"Burun spreyi hasta etmesin!"

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. HünkarBatıkhan, yanlış burun spreyi kullanmanın ‘kronik rinit’ hastalığına yol açtığını söyledi.
Kemik eğriliği (septumdeviasyonu), burun boşluğu yan duvarlarında yer alan yumuşak dokuların (konkaların) şişmesi, hava kirliliği, sigara kullanımı, alerjik nezle ve sinüzit gibi rahatsızlıkların burun tıkanıklığına neden olabileceğini ifade eden Op.Dr. HünkarBatıkhan, “Burun tıkanıklığı sorunu yaşayan kişiler genellikle doktora başvurmak yerine burun spreyi kullanmayı tercih ediyor. Burun mukoza dokusunu incelten bu spreyler strese bağlı ödemi kolay bir şekilde attığı için insanlar tarafından sıklıkla tercih ediliyor. Burun spreylerinin 3-5-7 gün olarak değişen kullanım şekilleri vardır. Uzun süre kullanılan spreyler alışkanlık yaparken, mukozada kalıcı değişiklikler ve hasarlar yapmaya başlar” dedi.
Sprey dönüp dolaşıp burnu tıkıyor
Dekonjestan sınıfında yer alan bu tür ilaçların mutlaka doktor tavsiyesi ile kullanılması gerektiğini belirten Dr. Batıkhan, “Bu spreylerin altı ay ve daha fazla kullanılması Rinitismedikamentoza hastalığına yol açıyor. Burnu açmak için kullanılan bir sprey tam tersine dönüp dolaşıp burnu tıkıyor. Uzun süreli kullanımda mukozada tepki kalmıyor ve tam tersi ilaç daha fazla ödem yapıp mukozayı şişiriyor. Bu tepkilere rağmen kullanılmaya devam edilirse Kronik Rinit hastalığı ortaya çıkıyor. Okyanus suyu ve deniz suyu ise sadece burun mukozasında biriken hafif ödemi alır ve zararı yoktur” diye konuştu.