''85 MİLYONU KUCAKLAMAK BOYNUMUN BORCU''

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, depremden en çok etkilenen şehirlerden biri olan Hatay’dan seslendi.

Yaşam Yayın: 14 Mart 2023 - Salı - Güncelleme: 14.03.2023 17:21:09
Editör -
Okuma Süresi: 8 dk.
290 okunma
Google News

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, depremden en çok etkilenen şehirlerden biri olan Hatay’a geldi. Kılıçdaroğlu’na buradaki ziyaretlerinde Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da eşlik etti. Kılıçdaroğlu ve beraberindekiler ilk olarak Antakya’daki Narlıca Mezarlığına giderek, depremde hayatını kaybedenlerin mezarına karanfil bıraktı.

Partililere seslendi

Kılıçdaroğlu, buradaki ziyaretinin ardından EXPO Hatay’a geçerek partililerle bir araya geldi. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay’ın yaptığı açılış konuşmasından sonra kürsüye çıkan Kılıçdaroğlu, partilileri selamlayıp, depremde hayatını kaybeden vatandaşlara rahmet diledi. EXPO Hatay’daki konuşmasını tamamlayan Kılıçdaroğlu, daha sonra ilçedeki çadır kentlere giderek depremzedeleri ziyaret etti.

 

Millet İttifakının Cumhurbaşkanı adayı ve CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu Hatay’da “Millet Buluşması” programında konuştu.  Kılıçdaroğlu, Deprem sonrası temeller atıldı. Bu binaların hepsini biz tamamlayacağız. Evi yıkılan depremzedelere sözüm sözdür, herkesin anahtarını teslim edeceğiz, 5 kuruş almayacağız” dedi.

Kılıçdaroğlu özetle şunları söyledi:

– Hiçbir ayrım yapmadan 85 milyon insanı kucaklamak boynumun borcudur. Zor günlerden geçiyoruz, acılarımız yoğunlaşıyor. Acılarımızı hafifletmek için her birimizi tek tek elimizden gelen fedakarlığı yapıyoruz. Bazı acılar var ki onlar yüreğimizin bir köşesinde devamlı durur. Belli dönemlerde hatırlarız.

– Hatay’da ilk toplantıyı yapıyorum. Bundan sonra milete sesleneceğim.

– Depremzedelerin mezarında Türk bayrakları ve Hatay Büyükşehir’in bayrakları var. Ankara’dan “bayrakları indirin” talimatı geliyor. Bu benim vicdanımda derin yaralar açtı. Asla kabul etmiyoruz. Bir toplumu ayrıştırmak ve kavga ettirmek kadar tehlikeli bir şey yoktur. Benim ahlakım da inancım da vicdanım da kimseyi ötekileştirmeden kucaklamaya açıktır. Vicdan sahibi olarak bunun gereğini yapmak zorundayız. Bayrağını, vatanını seven her vatandaşın görevidir. Böyle bir devlet yönetimi olmaz.

– Depremin yaşandığı 10 ile 11 belediye başkanımız koordinatör olarak gittiler. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımız Ekrem İmamoğlu da burada koordinatör olarak görev yapıyor. 6 bin 693 kişi İBB koordinatörlüğünde burada görev yapıyor. Bin 361 iş makinesi burada görev yaptı.

– 14 Mayıs’tan sonra hep beraber yeni bir güne başlayacağız. Hatay da Kahramanmaraş da Türkiye’de kimsenin ötekileştirmediği bir ruhu görecek. Diyorlar ki “Çiftçinin borcu var, ödesin” nasıl ödeyecek? Esnafın kredi borcu var, dükkanı yıkılmış. Bırak faizini anaparayı ödeyemez. Fabrika çalışmıyor herkes kenti terk etmeye başlamış. Olağanüstü dönemlerde olağanüstü kararlar alınır. Çiftçinin, sanayicinin bir an önce kendine dönmesi için ona güç vereceksiniz, destek vereceksiniz. Kişinin borcu var. Herkes bir tarafa dağıldı. Devlet yönetiminde bir olayla karşılaştığınızda derhal planlarsınız. Kısa dönemde, orta dönemde, uzun dönemde ne yapacağınızı planlar, sonra çalıştırırsınız. Aksi halde devleti yönetemezsiniz. Beşeri sermayede ciddi kayıp var. Esnaf dükkan açmak istedi “yer yok” dedi. Bir sanayici “prefabrik dükkanlar yapabiliriz” dedi.

– Okulların derhal açılması lazım. Bize söyleyin, okulların tamamını yaparız.

– Samandağ’a yeteri kadar su veremeyeceklerini, az su isteyen ürünlerin ekilmesini istemişler. Verin bize. Biz yaparız. Bizim özel bir beklentimiz yok. Çiftçi üretecek ki karnımız doysun. Siz bunu yapmadığınız taktirde başka ülkelerin çiftçilerine para ödüyorsunuz.

– Hatay’ın demografik yapısı çok değerli. Bunu düşünüyorlar mı? Devleti yönetenler ülkenin 20 yılını, 50 yılını, 100 yılını düşünmek zorunda.

– 37 gün geçti hala enkazlar var. 180 milyon ton enkaz bir yerlere taşınacak. Asbesti düşünüyorlar mı acaba? Gerekli önlemler alınmadığında bu kentlerin kanser üreten bölgelere dönüşebileceklerini düşünüyorlar mı acaba? Devlet yöneten kişi bütün ayrıntıları düşünmek zorunda. Devleti yönetenlerin unutmaması gereken bir kural daha var, afetten sakınma. Afetten önce öyle önlemler almalıyız ki can kaybı ya hiç olmasın ya asgari olsun. Elin oğlu yapıyor, Japonya yapıyor. Kimsenin burnu kanamıyor.

– Bu bölge için özel bir yasal düzenleme yapılması lazım. Yatırımların bu bölgede yapılması lazım. Bu bölgedeki kapının, pencerenin, kablonun burada üretilmesi lazım. İstihdam yaratacaksınız, bölgeyi ayağa kaldıracaksınız. Bütün konutları depreme dayanıklı yapacaksınız. Afetten sakınan bir politika izlemiş olacaksınız. Türkiye’nin gücü var, bu fabrikalar ortadoğuya, Afrika’ya ihracat yapabilir. Yapamadılar. Bu bölge için özel yasa getirin, teşvikler getirin. Herkes burada yatırım yapsın, çalışsın, istihdam yaratsın.

– Deprem sonrası temeller atıldı. Bu binaların hepsini biz tamamlayacağız.

– Evi yıkılan depremzedelere sözüm sözdür, herkesin anahtarını teslim edeceğiz, 5 kuruş almayacağız. Zaten almak suç. Anayasada gayet açık net düzenleme var. Eğer helalleşme olacaksa anahtarı teslim edeceksiniz. Eve ruhsat veriyorsun, mühendisi, mimarı herkes geliyor, her türlü imzalar atılıyor. Vatandaş enkazın altında kalıyor. “Sana ev yapacağım, parasını ver” olmaz. Ölenleri geri getiremeyiz ama yaraları saracağız. Vatandaşın devlete borcu yok, devletin vatandaşa borcu var. 418 milyar doları hortumlayanlardan alacaksın parayı, vereceksin vatandaşa.

– Ben soruyorum siz de sorun. Bu depremin raporu nerede? Bu depremin sorumluları kim?

14 Mayıs tarihinde yapılması planlanan Cumhurbaşkablığı seçimleri için hazırlıklarını sürdüren Kemal Kılıçdaroğlu, ''Hiçbir ayrım yapmadan, hiç kimseyi ötekileştirmeden 85 milyonu kucaklamak boynumun borcu. Zor günlerden geçiyoruz, acılarımız yoğunlaşıyor. Acılarımızı hafifletmek için her birimiz her türlü fedakarlığı yapıyoruz, biliyorum. Bazı acılar var ki, onlar yüreğimizin bir köşesinde devamlı durur. Bu acılardan birisini sizler de bizler de yaşıyoruz." ifaderlerine yer verdi. Depremin yarattığı acının dünya üzerinde de ses bulduğunu belirten Kılıçdaroğlu, "Birlikte olmak, beraber olmak gibi hasleti asla unutmayacağız." diyerek sözlerini şöyle sürdürdü: ''Bayrağımızın ne kadar değerli olduğunu biliriz. Vatanımız da bizim için değerlidir." Deprem bölgesine gelirken mezarlık ziyaretinde bulunduklarını ileten Cumhurbaşkanı adayı Kılıçdaroğlu, ''Büyükşehir Belediyesi, Türk bayrağı ve Hatay Büyükşehir Belediyesi bayraklarını asmış. Ankara'dan talimat, 'Bayrakları indirin' diye. Bunun olur olduğunu görmek benim vicdanımda derin yaralar açtı. Asla kabul etmiyoruz. Bayrağımıza sahip çıkmak namusumuzdur, vatanımıza sahip çıkmak da namusumuzdur. Depremde hayatını kaybettiği vatandaşların mezarlığı Büyükşehir Belediyesi'ne aittir. Bir toplumu ayrıştırmak kadar tehlikeli bir şey yoktur. Bayrağımıza sahip çıkmak namusumuzdur, vatanımıza sahip çıkmak da namusumuzdur." ifadelerini kullandı. Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 11 il hakkında açıklamalarda bulunan Kılıçdaroğlu, "Depremin olduğu andan itibaren hepimiz hareket halindeydik. Depremin olduğu yerde büyük bir travma vardı, o şoku atlatmamışlardı. Ama Anadolu'dan binlerce insan geldi. Arama kurtarma ekipleri, yiyecekler... Ekrem İmamoğlu koordinatör olarak görev yapıyor. Kendisine teşekkür ederim.6693 kişi İBB koordinatörlüğünde görev yaptı. Görev yapanlara da teşekkür ederim." dedi. 

LOGO GÖRÜNDÜ 

Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Hatay'da yaptığı konuşmada seçimlerde kullanacağı logo da belli oldu. Sahneye ilk kez yer alan logo dikkati çekerken sosyal medyada gündem oldu.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.