sürede Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün liderliğinde Millî Mücadele şuuru ile hüviyetini kazanmıştı.

 

Mehmet Akif Ersoy, 1911 yılından 1921 yılına kadar milletimizin geçtiği imtihanları, bu imtihanların acı sonuçlarını yakından görüp, anlayan aydın bir şairimizdi. Milletimizin içinde bulunduğu kötü şartlar ile bağımsızlık, birlik, beraberlik, bu uğurda şehadete ermenin kutsallığı gibi millî ve manevî hissiyatmızın yüksekliğini ve değerini çok iyi tahlil etmiş bir vatanperver olarak İstiklal Marşımızı kaleme almıştır. Bugün, bu topraklarda, bağımsızlığına aşık bir millet olarak yaşadığımızın ne kadar tarihi bir gerçekçi olduğunu, İstiklal Marşımızın 7. kıtasının ilk iki mısrası en iyi şekilde ifade etmektedir.

 

Kim bu cennet vatanın uğruna olmaz ki fedâ?

Şühedâ fışkıracak toprağı sıksan, şühedâ!

 

Aydın ve Şair Mehmet Akif Ersoy’un İstiklal Marşımızda vurguladığı üzere, ülkemizin, aziz  şehitlerimizin kanları  ile  sulanıp,  onurlanmayan tek bir  karış toprağı yoktur.  Kutsal değerlerimiz üzerine kurulmuşumuzu  ifade eden  İstiklal Marşımızın  yazarı Mehmet  Akif Ersoy’u, kendisine ilham olan millî mücadelemizin kahramanı Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, bağımsızlığımız yolunda canını feda eden şehitlerimizi rahmetle, bedenlerini feda eden gazilerimizi minnetle anıyor, bağımsızlık mücadelemizin ruhunu en iyi şekilde yansıtan İstiklâl Marşımızın, Kabulünün 101. Yıl Dönümünü en içten dileklerimle kutluyorum.

 

 

       
   
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Mehmet  Akif  Ersoy’un  da  söylediği  gibi:  “Allah  bu  millete  bir  daha  İstiklâl  Marşı yazdırmasın.”

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.