UÇUK: YEREL BASINA SAHİP ÇIKMAK HEPİMİZİN BOYNUNUN BORCUDUR

Cumhurbaşkanlığı Tasarruf Tedbirleri Genelgesinin basını kapsayan bölümü ile ilgili tespitlerde bulunan Çukurova Lobisi Başkanı Veli Uçuk ;

Yaşam Yayın: 01 Temmuz 2021 - Perşembe - Güncelleme: 01.07.2021 23:18:42
Editör -
Okuma Süresi: 7 dk.
236 okunma
Google News

ÇUKUROVA LOBİSİ:  SES VER ADANAM

UÇUK: YEREL BASINA SAHİP ÇIKMAK HEPİMİZİN BOYNUNUN BORCUDUR

Cumhurbaşkanlığı Tasarruf Tedbirleri  Genelgesinin basını kapsayan bölümü ile ilgili tespitlerde bulunan Çukurova Lobisi Başkanı Veli Uçuk , Yönetim kurulu adına yaptığı açıklamada şunları söyledi. “Bilindiği gibi Adana'mız kaderine terkedilmiş durumda Devasa fabrikalarının kapanması, işsizliğe mahkum olmasından sonra, Havaalanı gibi, Devlet Demir yollarının bazı tesisleri gibi öz değerlerinin taşınmasıyla çok zor durumda kalmıştır. Bu durumun görerek çıktığımız bu yolda Adana da birliği sağlamak, sahipsizliği ortadan kaldırmak için lobi olarak kolları sıvadık.

“YEREL BASIN MENSUPLARI BÜYÜK BİR DARBE ALMIŞTIR”

Fakat akşam saatlerinde yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Tasarruf genelgesinde  tüm Türkiye'de olduğu gibi Adana'dada sesimizi duyurmak için gecesini gündüzüne katan bizlerle  halkla, siyasiler arasında köprü olan yerel basın mensupları büyük bir darbe almıştır.Öyle ya bu güne kadar Havaalanı'ndan  Demiryolu'na Çukobirlik'ten Tekel'e Adana'yla ilgili her hangi bir olumsuz durumu ya da 15 Temmuz Şehitler Köprüsünün Ulaştırma Bakanlığına devri,Yeni stadyum, Kentsel dönüşüm gibi sevindirici hizmetleri nerden duymuş ve kimler vasıtasıyla tepkimizi ya da sevincimizi belirtip sesimizi duyurmuştuk.  Tabiki içinde bulunduğu şehrin gözü kulağı olan Yerel basınla, yani Anadolu basınıyla . Bu Kurtuluş savaşında da böyleydi şimdiki zamanda da böyle Yerel basın her zaman halkının yanında olmuş ve şehrinin gözü, kulağı, sesi nefesi olmuştur .

“CUMHURBAŞKANLIĞI TASARRUF GENELGESİ DOĞRU ANLAŞILMADIĞI ZAMAN ŞEHRİN DİNAMİKLERİNDEN OLAN YEREL BASINI BİTİRİR “

 Fakat bu son yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Tasarruf Genelgesi doğru anlaşılmadığı zaman şehrin dinamiklerinden olan yerel basını bitirir .  Şöyle ki Genelgede muğlak ifadeler kullanılmıştır Yoruma açıktır . Kamu kurum ve kuruluşlarının basını izleme ile ilgili birimleri ve kütüphane dökümasyon merkezleri hariç hiçbir şekilde günlük gazete alımı yapılmayacak, görev alanı ile ilgili olmayan alanlara abone olunmayacak. Hukuki zorunluluklar gereği yapılan veya kurum faaliyetleri ile doğrudan ilgili olan tanıtım giderleri hariç olmak üzere basın ve yayın organlarına ilan-reklam verilmeyecek.

“ADANA'DA BİRLİK ŞARTTIR”

Bu maddeler nasıl yorumlanacak merak ediyoruz. Bize ulaşan ilk bilgilere göre bu maddeler bazı kurumlar tarafından ağır bir şekilde uygulanmaya başlamıştır. O yüzden başından beri dediğimiz gibi işin ehline verilmesi şarttır .Adana'da birlik şarttır. Bazı basın bürolarında görevli çalışanlar bu maddelere dayanarak kurum aboneliklerini sene başında imzaladıkları yıllık sözleşmeler olmasına, kanunun geriye doğru işlemeyeceğini bilmesine , ve yerel gazetelerin görev alanları dışında olmamasına rağmen, kurum aboneliklerinin bu günden sonra iptal edileceği, genelgeye göre tanıtım ilanı verme hakkı varken bile özel gün ilanları vermeyeceklerinin sinyalini vermişlerdir .

“YEREL BASINA SAHİP ÇIKMAK HEPİMİZİN BOYNUNUN BORCUDUR”

Oysa ki maddelerdeki açık kapıları değerlendirecekleri yerde amaç üzüm yemek değil bağcı dövmek şekline dönüşmeye başlamıştır. Halbuki oldukça hassas olan bu konu bir iki işten anlamayan, siyasi saiklerle hareket eden kişilerin insafına bırakılmamalıdır.  Çünkü Yerel basın biterse basın danışmanlarına da, basın müdürlerine de basınla ilgili kuruluşlara da gerek kalmaz İlaveten vergisini ödeyen yerel gazetelerinin kapanması ülke ve şehir açısından ekonomik olarak da eksi sonuç doğurur. Bu da  ilerleyen süreçte bilinçli veya bilinçsizce yapılan uygulamalarla oluşacak tepkileri hükümete kanalize eder. Aileleriyle beraber çalıştıkları yan kuruluşlarla sayıları  yüz binleri bulacak kişiler bu kararlardan mağdur olur. Halkın sesi kısılır haber alma özgürlüğü azalır,her şeyden bi haber yaşamaya başlar . Ne siyasetçiyi tanır ne kendini yöneteni tanır ne sıkıntısını iletebilir ne sorununu duyurabilir.  Bu nedenle yerel basın önemlidir Hele ki Adana’mız da sesimizi duyurmanın elzem olduğu şu zamanlar da yerel basın hayati önem taşır.  BU YÜZDEN YEREL BASINA SAHİP ÇIKMAK HEPİMİZİN BOYNUNUN BORCUDUR. Buradan tüm Partilere, Stklara ve Siyasilere ve Adana'lara sesleniyoruz.  Nasıl her zaman  her şartta Yerel basın sizin yanınızda durduysa, sesiniz olduysa bu günden siz onların yanında durun .Haydi  Ses ver Adanam .”dedi

OĞUR :YAZMIYOR YAZMIYOR BİR DESTEK VERİN DE YAZSIN

Öte yandan konuyla ilgili görüş bildiren Çukurova Lobisi Başkan Yardımcısı Gökmen Oğur, yaptığı açıklamada şunları söyledi  . “Eğer Devletimiz veya sayın Cumhurbaşkanımız bir karar almışsa mutlaka bir konuda aksayan yönler gözlemlenmiş ve bunu düzeltmek için karar alınmıştır. Ama böyle kararların muğlak ifadelerle alınması kişilerin yorumuna dayalı bırakılması, yanlış kullanılmasına, yanlış yorumlanmasına ve istenmeyen sonuçlar doğurmasına neden olabilir. Çünkü yayınlanan Genelgede alınan kararlar tamamen sert bir şekilde yorumlanması demek, Belediyeler dahil tüm Resmi kurumların, Yerel Gazetelere, aboneliklerinden tutunda, ilana reklama kadar  her türlü desteğinin kesilmesi anlamına gelir . Bu da bir meslek dalını bir iş sektörünü öldürür . Heralde bunu kimse istemez . Bir mesleği bitirmek için kimse yasa çıkarmaz Hele ki her daim işçinin, emekçinin yanında olduğunu söyleyen Hükümetimiz ve Muhalefet partilerimiz başımızdayken O yüzden bir an önce tüm yetkililer harekete geçip bu gidişle yazmıyor ,  yazmıyor diye bağırıp işinden olacak . Basın mensuplarına bir destek verip bu kararın anlaşılır bir şekilde düzenlenmesi için çaba gösterip, gazetelerin tekrardan rahatça yazmalarını sağlamalıdır.  dedi

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.