Yeni dönem “Mantı” ile başladı

İŞKAD’da Berman Mantı, güven tazeledi

Ekonomi Yayın: 01 Kasım 2021 - Pazartesi - Güncelleme: 01.11.2021 03:40:19
Editör -
Okuma Süresi: 6 dk.
144 okunma
Google News

Adana İş Kadınları Derneği (İŞKAD) Olağan Genel Kurulu gerçekleşti. Kurulda yapılan oylama sonucunda mevcut Başkan Berman Mantı oy birliği ile güven tazeledi.

Yönetim kurulunda Durdane Ateş, Süheyla Gergin, Huriye Yamanyılmaz, Ayşe Aslan, Ülkü Tolunay ve Sakine Gökdoğan ile birlikte yola devam edecek olan Berman Mantı, önceki dönem faaliyetleri ve bütçe bilgilendirmesinin ardından konuşmasını yaptı.

Katılımcılara teşekkür eden Mantı, konuşmasını dünyanın değişen ekonomik ekosistemine vurgu yaparak sürdürdü. Yenilenmeyen teknolojinin acımasızca çöp olduğunun altını çizen Mantıu, “Duranların dünyasında kimseye yer yok. Baş döndürücü bir hızla yeni kavramlara yeni boyutlara evriliyoruz. Uzayda kolonileşme ve yaşamın konuşulduğu bir çağda çocuklarımızın ileride hangi meslek sahibi olacaklarını planlayamıyoruz. Çünkü bugün ilkokula giden çocuklarımızın yaklaşık yüzde 70’inin yapacağı meslekler henüz bizim bilebildiğimiz meslekler olmayacak. Bu hızlı değişim çağında ülkemde, şehrimde artık kadın istihdam oranının konuşulmadığı bir anlayış hayâl ediyor ve bu yönde İŞKAD olarak söylemler yerine eylemler boyutunda hareket etmek istiyoruz” dedi.

“KADIN İSTİHDAM ORANI ARTMALI”

Tüm değişken parametreler baz alındığında sürdürülebilir bir kalkınma ve büyüme için kadın istihdam oranını artırmanın ekonomide ön şart ve hedef olması gerektiğine değinen Mantı şöyle devam etti: “Demografik şartlar, teknolojik gelişmeler önümüzdeki yakın bir gelecekte global ekonominin tüm sıralamasını yeniden belirlemeye gebe görünüyor. Yeryüzü maalesef sadece yaşadığımız şehir ve ülke ile sınırlı değil. Komşu ülkeler bir kenara Alaska’daki küresel ısınma çalışmaları, Güney Kore’de geliştirilen yeni bir teknoloji bile hepimizin ekonomik eğilimlerini yeniden belirleyecek. Pandemi koşulları tüm dünyaya bu eğilimleri yeniden gözden geçirme fırsatı sundu. Bu çaptaki bir ekonomik rekabet için artık kadın istihdam oranını konuşmuyor olmamız hepimiz için anlaşılabilir bir hedef ve görev olmalı. Türkiye’de maalesef 15 yaş üzeri 30 milyon 695 kadın nüfusundan sadece 10 milyon 723 bini işgücüne katılabiliyor. Ülkemizde her 10 kadından 7’si iş bulamıyor. Kadınların istihdama katılım oranı yüzde 29,3 ve maalesef 15 yaş üzeri 20 milyon kadın iş yaşamı dışında kalıyor. 9 milyon 635 bin ev kadını iş gücüne dahil olamıyor.”

“EŞİTLİK ANLAYIŞIMIZIN HER ZAMAN ARKASINDAYIZ”

Mantı, dünya nüfusunun diğer yarısını oluşturan kadınların, üretimden ve var oluş mücadelesinden bir an olsun vazgeçmeyeceğini vurgulayarak “Tarih öncesi çağlardaki anaerkil düzenin, başkalaşan dünya düzeniyle ataerkil bir anlayışa dönüşmesine karşı her zaman eşitlik anlayışımızın arkasında durmaya devam edeceğiz. Evde, sosyal hayatta, siyasette ve tabi ki iş hayatında kadına yüklenen cinsiyetçi rolleri kabul etmeyerek kendi varlığımızın sesi olacağız. Elimizi attığımız her işte gücümüzü defalarca kez ortaya koyduk ve bu başarılarımızın devamını da getireceğiz. Bundan tam 22 sene önce kadın tanımının henüz arandığı yıllardı. Tanımlar da kavramlar da bugünün iş dünyasından oldukça uzaktı. Anadolu’da, Adana’da 60 yürekli kadın bir araya gelerek kadının yengelik sıfatından iş kadınlığı sıfatına ulaşması için bir varoluş serüveni başlattı. Bugün bu varoluş serüveni,  ilk kuruluş gününün anısına her geçen gün artan ivme ve motivasyonla  iş dünyasında kadın istihdam ve girişimciliğini artırmak için sonsuz bir gayretin içinde mücadele edeceğiz. Türkiye’de kurulan ilk iş kadınları derneği İŞKAD bayrağını daima dalgalandıracağız” diye konuştu.

 

“3 TİP KADIN PROFİLİ ÜZERİNDE ÇALIŞIYORUZ”

İşkadınları derneği olarak üzerine proje ürettikleri 3 tip kadın profili olduğunu anlatan Başkan Mantı, “Bunlardan ilki henüz evinin dışına çıkamamış ama çıkmak arzu ve çabası içinde mücadele edenler, yani evinde üreten kadınlar olacak. Diğeri  evinin dışına çıkabilmiş ama henüz hedefleri için yön arayışı içerisinde olanlar. Diğer profilimiz ise iş hayatı içerisine entegre olmuş, yönünü bulmuş daha katma değeri yüksek ürünlere ulaşabilme konusunda Network aşamasına gelebilmiş  kadınlarımızdır. Ekonomiye doğrudan ve dolaylı olarak katkı sunan bu kadınlarımızın tecrübe ve birikim anlamında kendi içlerindeki entegrasyonu da kadın iş gücü motivasyonu açısından önemsiyor ve bu ilişkiyi de kurma noktasında köprü olmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

 

“EĞİTİM VE ÜRETİMİN OLDUĞU YERDE BAŞARI VARDIR”

Cumhuriyetin ve Mustafa Kemal Atatürk’ün verdiği hakların sonuna kadar arkasında durarak kadının gücünü her platformda sürdüreceklerinin sözünü veren Mantı, konuşmasını şu şekilde tamamladı:

“Hem İŞKAD olarak hem de şahsi olarak bu konuda üzerimize düşen sorumlulukları yerine getiriyoruz ve çalışmalarımız da devam edecek. Her alanda ve her kademede başarmak için çalışıyor ve çalıştıkça da bunun meyvelerini alıyoruz. Ortaya çıkardığımız projeler sayesinde birçok kadının üretim alanında aktifleşmesine ve kendi ekonomik gücünü eline almasına imkân sunduk. Bundan sonraki dönemlerde de özveriyle çalışacağız. Biz kadınlar birlik içinde oldukça eril zihniyetin bakışları altında ezilmeyecek ve cinsiyet eşitsizliğinin darbelerini almayacağız. Eğitim ve üretimin olduğu her yerde başarı vardır. Başarı da refah bir toplumun sağlayıcısıdır. Her zaman dediğimiz gibi toplumun diğer yarısı olan kadınları saf dışı bırakmadan yürünen bu yol, hep daha istikrarlı ve daha güçlü aşılır. Bu yüzden de kadın - erkek demeden iş gücünde el ele olmalı, ülkemizin ve toplumumuzun gücüne güç katmalıyız.  Ve son söz olarak diyorum ki: Kadınlar olmadan asla…”

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.