Bulut: Virüs tarım işçilerini tehdit ediyor
CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, Türkiye geneline yayılan salgın dolayısıyla tarım işçilerinin ciddi risk altında olduğuna dikkat çekti. CHP’li Bulut, mevsimlik tarım işçileri için acil eylem planı oluşturulmasını istedi.
CHP Koronavirüs İzleme Komitesi üyesi ve Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, tarımsal üretimin devam ettiği Çukurova’da mevsimlik tarım işçilerini ziyaret etti. Onlarca tarım işçisinin minibüs ve traktörlerde yan yana yolculuk yaptığını, birlikte yemek yediğini, gün boyu tarlada veya serada çalıştığını kaydeden Bulut, temiz suya erişimin sınırlı olduğu, altyapı sisteminin bulunmadığı 6-8 kişilik tek göz çadırlarda yaşamını sürdüren tarım işçilerinin Koronavirüs riski altında olduğunu söyledi.
BULAŞ YAYILABİLİR
Bulut, yüzbinlerce tarım işçisinin yetersiz beslenmeden kaynaklı zayıf bağışıklık sistemi nedeniyle bu salgından etkilenebileceği; Nisan ayında havaların ısınmasıyla güneyden kuzeye doğru göç sürecine başlayan mevsimlik gezici tarım işçilerininbulaşı yayabilecek önemli bir risk grubu oluşturacağı uyarısı yaptı. Bulut, çiftçinin girdi temini için kentlere, firma temsilcilerinin köylere gidecek olması, kırsal ile kalabalıkların temasının çoğalması bulaşın artması açısından bir başka tehlike unsuru olacağını bildirdi.
İŞÇİLERE HİYYEN DESTEĞİ SAĞLANMALI
Koronavirüs salgınının mevsimlik gezici tarım işçilerine yönelik etkilerinin yanı sıra zirai üretim için oldukça önemli olduğunu kaydeden Bulut,“Salgını tarım işçilerinden uzak tutmak, tarımsal üretimi sorunsuz, aksaklığa meydan vermeyecek şekilde sürdürmek, gelecekte gıda arzının yaşanmaması için de hayati önemdedir. Vakaların ortaya çıkması beklenmeden tarım işçilerine yönelik koruyucu hizmetlere öncelik verilmeli; mevsimlik gezici tarım işçilerine bilgilendirme ve hijyen desteği sağlanmalıdır” dedi.
İŞÇİLER MECLİS GÜNDEMİNDE
Uyarılarını Meclis gündemine de taşıyan Bulut, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na yazılı soru önergesi verdi. Bulut, Bakan Koca’nın yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:
-Bakanlığınız, mevsimlik gezici tarım işçilerinin geçici çadır yerleşimlerinde herhangi bir incelemede bulunmuş mudur?
-İşçilere ve çiftçilere Koronavirüs ve korunma yöntemlerine yönelik bilgilendirmede bulunmuş mudur?
-Geçici yerleşim yerinde yaşayan tarım aracılarının iletişim bilgileri toparlanmış acil durumda nasıl bir yol izleneceği hakkında bir eylem planı oluşturulmuş mudur?
-Covid 19 salgınına karşı temizlik, bağışıklığı güçlendirme ve benzeri ihtiyaç tespitleri yapılmış ve gerekli malzemelerin dağıtımı yapılmış mıdır?
-İşçilerin çalışma ortamlarında sağlıklı içme ve kullanma suyunun sürekli, düzenli ve yeterli bir şekilde temin edilmesi için bir girişimde bulunulmuş mudur?
-Mobil gezici sağlık araçlarıyla çadır yerleşim yerlerinde genel tarama yapılmış mıdır?
-Önergenin yanıtlandığı tarihe kadar Covid19 tanısı koyulan mevsimlik tarım işçisi var mıdır