“Yetkililerimizden destek istiyoruz”

Adana Tuhafiye, Manifatura, Züccaciye ve Hırdavatçılar Esnaf Odası Başkanı Kadir Evrenkaya, pandemi sürecinde esnafların yaşadığı zorluklara değindi.

Ekonomi Yayın: 18 Ağustos 2020 - Salı - Güncelleme: 18.08.2020 11:27:38
Editör -
Okuma Süresi: 4 dk.
534 okunma
Google News

Pandemi olarak ilan edilen, Yeni Tip Corona Virüs (Covid-19) salgınının  birçok ülkede ciddi sağlık sorunlarına nedeniyle işlerin eskiye oranla çok düştüğünü kaydeden  Adana Tuhafiye, Manifatura, Züccaciye ve Hırdavatçılar Esnaf Odası Başkanı Kadir Evrenkaya, Dünya Sağlık Örgütü tarafından Pandemi olarak ilan edilen, Yeni Tip Corona Virüs (Covid-19) salgınının  birçok ülkede ciddi sağlık sorunlarına neden olduğunu  ülkemizde de başarılı bir sağlık programı ve uygulaması gerçekleştirilmiş olmasına rağmen, hem sağlık açısından ve hem de ekonomik açıdan önemli kayıpların yaşanmasına yol açtığını söyledi.  Başkan Kadir Evrenkaya, “Coronavirus döneminde işlerimiz çok düştü. 4-5 aya yakındır esnafların  iş yapamadığını  bağ kur , SGK prim harçlarını çeklerimizi ödeyemez durumu geldi. Pandemi nedeniyle yetkililer esnafa destek yapıldığını belittiler fakat yapılan yardımlar küçük esnafa verilmedi. Yetkililerin küçük esnafa da destek olmalarını istiyoruz. İnşallah işler yoluna girer de biz de çeklerimizi yavaş yavaş öderiz. Şu anda çok sıkıntılı bir durumdayız, yetkililerden yardım bekliyoruz.” Dedi.

“KÜÇÜK  ESNAF ÇOK ZOR DURUMDA

Özellikle küçük ölçekli esnaf ve sanatkâr işletmelerin  bu süreçte ekonomik anlamda ciddi zararlar gördüğünü birçoğu işyerlerini kapatmak zorunda kaldığını öne süren Başkan Kadir Evrenkaya, “Bu süreçte hükümetimizce pek çok olumlu ekonomik tedbirler öngörülerek ve hayata geçirilerek, esnafımız bir ölçüde rahatlatılmış olmakla birlikte,  arz ettiğimiz hususlarla ilgili sorunlarımız halen devam etmektedir; Bu nedenle ; mevcut Hükümetçe alınan finansal iyileştirmeler çerçevesinde, vadesi gelen Esnaf Kredi ve Kefalet Kooperatifleri aracılığıyla esnaf ve sanatkârlarımıza kullandırılmış olan kredilerin, geri ödeme tarihlerinin faizleri hazinece karşılanmak kaydıyla, bir kez daha 3 ay süre ile yeniden ötelenmeli.” Diye konuştu.

“PANDEMİ NEDENİYLE YAŞANAN GELİR VE CİRO KAYIPLARIMIZ DİKKATE ALINMALI

Pandemiden en çok zarar gören esnaf ve sanatkârlar ile yanlarında çalışanların ödeyecekleri Sosyal Güvenlik Primlerinin pandemi nedeniyle yaşanan gelir ve ciro kayıpları dikkate alınarak, 01 Temmuz 2020 tarihinden başlamak üzere, 2020 yılı sonuna kadar devlet tarafından karşılanması gerektiğini belirten Kadir Evrenkaya,” Kanunen işyerinin sahibi tarafından ödenmesi gerektiği halde, piyasadaki uygulama nedeniyle esnaf ve sanatkârlarımızca ödenen işyeri kira stopajı uygulamasına son verilmeli.Pandemi devam ettiği sürece, temel gıda maddeleri ile temizlik ürünlerinden Katma Değer Vergisi (KDV) alınmamalı ya da Katma Değer Vergisi oranı yüzde 1’e indirilmeli. Vergi ve Esnaf Sicil kaydı bulunan ve fiilen son üç yıl içinde işyeri açık olan esnaf ve sanatkârlara doğrudan nakit desteği sağlanmalı. Esnaf ve sanatkârların 2020 yılı Mart ayından yıl sonuna kadar olan vergi ve sosyal güvenlik primi borçlarına, 2021 yılı Ocak ayından başlamak ve gecikme zammı ve faizi alınmamak kaydı ile 36 ayda geri ödenmek üzere yeni bir yapılandırma getirilmelidir.” Dedi.

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.